Mi się wydaje, że niedawno u mnie się pojawiły, ale oprócz tego, że czuję je przy podcieraniu się, to innych objawów nie mam. Zastanawiałam się czy przy następnej wizycie powiedzieć o tym lekarzowi i chyba porozmawiam z nim o tym Co prawda do porodu zostały 2-3 tygodnie, więc nie wiem czy cokolwiek z tym uda Nam się zrobić, ale faktycznie lepiej, aby to lekarz zobaczył.
Ja sie dorobilam hemoroidow gdy zmienilam sposob żywienia, jelita nie dawały rady i pojawily sie zaparcia… pierwsze co to zwalczylam ten problem za pomoca Intesty, potem dopiero walka z hemoroidami za pomoca nasiadówek z kory dębu
Najlepiej jest poradzić się lekarza , podpowie czy wystarczą środki farmakologiczna czy należy interweniować chirurgicznie
Żylaki są dość częstym problemem w ciąży i po niej dlatego ie jesteś w tym osamotniona. Jest kilka sposobów aby się ich pozbyć. Jednym z nich jest operacyjne usuwanie żylaków. Byłam ostatnio na wizycie-prywatnej bo do państwowego specjalisty musiałabym czekać miesiące: https://cm.enel.pl/centrum-medyczne/uslugi-medyczne/konsultacje-specjalistyczne/chirurgia-ogolna-YVzYCp Niestety nie każdy żylak będzie operacyjny. Zacznij od wizyty i konsultacji.
U mnie hemoroidy pojawiły się jakoś w połowie ciąży. Po porodzie niby się straciły ale za jakiś czas zrobiły się na nowo i wtedy zaczęły mi dokuczać bo były bolesne i czasem troszeczkę krwawiły. Początkowo stosowałam maści od lekarza i robiłam nasiadówki w wodzie z korą dębu ale to nic a nic nie pomagało. Czopki wogóle nie wchodziły w grę bo strasznie bolało przy ich aplikacji. W końcu zdecydowałam się ostatecznie na ich operację w szpitalu św. Elżbiety u docent Kołodziejczak. Oczywiście po zabiegu odczuwałam jeszcze pewien dyskomfort, musiałam trzymać specjalna dietkę ale po jakimś tygodniu nie czułam już zupełnie nic- problem przestał mi dokuczać. Uważam,że nie ma co czekać tylko najlepiej od razu wybrać się do specjalisty żeby sobie samemu nie szkodzić.
U mnie też się pojawiły ale nie miałam o nich w ogóle pojęcia , ponieważ nic mnie nie bolało , podczas kąpieli jak się myłam to wyczułam i szczerze to się przestraszyłam bo pomyślałam , że to kleszcz a to tylko dlatego , że już miałam kleszcza pod piersią. Byłam u lekarza i powiedział mi , że jeżeli mnie nie boli to zajmą się tym dopiero po porodzie.
Używałam różnych maści ale to nic nie dało jak były tak są dalej.
Ja jeśli od razu coś zauważe to niezwłocznie udaje się do specjalisty. Mój ulubiony w Jeleniej Górze https://www.proctomed.pl/ . Swoją drogą nie lekceważy się poczatkowych objawów bo później może być jeszcze gorzej
Miałam w ciąży. To był jakiś dramat. Moja ginekolog przepisała mi jakieś czopki i maść i na szczęście wszystko przeszlo ale ile się nacierpialam to moje…
Est a pamiętasz nazwę maści i czopków ? Wiem że zabieg potrafi być bardzo bolesny dlatego ciekawa jestem innych metod
Oprócz diety, która musi zawierać wystarczającą ilość błonnika, co jest bardzo ważne (można też ten błonnik suplementować np. w postaci ziół procto vitale), jednak poszłabym na zabieg, który jest bardziej skuteczny niż maści, czopki itd.
Ja na szczęście uniknęłam tej dolegliwości. Przez całą ciążę bardzo dbam o zbilansowane posiłki, dostarczam węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy. Staram się jeść dużo warzyw i owoców, które ładnie wspomagają perystaltykę jelit. Nawet jestem lekko zaskoczona, ponieważ przy zażywaniu dość sporej dawki żelaza nie mam problemów z trawieniem i usuwaniem nagromadzonych toksyn. Ważna jest regularność spożywania posiłków oraz odpowiednie nawadnianie organizmu.
No ja niestety nie obeszłam się bez hemoroidów i po ciąży mam zamiar się tym zająć. Nawet bym nie wiedziała że mam jakbym nie wyczuła podczas kąpieli, także o tyle dobrze , że nic mnie nie boli podczas siadania bo czytałam że i tak bywa
Miałam podczas ciązy, nie wiedziałam że taki dyskomfort one powodują. Mąż w internecie wyczytała że lepiej się w takich sytuacjach podmywać a nie trzeć papierem i poleciał kupić biobidet dla mnie żebym mogła się podmywać po kazdym skorzystaniu z toalety. strasznie się przejmował moim stanem i jak się źle czułam. Ta deska myjąca służy nam cały czas i naprawdę jest przydatana. Później i przy połogu była.
Wrzosek i jak przeszło Ci po ciąży ? Ja mam hemoroidy niestety ale gdybym ich nie wyczuła podczas kąpieli to bym nie wiedziała że je mam , ale brałam jakieś maści żeby się ich pozbyć , ale się nie udało. Czytałam nawet że można zwalczyć dietą
Nasz zejście obeszło się narazue bez tego. Leki czopki i tabletki i maść była dla mnie ratunkiem. Najgorzej gdy karmią a miałam pozycje siedzacom ból był… Wielkość ok 5 cm no cóż myślałam, że tylko po normalnym porodzie jest taka przypadłość, że duże nasilenie przy parciu a tu okazało się że Prz CC też
Asia hemoroidy też mogą występować jak się nie jest w ciąży , a to wszystko przez zaparcia jak mówisz , tak samo jak się źle odżywiamy nieregularne posiłki i wówczas wypróżnianie jest rzadziej i takie później efekty. Mi nie pomogły żadne maści A jakie czopki , maści używałaś ?
Cześć,
Myślałam, że tego typu defekty mnie nie dotyczą, ale od kilku dni borykam się - prawdopodobnie z hemoroidami. To mega uciążliwe i bardzo wstydliwe (nie powiedziałam o tym nawet mężowi). Zwracam się do Was z ogromną pomocą… szukam czegoś co mi pomoże. Tak, abym weszła do apteki, kupiła i wyszła.
Chciałam kupić przez Internet coś - miałam już nawet złożone zamówienie na Hemovire tj. https://opinionek.pl/hemovire-dzialanie-sklad-cena-i-gdzie-kupic-opinie/ , ale czas oczekiwania na przesyłkę sprawia, że podejmę trudy i pójdę do apteki. Tylko pytanie - co kupić? Jaki środek będzie najlepszy? Bo ten wyżej do którego daję link nie jest dostępny w aptekach, a ja nie chcę czekać. :<
Mi wyszły w 8 miesiącu ciąży i po porodzie jeszcze więcej. Ja smarowalam maścia nagietkowa ktora sama robię. I jestem 7 tygodni po porodzie i nie ma śladu.
J.WAMBERSKA jak robisz maść ?
@pati1990 nie przeszło do końca ale już mniej mi dokuczają od kiedy się podmywam za pomocą sprzętu o którym wspominałam wyżej. Dieta oczywiście jest ważna w internecie znajdziesz co trzeba jeść a czego lepiej unikać. A maści to chyba z tego co słyszłam nie są zbytnio skuteczne.