Herbatka od pierwszego tyg?

Herbaty w woreczka / saszetkach są bez cukru , natomiast te granulowane są słodzone

O teraz w przedszkolu nie może być cukru a jak już to bardzo mało więc może do tego czasu jak nasze dzieci pójdą do przedszkola to ten cukier dalej będzie tak ograniczony :slight_smile: Mój pije rumianek bez cukru i herbatę malinową też mimo że wcześniej tylko soczki i wodę z cytryną a teraz pluje tym i chce gorzki rumianek i tak 250 ml wypije na raz :slight_smile:

roxi kacper ma odruch wymiotny na rumianek ale może polubi jak bedzie starszy :slight_smile: a teraz tylko soczki. na herbatkę z kopru też miał odruch wymiotny i na samą wodę tez i co tu poradzic

Roxi a ta herbata malinowa o której pisałaś to jest jakaś specjalna dla małych dzieci? bo chyba przestawię go na herbatkę i będę podawać owoce i nie chce żeby pił soczki i owoce wcinał…

Są herbaty malinowe dla dzieci powyżej 6 miesiąca życia .

Dominika ja podaję z Herbapolu ma największa zawartość malin :slight_smile: Można też podawać Rooibos :slight_smile: a dla dzieci nie widziałam,no chyba że granulowane a takich nie podaję.

mi dziś mama kupiła tą granulowaną to nie dość że cukier to i tak mozna 100 ml dziennie podać więc dla mnie to żadne ułatwienie. może kupię tą herbapolu i zobacze jak bedzie reagować :slight_smile:

Ja dawalam rumiankowa i koper włoski z hippa

nam pedriatra powiedział tak : zakaz przepajania dziecka różnymi herbatkami ! Nie ma upałów i nie ma takiej potrzeby a podobno podrażniają brzusio :slight_smile:

No nie wiem moim zdaniem dziecko też musi pić nawet jak upałów nie ma synowi też dawalam i nic mu nie dolegalo

mrr no niby tak, lekarka mówiła że mam dopajać jak upał ale tylko wodą a potem jak upałów nie było to już nie. trzeba dopajać jak dziecko ma zatwardzenie i teraz musze dopajać wodą bo mały wcina stałe pokarmy i musi przecież przepijać :slight_smile: i wole dać herbatkę niż soczek bo przecież owocki mi wcina na podwieczorek i nie chce z ilością owoców przesadzić

ja używam tej granulowanej herbatki mimo, że zawiera cukier. Mój synek nie tknie samej wody, a musi mieć czymś zabarwione, więc na 260-280 ml wody dosypuję mu około 1,5 lyżeczki herbatki lub 60-80 ml soku na resztę wody…

Ja granulowanym herbatom mówię stanowcze nie. Nigdy sie na nie nie zdecydowałam. Nawet mamie zwróciłam, bo kupiła w prezencie.

urodziłam w pażdzierniku, karmie piersia. lekarz mówi abym narazie nic nie podawała. jednak moja mama nie widzi nic złego w tym, abym podała córeczce herbatke. jak myślicie?

Ja myślę, że Twój pokarm jest przystosowany tak, aby Twoja córcia zarówno się najadła jak i napiła, więc na Twoim miejscu zostałabym wyłącznie przy piersi, szczególnie jeśli maleństwo nie ma żadnych brzuszkowych kłopotów. :slight_smile:

Dziecko na poczatku karmieni pije a pozniej pokarm jest gestszy i sie najada takze nie ma potrzeby dodatkowego dopajania. Gdy dokarmialam dziecko mm to polozne w szpitalu mowily ze moge dac dziecku wode przegotowana do picia.

Karolina-1994 nie słuchaj mamy. Nie podawaj innych płynów. Na początku karmienia leci bardziej wodnisty pokarm i on ma na celu zaspokajanie pragnienia u takich maluszków. Nie ma sensu dopajać, szczególnie, że nawet nie jest ciepło :slight_smile:

Karolina ja bym nie dopajała, ja dopajałam (a raczej próbowałam) ale synek był na mm i miał zatwardzenia, a jakby wszystko było ok z kupka to bym mu nie wciskała :slight_smile:

Ja od pierwszego tygodnia podawałam mojej córeczce herbatkę z hippa z kopru włoskiego ale w saszetkach. A od tygodnia podaję mojej małej zwykłą herbatkę rumiankową tylko słabo zaparzoną i nie ma żadnych problemów z kupką. Moja mała ma dopiero 3 tygodnie. Trochę eksperymentuję, ale stwierdzam, że kiedyś nie było takich wynalazków typu herbatka na sen czy różne takie, więc sięgam często do porad naszych mam czy babć i jak do tej pory jestem zadowolona. Nie wydaję zbędznie pieniędzy na jakieś herbatkowe wynalazki tylko kupuję zwykłe herbatki ziołowe. Polecam

Jeśli maluszek jest karmiony mm to trzeba dopajać dziecko. Jak ma problemy z brzuszkiem to można podać herbatkę rumiankową czy z kopru - sama tak robiłam przy swoim synku i pomagało. Ale jeśli nie ma takich problemów to wystarczy woda z glukozą :slight_smile:
Kupne herbatki granulowane odradzam. Ich skład jest przerażający jak dla takich maluszków.