Herbatka od pierwszego tyg?

donnavito masz rację ale skoro to są herbatki dla noworodków to z pewnością nie zaszkodzą

Jakoś mojemu dziecku nic nie jest ,jakby te cherbatki szkodzily dzieciom to by ich nie sprzedawali. Ale każdy robi według siebie.

ja dziś też podalam tą herbatkę małej i naprawdę jestem zadowolona. kolwiek jak mała zaczyna pić herbatkę to lekko się krzywi. nie wiem czy nie za długo ją robiłam. ale nie wypluwa smoczka więc chyba jednak jej smakuje

Mam awaryjnie herbatkę z humany na brzuszek, jednak nie podaje jej często. W tej chwili już mogę podawać swojemu maleństwu soki, ale lepiej jest podawać wodę, niż herbatkę, chyba że taką naprawdę delikatną.

Ja nie dawałam, dawałam natomiast do picia glukozę, bardziej polecana przez pediatre. Na 50 ml wody 1 płaska łyżeczka. Jest to tanie bo około 3-4 zł i starcza na trochę.

W herbatkę rumiankową na pewno się zaopatrzę, ale nie będę jej podawała jak to nie będzie konieczne. Jeśli będę widziała, że coś tam jest nie tak z brzuszkiem, że coś go może boleć to podam, ale ogólnie jestem przeciwniczką takich herbatek.

Przy moim pierwszym synku również zaopatrzyłam się w różnego rodzaju herbatki na brzuszek, które mogą ewentualnie pomóc. Jeśli chodzi o takie typowe słodzone, owocowe herbatki dla noworodków, niemowlaków - nie kupiłam, a te co dostałam wypił mąż :)))) Mojemu synkowi od początku podawałam do picia wyłącznie przegotowaną wodę, nie przyzwyczajałam go ani do herbat, ani do soków, nic tylko woda. Od czasu do czasu kupię mu jakiś soczek, ale staram się, żeby nie było tego za dużo.

To jest może takie moje wariactwo, ale sama osobiście pije tylko wodę i kawę rano :slight_smile: i mam coś takiego, że jak napije się czegoś innego to nadal chce mi się pić.

Mój jak był malutki i karmiłam mm to go dopajałam ale za żadne skarby nie chciał samej wody więc dawałam na czubek łyżeczki takiej granulowane herbatki żeby chociaż posmak był i wtedy pił.

Nie pamiętam już dokładnie jak było u mnie, karmiłam piersią i dawałam właśnie wodę do picia, ale chyba nie miałam z tym problemu, pił wodę i na szczęście tak już mu zostało. Ale to zależy od dziecka.
Mój synek za bardzo nie zna smaków takich herbat, bo tak na prawdę nigdy nie dostawą, ale na tym mi też zależało. Mam nadzieję, że z drugim też tak mi się uda :slight_smile: zobaczymy jak będzie :slight_smile:

U nas na pierwszym miejscu wśród napojów zawsze będzie woda. Woda jest najzdrowsza. Ja jeśli chodzi o herbatki granulowane, to ja się z nimi jakoś szczególnie nie spieszyłam. Obecnie mam jedną z Hipp’a z izomaltulozą zamiast tradycyjnego cukru która jest ponoć zdrowsza dla ząbków.
Co do glukozy, to raczej teraz wszyscy odradzają podawania wody z glukozą. Po co dodatkowo dosładzać wodę. Takie dosładzanie jest niepotrzebne. Wcześniej było takie przekonanie co do glukozy - ale teraz już nie.

Dokładnie, z glukoza tak jest,ze jak sie zacznie dziecku dosładzac lub podawać soczki, herbatki słodkie to już wody nie wypije i wcale sie mu nie dziwie.

Ja karmie piersią, ale chce zacząć przyzwyczajać małego do wody, bo już ciepło sie robi. Wydaje mi sie, ze im szybciej zacznie sie przyzwyczajać to szybciej załapie. Narazie nie bardzo chce pic. Mam nadzieje, ze niebawem polubi wodę.

Właśnie później maluch może mieć problemy z piciem zwykłej wody. Poza tym słodkie napoje, soki, woda z glukozą przekazują głód dziecka, wpływają na rozwój próchnicy. Także ma sensu podawać.

Też nie jestem za tym, a by dosypywać dziecku glukozę do wody, po co, niech się nauczy pić najzwyklejszej wody, tak samo z granulowanymi herbatkami, ja nie jestem za tym aby je podawać dziecku, tak jak już pisałam, dostałam chyba ze 3 puszki i mąz je wypił:))) a moje dziecko pije zwykłą wodę, bardzi się z tego cieszę, ze tak się nauczył, bo woda jest najlepsza i najzdrowsza :slight_smile:

Powiem szczerze że są 1000x lepsze niż te granulowane (sam cukier). Ja zaparzałam od 2 miesiąca i nadal to robię. Dla mnie najlepsze :slight_smile:

herbatki nie szkodza, ale zawierają sporo cukru, wiec niemowle potem ma problem z akceptacją smaku warzyw itp., lepiej dawać wodę

Tak, ja podawałam herbatki, rumiankowe, owocowe itd. Córka bardzo je lubi. Tylko absolutnie nie te granulkowe, słodzone. tylko takie 100% ziołowe, naturalne.

Herbatka rumiankowa jak najbardziej, ale nie te granulowane, po co dziecku fundować od małego niepotrzebny cukier. Tak jak napisała perpetua88 te naturalne sa ok.

Od pierwszego tygodnia też u nas królował hipp herbatka z kopru włoskiego, ale jakiś mała nie nie bardzo chciała pić. Wogole po co robią granulowane nie wiem skoro w skladzie jest ten cukier który nie jest zalecany absolutnie tak wcześnie :-/

Ja nie planuję podawać od początku herbatek.Chyba nie są potrzebne.Wydaje mi się,że mleko mamy wystarczy.

AmiAga koper włoski zawsze warto mieć. Ja póki co nie karmiłam synka jeszcze niczym oprócz własnym mlekiem :slight_smile: Po prostu nie miałam takie potrzeby - mleko z piersi wystarcza :slight_smile:
nawet nie wiem czy umiałby pić z butelki :-), ale teraz są takie fajne smoczki do butelek które przypominają brodawkę,że chyba by załapał :slight_smile:

Ja również podawałam herbatkę hippa z kopru włoskiego (bez cukru), ale tylko profilaktycznie od czasu do czasu, bądź jak bolał synka brzuszek.