Herbatka z saszetkowana a granulowana

Witam,
mój synek ma nie całe 3 tygodnie, ponieważ karmiony jest mlekiem modyfikowanym to do pajam Go herbatkami z kopru i rumianku Hipp. Są to herbatki w saszetkach. Czy jednak mogę mu podawać herbatkę granulowaną? Nie jest to za szybko?

przepraszam, źle napisałam, ma on prawie 3 miesiace

Lepiej nie podawaj herbatek granulowanych ponieważ to sama chemia z cukrem.
Ja na twoim miejscu zostałaby przy herbatkach w saszetkach.

Eliza ja przede wszystkim dawałabym wodę, a jeśli już herbatki to raczej w saszetkach. Możesz też sama zaparzać dziecku bardzo delikatne wywary z ziół dozwolonych dla maluszków :slight_smile:

Też się zgodzę, aby zacząć od samej wody, jednak wiem że to nie jest takie łatwe. Mój Syn od samego początku nie chciał nic do picia, tj wody, wody z glukoza, herbatki ekspresowej Hippa, herbatek granulowanych.
Jednak przy karmieniu mm dopajanie jest istotne-chodzi tu o nerki.
Od 4 miesiąca podaje mu wszelkiego rodzaju rozcieńczone soczki w proporcji 1:2 oraz herbatke gotową z Hippa (rumianek z jabłkiem).
A jeśli chodzi o herbatki granulowane to wg mnie to ostateczność. Powtórzę się znowu, że warto zacząć od samej wody lub herbatek ekspresowy no i później w miarę rozszerzania diety soczki :wink:

Ja rownie polecam wode, nie widze potrzeby zeby przyzwyczajac tak male dziecko do smaku herbatek… Woda jest zdecydowanie najzdrowsza a cukier dziecku nie jest potrzebny:)

Ja również zdecydowanie polecam Ci wodę dla maluszka , a jeżeli chcesz wprowadzić jakies herbatki to może porozmawiaj z położna , malutki jest ten teój dzidziuś i ja bym nie ryzykowała z podawaniem mu już herbatek a jeżeli już to na pewno nie granulowana

dokładnie tak jak dziewczyny piszą dla takiego malucha najlepsza jest woda. A jeśli herbatka to lepsza w saszetkach. Za jakieś 2 miesiące będziesz mogła podawać kompocik lub soki rozcieńczane więc nie ma potrzeby podawania herbatki granulowanej.

Jesli dziecko nie chce wody, mozesz rozcienczac z nia soczek i pozniej dawac go coraz mniej a coraz wiecej wody az przyzywczai sie do czystej wody:)

Anami ja właśnie w ten sam sposób przyzwyczaiłam moja córeczkę do wody , troszkę soczku i woda i potem już coraz mniej soku i więcej wody. Dziś ma ponad 2 lata i pije praktycznie tylko wodę i bardzo dobrze

Ja tak jak pisze Ania przechodziłam na czystą wodę przed kilka miesięcy…; ) Niestety nie dało się tak łatwo ale pomogła mi też zmiana formy podania picia; )

Mój młody nadal czystej wody się nie napije, ale soczek z wodą w proporcji 1:4. Także soczku nie jest tak dużo, ale taki lekki smak jest wyczuwalny.

są już niektóre herbatki ponoć od pierwszych dni po porodzie ale z racji składu nie przekonują mnie. Polecam wodę jak przedmówczynie ewentualnie hrabta w szaszetkach

Polecam Ci najzwyklejszą herbatkę koperkową w saszetkach taką dla dorosłych którą kupisz za 3 zł zamiast 15. wystarczy że zrobisz słaby napar i spokojnie możesz podać dziecku.

granulaty bynajmniej ze swojego doświadczenia to zupełnie odradzam, po Hippie tylko mały się gorzej czuł, raz użyłam i od razu do kosza poszła, jeśli chodzi o torebki to z Herbapolu mogą być, ale teraz to najbardziej mi odpowiadają sypane mieszanki ziołowe z baby and mama med

Granulaty najczęściej zawierają cukry, a po co przyzwyczajać malucha do słodkich napoi. Saszetki lub woda - najprostsze rozwiązania są zazwyczaj najtrafniejsze :smiley:

U nas po herbatce granulowanej synek bardzo ulewał… kupiliśmy saszetki i było lepiej. Jednak teraz pije tylko wodę żadnych soków i herbatek nie chce.

Warto podawać dziecku po prostu przegotowaną wodę. Podając herbatkę w saszetkach, podjęłas bardzo dobrą decyzję, Herbatki granulowane sa już po 1 tygodniu i po 1 miesiącu, ale zawierają bardzo dużo cukru, co prowadzi w przyszłości do otyłości i próchnicy, więc warto ich unikać.

ja właśnie tego nei rozumiem jak sam cukier i konserwanty może być w ogóle polecany dla dzieci , tak jak Hipp, nie normalne to dla mnie

Ja od urodzenia podawałamen picia wodę przegotowaną,a jak skończył 2 miesiące to podawalam mu herbatke granulowaną z Humana z kopru wloskiego jest taka po 1 tyg zycia.Soczkow raczej jeszcze nie polecam bo dziecko później nie będzie chciało pić wogóle herbatek tylko będzie chciało pić soczki.Dlatego najpierw lepiej podawać do picia wodę,herbatke a dopiero na końcu soczki.Ja na herbatki granulowane nie narzekam,mój synek pije.