Przy pierwszym dziecku zalewalam wrzatkiem i czekalam. Przy drugim dziecku dzieki Wam droga redakcjo mialam sterylizator z suszarka i o jaka to wygoda ! Koniec z poparzonymi palcami
Myje, wkladam i klikam. Wyjmuje cieplutkie i suche ! Magia !
Zajmuje to sporo miejsca ale cos za cos
Ja wybieram opcję z Elektrycznym sterylizatorem, mam takie cudeńko od Lovi także tylko wrzucam butelki, smoczki, gryzaki, odpalam machinę i niczym się nie przejmuję 🩷
Widzę, że tu Mamusie są team sterylizator
Ja natomiast team wyparzanie ale czy jest to lepsza opcja, może niekoniecznie ale przyznam się że nie zaopatrzyłam się w sterylizator, a wyparzanie jest dość prostą metodą, a że higiena dla maluszka jest najważniejsza więc skupiam się na tym żeby nawet najprostszym sposobem ale dbać o jego dobro
To ja od razu dopytam mamy które mają starsze dzieci, czy butelki wyparzalyscie za każdym razem tzn w sensie od jakiego wieku/miesiaca przestałyście i po prostu wystarczyło zwykłe umycie ?
Ja wyparzałam butelki wrzucałam je do wrzątku na kilka minut. To byla i nadal jest dla mnie najprostsza i najwygodniejsza metoda, nie mam dodatkowych urządzeń do tego , to nawet nie wiem jak to jest inaczej , a dzięki wrzątku mam pewność, że wszystko jest dobrze wysterylizowane
Ja butelki wyparłam w sterylizatorze. Mam taki na dwie butelki więc mieszczą się tam różne przybory jak smoczki do butelek, kubeczki plastikowe w których przechowuje mleko, elementy z laktatora, smoczki i kolektor do mleka. Czytałam, że ważna jest sterylizacja do 6 miesiąca a potem jak maluch zaczyna pełzać czy czworakowac i ma kontakt już z różnymi rzeczami które bierze do buzi to nie jest to takie już istotne. Ja jednak dalej używam do kubeczków w których trzymam mleko, części z laktatora czy smoczków. Po sterylizacji odkladam wszystkie rzeczy na specjalnej suszarce do wyschnięcia.
Wszystko rzeczy nim dam do sterylizatora, najpierw myję a dopiero potem wyparzam. Robię to po każdym użyciu. Nigdy nie używam tej samej butelki czy części z laktatora drugi raz bez mycia. Nawet jak niedawno dziecko było karmione.
Używam urządzenie (podgrzewacz) z innej marki 6w1 i tutaj mam bardziej wyparzanie niż sterylizacja. Fakt palce czasem są popatrzone ale to z powodu pośpiechu
Warto jeszcze dostać ze sterylizacja to tak naprawdę działanie bardzo wysoka temperatura. W przypadku smoczków, butelek plastikowych troszkę bym uważała. Normy normami ale to jednak plastik (PP z stabilizatorami, smoczki - silikony) który po pewnym czasie może wydzielać pewne niepożądane związki z powodu zmęczenia materiału. Wyparzanie to jednak nieco niższa temperatura bo max 100oC
Sterlizator od Lovi ,mistrzostwo. Dzieki Wam drogie Lovi mam ułatwienie i od razu suche butelki. Jednynie tylko wyciągam koszyczek bo dla mnie jest zbędny w środku
My używamy sterylizatora Lovi i jest to najlepszy element naszej wyprawki! Chociaż teraz jak już syn raczkuje to zastanawiam się czy jest sens te wszystkie butelki sterylizować, jeśli i tak bierze do buzi co tylko napotka na swojej drodze
Przy pierwszej córece wyparzaliśmy butelki - zalewałam je po prostu wrzątkiem. Tym razem dzięki @LOVI_Redakcja będę miała możliwość korzystać z podgrzewacza, który ma również funkcjię sterylizacji
Swoją drogą, nie miałam pojęcia, że istnieją woreczki do sterylizacji w mikrofalówce - temat do pogłębienia bo może się sprawdzić z innymi przedmiotami!
Ja jeszcze w swojej wyprawce nie mam takiego sprzętu jak sterylizator do butelek, ale oczywiście rozważam jego zakup zobaczymy jak potoczy się moja przygoda z karmieniem itd. więc na razie będę musiała sobie radzić poprzez tradycyjne wyparzanie
Tak są, kupiłam do szpitala. Ja kupiłam Canpol. W opakowaniu jest 6, a jednego można użyć 20 razy. Na opakowaniu można odhaczyć każde użycie. Wlewa się trochę wody, wkłada to co chcemy wysterylizować i ustawia moc kuchenki i adekwatny czas.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.