Mam się zgłosić za pół roku na cytologie to pogadam z moją gin o tych szczoteczkach.
Głośno jest teraz o szczepieniach przeciw HPV ale też o ich skutkach ubocznych np w Danii, w Japonii zrezygnowało się ze szczepień ze względu na powikłania. Ja sceptycznie podchodze, bo nie ma jeszcze przeprowadzonych badań po 30 latach od wprowadzenia szczepionki, ale to odrębny temat
Szczepionki też są różne, na różne ilości genotypów wirusa (są nowsze na coraz więcej typów), ale fakt, że nie są stosowane długo (dopiero 10 lat) aby mieć pełen obraz ewentualnych skutków ubocznych. A lepiej mieć robioną regularnie cytologię niż wcale się nie badać. W Polsce do kobiet powyżej 25 roku życia wysyłane są zaproszenia na badanie cytologiczne, podobno zgłasza się nieco ponad 10% (a w niektórych miejscowościach 0%), wiadomo, że część pewnie robi takie badania prywatnie, ale i tak sporo osób nie bada się wcale.
Ja dwa razy robiłam właśnie na zaproszenie takie badanie, potem raz w ciąży, potem przed drugą ciążą u mojej gin i pewnie teraz tez po ciąży za pół roku zrobię u mojej gin przy okazji usg
Ja robie cytologie raz do roku. teraz mam sie sglosic pol roku po porodzie i tez pogadam z ginem na ten temat.
Ogolnie kiedys slyszalam ze na HPV szczepi sie dziewczyny jeszcze przed 1 razem…hm… ale teraz chyba i my mozemy sie szczepic, ale szczerze powiem ze ja tej szczepionce bardzo nie ufam i nie ufam i nie dalabym sie.
A ponoc osoby ktore mają opryszczki mają wieksze ryzyko zachorowania na HPV poniewaz to ten sam wiros wywołuje. Ja na szczecie opryszczek nie mam i nigdy nie mialam wiec sio chorobo
U mnie w mieście radni szczególnie jedna pani dr chce uchwały która będzie dawać dofinansowanie rodzicom którzy będą chcieli zaszczepić swoje dzieci. Błagam siostrę żeby tego nie robiła. U nas e rodzinie nie było takich chorób, poza tym szczepionki nie do końca przebadane jeszcze
W aptece nie. Takie testy można wykonać w laboratorium. Ne wiem czy wiesz ale jest również mozliwość zamówienia sobietestu bezpośrednio z laboratorium .Ale w aptece nie sprzedają. Ogólnie nie wpadaj w panikę.Sama mam hpv. Nabawiłam sie na studiachWiele kobiet aktywnych seksualnie ma ten wirus. Sama cieszę się ,ze przynajmniej wiem tak wiec mogę się badać oraz w porę wykryć ewentualne zmiany ( z tym,żę nie mam w sobie wirusa potencjalnie powodującego raka).
Daria czy to znaczy że są hpv groźne i łagodne?
MAM, pytanie nie do mnie ale pozwolę sobie odpowiedzieć: tak, są szczepy onkogenne (czyli te, które mogą spowodować rozwój nowotworu) i nieonkogenne, zakażenie którymi nie prowadzi do rozwoju nowotworu. Można określić typ badaniami DNA właśnie, jedno badanie może wykryć kilka (albo już nawet kilkanaście) typów wirusa, a na pewno wykryje te “złe” typy.
To są różne rodzaje wirusa??? Ile kosztuje taki test i czy trzeba mieć od niego skierowanie od lekarza? Jakbym na przykład chciała zrobic badanie na fundusz. Boże, to tym mozna się zarazić jedynie przez stosunek ? Spałam tylko ze swoim mężem. Czy to moze znaczyć,ze on mnie tym zarazil bo zdradził.
Nie wysuwaj od razu pochopnych wniosków.Zarazić się można na wiele sposobów. Nie tylko przez stosunek chociaz rzecz jasna jest to najpopularniejsza droga od zarazenia ( sama zarazilam sie od partnera na studiach). Można to złąpac przez używanie współnych ręczników, na basenie, na saunie. Ogólnie możesz sobie sama poczytać o tym w sieci .Tak więc nie musi to oznaczać,ze on Cię zdradził. Nie panikuj. Tak. Jest wiele rodzajów wirusa niektóre są mniej groźne a niektóre mogą powodować raka tak więc jesli chcesz zrobić test to najlepiej jest wykonać ten najbardizej szczegółowy aby pokazał Ci jaki konkretnie rodzaj wirusa hpv masz. Będziesz mogła się kontrolować i dzięki temu nie zachorujesz na raka. Badan na fundusz nie polecam ponieważ z tego co wiem to są mało szczegółowe oraz nie zawieraja wszystkich rodzajów wirusa. O tutaj jest test na wszystkie: Test Kłykciny Kończyste - Wirus HPV - Badanie PCR. Zamów Do Domu.
czyporadze sobie z pobraniem
W klinikach ginekologicznych/prywatnych gabinetach też wykonują takie testy, jeśli masz wątpliwości czy sama dasz radę pobrać wymaz. Poszukaj (nawet w Google) badań HPV DNA w Twojej okolicy, cena taka właśnie jak tego testu - około 250 - 300 zł, możliwe, że znajdziesz taniej lub jakąś specjalną ofertę. A mężczyźni mogą być nosicielami wirusa przez wiele lat i nawet o tym nie wiedzieć (dlatego w niektórych krajach szczepi się nie tylko dziewczynki, ale też chłopców, ale o szczepieniach już było tu pisane, że nie każdy jest do nich przekonany), a stosunek nie jest jedyną formą zarażenia (to mniej więcej taki sam rodzaj wirusa jak opryszczka na ustach, a przecież można się nią zarazić np. używając tej samej szklanki czy pomadki ochronnej, z tym ‘dolnym’ HPV niestety jest podobnie), więc jak pisze Daria - nie wyciągaj pochopnych wniosków.
Mozna samemu pobierac wymaz? cos nie chce mi sie wierzyc…takie badania powinien robic ginekolog ze wzgledu na ?czystosc"porbki i zeby nie zostaly zaburzone wyniki
Na końcu swojego komentarza Daria-0 wrzuciła link do zamówienia testu, wydawało mi się, że to taki test do samodzielnego pobrania, ale może się mylę. Zamawia się taki test i idzie z nim do swojego lekarza, czy jak? Ktoś wie? Bo też mi chodzi po głowie zrobienie testu HPV DNA po ciąży (przez Was się za bardzo zainteresowałam tematem ), u mnie w mieście jest co prawda klinika, w której można taki test zrobić ale internetowo chyba byłoby taniej.
Magrat ja bym po prostu poszla do swojego gina Oni tam pobierają w odpowiednim tygodniu probki i wysylaja do badania
Annakwiatek na twoim miejscu wybrałabym się po prostu do ginekologa, tak na prawdę możemy tylko przypuszczać co to jest, a nigdy nie wiadomo czy gorzej się nie zrobi. Czy ta zmiana cię piecz, boli, swędzi? Ja miałam takie podskórne krostki w ciąży i podejrzewano u mnie opryszczkę, Na szczęście była to infekcja i na tabletkach dopochwowych się skończyło.
Magrat wyżej pisałam już :
“Test można kupić w aptece ale wymaz pobiera się z pochwy i to musi zrobić lekarz albo położna i trzeba zanieść do laboratorium, które takie testy będzie badało, domowo się raczej nie da.
Jeśli zależy Ci na czasie to może skontaktuj się z położną w przychodni gdzie należysz i porozmawiaj jaka jest możliwość żeby ona zrobiła Ci taki test”
Dziękuję MAM za przypomnienie! (Chyba naprawdę istnieje coś takiego jak ciążowy, ociężały mózg, bo coś mi z trudem przychodzi zapamiętać i skojarzyć wiele rzeczy.)
Pewnie, nic trudnego.
Polecam się, ja już lepszą pamięć mam, bo już jestem po porodzie