Ja również polecam harbatkę koperkową w saszetkach, jest bez dodatku substancji słodzących - tańszą alternatywą dla hipp’a jest herbatka babydreem z rosmanna
Wydaje mi się, że lepiej jest podawać herbatki w saszetkach.
Te granulowane są często dosładzane. Mogą mieć również różne dodatki, a nie wiadomo jak takie maleństwo na nie zareaguje. Ja karmiłam swoją córeczkę piersią, ale również podawałam jej czasami dodatkowo herbatkę z koperku, ale tylko taką z saszetek.
Ma ktoś może wiedzę od kiedy można podawać herbatkę z liści malin? Chodzi mi głównie o działanie napotne, słyszałam, że dobra jest przy temperaturze jako naturalny środek ale nie wiem od kiedy można podawać.
mamuśka z tego co ja wiem to herbatka z liści malin jest dobra na menstruację, poród, podczas połogu etc. Natomiast na przeziębienie wiem, że robi się soki z owoców malin.
Na przeziębienie to herbatka z owoców malin a nie z liści !
z liści malin można pić przed porodem w celu lepszego ukrwienia krocza.
Herbatkę z OWOCÓW MALIN podawałam koło 8-9 miesiąca. Parzyłam tylko krótszą ilość czasu.
Nie spotkałam się z podawaniem herbatki z liści malin dziecku małemu. Z malin córce podawałam herbatki i sok z owoców malin na przeziębienia od ok. 8 miesiąca. A z liści malin to przed porodem piłam przed porodem ze względu na to, że ma właściwości wzmacniające mięśnie macicy.
No ja właśnie wyczytałam, że z liści malin tez napotnie działa. Sama robię taki syrop z liści malin właśnie na przeziębienie - syropu nie podam takim maluchom bo tam kupa cukru ale właśnie o samych liściach myślałam. Swoją drogą ten syrop jest rewelacyjny mniam
Mamuśka możesz zdradzić przepis na syrop, bo nam też ciągle jakiś kaszel dokucza?
Również nie słyszałam ale może rzeczywiście warto spróbować w końcu takie lepsze jak z apteki chemia.
Co do cherbatek to ja też dopajałam synka i kupowałam cherbatki hipp albo bobovity one są od 1 miesiąca można też samą wodę przygotowaną podawać
Ja co roku robię syropy właśnie takie na domowe leczenie. Na kaszel to miód z mniszka lekarskiego dobry ale już niestety za późno bo kwiatków już nie ma. Z kwiatów dzikiego bzu czy jak u nas się mówi z hyćki też jest napotny dobry a później z owoców też na przeziebienia rewelacyjny.
Syrop z malin i liści malin:
100 sztuk liści
30 sztuk malin
3 szklanki wody
2 łyżki kwasku cytrynowego
kilo cukru.
liście i owoce zalewamy wodą i gotujemy 5 minut. Zostawiamy na 30 minut a najlepiej do osiągnięcia. Odcedzamy przez sito. Dodajemy cukier i kwasek gotujemy 10 minut i gotowe.
Analogicznie można robić z jeżyny która ma również mnóstwo właściwości leczniczych.
Syrop z malin jest też rewelacyjny do piwka
A ja w zimie robiłam syrop z cebuli na kaszel. Też polecam.
mamuśka a te liście to kupujesz, czy są zrywane z krzaka ususzone liście?
herbatka granulowana u nas w sklepach jest juz wycofana. z tego co kiedys czytałam firmy przeszły na herbatki w torebkach. córeczka kolezanki piła granulowaną z kopru i dostała sie do szpitala wiec nie radze. my nie dawalismy nic do 3 miesiaca potem synek dostawał herbatke rumiankową ze zwykłego sklepu
ja w tym roku właanie wyprodukowałam miód z mniszka lekarskiego. polecam, bo pychotka. Dobry jest też syrop z pędów sosny, ale teraz to chyba już za późno, bo najlepiej zrywać je początkiem maja.
U nas niestety wszędzie jest mnóstwo tych herbatek. Ale faktycznie dobry pomysł, aby je wycofali. Może by przestały ludzi kusić.
agrafka trzeba pamiętać, że miód mogą jeść dzieci dopiero po 1 roku życia.
Co do herbatek granulowanych to dobrze, że je wycofują. Na reszcie producenci zaczęli rozumieć,że one tylko szkodzą.
Ale producenci faktycznie Beata je wycofują? JA o tym nic nie słyszałam, ale faktycznie byłoby dobrze. ,
Odnośnie miodu to kiedyś zalecano już po drugim czy trzecim miesiącu podawanie maluchom. Teraz z obawy na silny alergen jakim jest pyłek pszczeli zaleca się podawać dzieciom powyżej roku. Ja jednak przyznam, że mój syn jest silnym alergikiem i kiedyś został z moim ojcem w domu i on go uraczył herbatką z miodem i nic mu nie było. Herbatkę z miodem dostał jak miał niecałe 10 miesięcy, ale tato nie wiedział, że nie wolno.
Z tego co skyszalam to herbatki rumiankowe i z kopru wloskiego są juz wycofane, bo nie mają przeprowadzonych odpowiednich badań, te herbaratki można dopiero podawać po 6 miesiącu życia dziecka
Te herbatki granulowane kupowaly chyba leniwe mamy bo przecież zdrowsze dla maluszkow są naturalne herbatki