Niestety… Ten problem dotyka wielu z nas, chociaż wstydzimy się o tym mówić. To jednak przypadłość jak każda inna i wymaga odpowiedniej pielęgnacji.
Czy pojawiły Wam się podczas ciąży? A może dopiero po porodzie siłami natury? Jak sobie z tym radzicie? Czy któraś miała styczność z proktologiem i usuwała żylaki?
Dzielcie się i nie wstydźcie.
Ja mam…pojawily sie w ciazy. Po porodzie nieco sie poprawilo, ale nadal jest nieprzyjemnie. Jak mi bardzo doskwieraja to smaruje mascia… to na razietyle. Myslalam o wizycie u lekarza ale jakos ciagle to odwlekam. Chyba troche sie wstydze…
U mnie niestety pojawiły się w ciąży. I tak jak Michalina wstydzę się iść do lekarza więc jak bardzo doskwierają smaruje maścia.
Mojej kuzynce natomiast wyszły w czasie porodu naturalnego. Ale oba tak jak ja do lekarza nie idzie a jak coś się dzieje smaruje maścia.
Ja również w ciąży mam hemoroidy ,chociaż w tej mniej mi dokuczają;) pamiętam że po pierwszej ciąży jeszcze długo miałam problemy z hemoroidami a pewnego dnia to mnie dosłownie krew zalała przy wypróżnianiu ale później już było coraz łagodniej.
Gabi nie strasz… A co stosujecie żeby załagodzić? I czy któraś z Was była na konsultacji u proktologa?
mi niestety hemoroidy pojawiły się podczas ciąży,dla mnie to bardzo krępująca dolegliwość wydaje mi sie ze u mnie powstały przez zaparcia I mało ruchu dlatego nie bagatelizuję zaparć juz wiecej stosuję na nie dicopeg 10g, który zmiękcza stolec i ułatwia wypróżnienie niestety troche za pozno zaczęłam go stosowac gdybym wiedziała ze jest tak skuteczny to kupiłabym go wcześniej
Dziewczyny nawet ginekolog może określić czy jest zle z hemoroidami. Osobiście wyszło mi że nie mam już choc wiem że miałam na sto procent. Byłam u ginekologa to i o to zapytałam jednakże stwierdził że jeśli były problemy to on już nie widzi ich powiedział że to może też być wina tego że miałam zatwardzenia stolca i z racji że peklam dość mocno może być ze zarośnięte tkanki podrażnia stąd u mnie ból. Ja smarowalam maścia robiłam ciepłe prysznice może też mi minęło przez to że brałam zastrzyki antyzakrzepowe bo w połogu złapała mnie zakrzepica. Generalnie nie wstydzcie się dziewczyny wiem że to wstydliwy temat ale z autopsji wiem że lepiej sprawdzić u specjalisty choćby się miało że wstydu być czerwona niz zbagatelizowac problem. Badanie nic nie boli fakt nie jest przyjemne ale to działa na tej samej zasadzie co ginekolog tam też się rozbieracie… sama wcześniej miałam problemy ze wstydem nawet do ginekologa sie bałam chodzić ale wstyd schować trzeba do kieszeni i zadbać o zdrowie ono jest najważniejsze. Zdrowia się nie kupi a chyba lepiej najeść się wstydu niż potem żałować bo można sobie zaszkodzić. Nieleczone hemoroidy mogą powodować inne dolegliwości jak anemie i inne grozniejsze choroby.
Mi również pojawiły się w czasie ciąży i nie było to nic przyjemnego. Ale na szczęście kilka tygodni po urodzeniu dziecka nic już nie było.
To może spróbuj Xenna Balance https://aptekaprima24.pl/xenna-balance-20-saszetek jest to środek na zaparcia, który na mnie działa bardzo fajnie i praktycznie za każdym razem jak tylko pojawiają się zaparcia. Poprawia pracę jelit, także podwyższa między innymi poziom elektrolitów w organizmie i ułatwia wypróżnianie. Myślę, że pomoże zwłaszcza, że hemoroidy powstają też przez zaparcia.
Myślę że autorka znałazła już odpowiedzi na swoje pytania dość stary wątek nie ma sensu go odświeżac chyba że ktoś ma problemy i chxe zapytać
Nie wiem czy mialam hemoroidy! Po ciazy troche krwi sie pojawialo w kale ale bolu brak. Z czasem zniknelo. Myslalam ze to hemoroidy takze nie robilam z tym nic a nic, chociaz masc mam w razie czego. Juz w ciazy ja kupilam po zaleceniu znajomej ze bardzo czesto sie pojawiaja przez parcie. Ciesze sie ze ten problem mnie ominal.
U mnie pojawily sie pod koniec ciazy. Po porodzie bylo nieciekawie.stosowalam masc na zewnatrz i do wcisnieca wewnatrz procto glyvenol- slaba skutecznosc. Zdecydowanie lepsze sa czopki z tejprawej samej firmy. Maja mocniejsze dzialanie. Na dzien dzisiejszy ten problem juz mnie nie dotyczy.
pojawiły się po porodzie. strasznie bolace. stosowałam masci. nawet ginekolog może coś przepisać na receptę. one nawracają się niestety.
No niestety z tego co wiem to hemoroidów nie da się często tak do końca wyleczyć oraz mają one tendencje do nawracania. Jednakże jeśli leczy się je w odpowiedni sposób to z bolesnych krwawiących zmian mogą się przekształcić w niebolace poduszeczki, które sprawią,ze możemy o nich zupełnie zapomnieć.
Pamiętajcie dziewczyny również o odpowiedniej diecie:
http://wzdrowymcielezdrowyduch.com/co-jesc-aby-zmniejszyc-dolegliwosci-wynikajace-z-zylakow-odbytu/
W wielu przypadkach odpowiednia dieta jest w stanie zredutkować takie skutki
Moj tata ostatnio byl u lekarza wlasnie z tego powodu. Okazalo sie ze jest kilka stopni hemoroidow, mojego ojca okreslili na stopien 2 i stwierdzili ze nie wytna mu ich, chyba ze na jelitach bedzie mial polipy. Stosowal czopki procto Glyvenol (jezeli zle napisalam to sorki) i masc tej samej firmy. Niby jakas poprawa byla, ale takiego WOW te leki nie zdzialaly. Hemoroidow tak naprawde do konca nie da sie wyleczyc (o ile to nie byly poczatki poczatkow), chyba ze wlasnie chirurgicznie. Wszelkie leki maja na celu zalagodzenie objawow, a nie niestety pozbycia sie problemu.
Ja moge jedynie powiedziec, ze najlepiej stosowac blonnik, (Colon C dozwolony w czasie ciazy i KP sama stosowalam i polecam), zeby jak najrzadziej dochodzilo do zaparac, bo to one uszkadzaja strukture jelita grubego… I to one w duzej mierze sa winne tej nieprzyjemnej choroby. Zbawiennie dziala tez ciepla woda z sokiem z cytryny pita 30 minut przed sniadaniem (tj., na czczo).
Moj maz mial rozpoznanie hemoroidow ale byl tylko u swojego lekarza pediatry i rozpoznała go przez objawy jakow wymienil i na poczatek przepisala mu jakas madc maśćnar recepte do smarowania odbytu i odrazu mu pomoglo , ale nie pamietam nazyw tej masci…
J.Swierczewska dokładnie tak, tak samo hemoroidom sprzyjają też takie dłuższe posiedzenia na toalecie, co np. mój mąż uwielbia.
Po porodzie siłami natury miałam wielką sliwe z czasem się zmiejszala oczywiście ból taki ze masakra jeszcze do tego miałam zatwardzenie to sobie wyobraź dużo mi pomogło podkladanie miski pod nogi żeby były wyżej z dnia na dzień zaczęło ustępować przy ostrym bólu użyłam 2 czopków na hemoroidy po których to cieklo caly czas z odbytu takim olejem (masakra brudzilo strasznie bielizne)sama nie wiem ale one tez chyba cos tam pomogly .po czym stwierdzam że już nigdy nie będę się wypróżniać bez stopnia pod nogami .
Nie wiedzialam ze od siedzenia na ubikacji mogą pojawic sie hemoroidy, bo mój maz jak wejdzie to lazienki to siedzi dosc sporo na tej ubikacji…ale zawszem myslalam ze przez to ze ma juz te hemoroidy i moze go boli…sama nie wiem…naszczescie ja nie mialam hemoroidow i mam nadzieję ze nie bede miala.
W ciazy mialam malutkie… wiekszy problem pojawil sie po ciazy jak zmienilam diede… zoladek i jelita nie dawaly rady i albo mimalam meczace biegunki albo straszne zaparcia… musialam brac Inteste by z tym walczyc… a na hemmoroidy najbardziej sprawdzaly sie nasiadówki z kory debu