Herbata w ciąży

W ciąży można pić czarną herbatę jednakże jak zalecają lekarze, należy uważać aby nie przekraczać dawki 200 mg teiny na dobę. 

Można pić czarna herbatę w ciazy?

200mg teiny to ok 2-3 standardowe kubki. Więc można pić ale z umiarem 

Dokładnie, tak jak piszą dziewczyny. Możną, ale z umiarem :) Na pewno szczegółowe informacje znajdziesz w internecie :)

Tak ale pamiętaj że nadmiar herbaty może działać ms dziecko pobudzająco tak jak kawa i cola/ nie przekrocz dziennego limitu 

Herbata pobudza jak kawa :)

Oczywiście, że można ,ale z umiarem :) Piłam głównie z cytryną i miodem ,ale tylko jedną na dzień :) Ze względu właśnie na obecność teiny ,która ma działanie podobne do kawy - pobudza :) Trzeba zwrócić uwagę na spożycie kofeiny i teiny w ciągu całego dnia ( 200 mg to bezpieczna dawka). Należy pamiętać ,że kofeinę zawiera również np. kakao czy cola :) 

Z cytryna i miodkiem najlepsza :)

Ja piłam z.miodem i cytryną ;) chociaż słyszałam,  że nie można przesadzać z piciem.czarnej herbaty ;)

Ja też z miodem i cytryną ale niestety zgaga zakończyła przyjemności :(

herbatę czarną można pić, ale do 200 mg teiny może zawierać co zapewniają 2-3 szklanki herbaty. Ja polecam meliskę moja ulubiona herbata 

Trzeba uważać na ilość suszu i długość parzenia. 

Im jest więcej liści i dłużej jest parzona tym ilość kofeiny jest większa. 

Gdy jedną łyżeczkę będziemy parzyć około 5 minut to będziemy mieli około 30-45 mg kofeiny. 

Ja kawkę i herbatke zazwyczaj piłam po jednym kubku dziennie. Po prostu wszystko z umiarem i będzie ok. Oczywiście też najlepiej każda wątpliwości nawet ta co jeść i pić w ciazy warto przegadać z lekarzem prowadzącym bo każda ciaza inna i pewnie może być że ze względu na jakieś np. dolegliwości  trzeba odstawić herbatę.

Dokładnie ważne mieć umiar :)

Wszystko tylko z umiarem żeby sobie i dziecku nie zaszkodzić 🙂

Wszelkie wątpliwości najlepiej przedyskutować z lekarzem prowadzącym. Zawsze można też położna zapytać.

Mjie odrzuciło od kawy jakoś w 2 albo 3 miesiącu woec została herbata. Ale słaba o góra 2 na dobę.

Oj czarna uwielbiam taka mega mocna z miodem. W ciąży unikałam. Tak samo zielonej. Tzn. jedna dziennie i to zamiast kawy. Ogólnie od czasu ciąży nauczyłam się pić praktycznie tylko wodę, soki. W lato lemoniadę i kompoty.

Ja ławy dałam.rady pół kubka wypić ale nie dałam.rady bez niej funkcjonować 

Można ale trzeba pamiętać że zawiera kofeinę i nje można przesadzić z ilością 

Ja pije bardzo słabe herbatki. W okresie zimowym to wypijam ich dość sporo, ale przerzuciłam się na Rooibos, nie czuję dużej różnicy między zwykłą herbatą, a ta podobno jest całkowicie bezpieczna w ciąży  :)

ja tylko w pierwszej ciąży kawy nie piłam w kolejnych juz nie dałam rady, teraz w pierwszy trymestrze nie piłam bo po prostu było mi po niej mega niedobrze , zresztą po wszystkim  tak było  :D