Hemoroidy w ciąży

Miałam dwa porody sn i teraz okropnie cierpię z powodu hemoroidów, które po nich się nasiliły... nie pomaga smarowanie procto-glyvenolem, dietę mam odpowiednią, bo nie mam zaparć, ale bolą okropnie... bardziej nawet niż rany poporodowe

Paulina miałam to samo po poprzednim porodzie. Hemoroidy bolały bardziej niż krocze i rana po szyciu. Chyba z miesiąc się męczyłam.  używałam czopkow tak mi w szpitalu powiedzieli, że są lepsze ale nie zawsze pamiętałam żeby wziąć. Teraz też mnie dopadły akurat przed porodem. Gin. Poleciła mi czopki Proktis-M. Urodziłyśmy spore dzieciaczki i to ma też wpływ. Myślę że po tym porodzie też mnie dotknie ten problem. 

Czy ta przypadłość dotknęła Ciebie dopiero po porodzie? Z artykułu wynika, że rozpoczyna się to już w trakcie ciąży. 

Wydaje mi się, że tutaj pomogłaby wizyta u proktologa. Oni się bardziej na tym znają. 

U mnie pojawiły się w poprzedniej ciąży ale udało się przed porodem zwalczyć maścią. Ale niestety po porodzie wyskoczyły na zewnątrz i to było bolesne. Później raz na jakiś czas znowu się pojawiały. Teraz przed samym porodem znowu na zewnątrz. Wiem, że powinnam to leczyć ale jak ustepowaly to dawałam sobie spokój. 

Pauli89nek a próbowałaś czopki np Posterisan? Koniecznie też sporo błonnika jedz żeby nie doszło do żadnych zaparc. 

Zaparć nie mam, pierwsze hemoroidy pojawiły się w pierwszej ciąży, po porodzie się nie wchłonęły do środka a teraz podczas drugiej ciąży znów już zaczęły wcześniej dokuczać, drugi poród pogorszył sprawę i obawiam się właśnie, że bez wizyty u proktologa się nie obędzie 

Wizyta u lekarza na pewno nie zaszkodzi . Mnie ten problem w ciąży też dotknął z tym że nie czuje żadnego bólu czy dyskomfortu ale obawiam się co to będzie później w kolejnej ciąży . Jakie maci są skuteczne albo czopki żeby pozbyć się problemu ? 

Pati nie da się i h pozbyć. One są i beda co jakiś czas się ukatywniac że tak powiem.

Nie ma co czekać. Sama kiedyś odwiedziłam proktologa (prywatna wizyta lekarska) i nie żałuję. Niestety interniści nie mają pojęciach o tych sprawach. 

Jak mocno wypadają poza odbyt to konieczne może być nawet podwiązywanie ich specjalnymi gumkami. 

Są różne metody, gumki to jedna z nich, różnią się oczywiście cenowo, po połogu się zapisze do proktologa, bo naprawdę się nie polepsza

Niestety miałam ale minęło po 2 ciąży i nie wróciło póki co. 

Ja też będę musiała się wybrać do proktologa po połogu. Teraz po tygodniu stosowania czopkow hemoroidy wchlonely się. Ale zaraz poród i będzie jeszcze gorzej. 

Nawet nie wiedziałam , że są takie gumki :O na pewno zdrowa dieta to też podstawa , przy zaparciach może być ciężko jak ktoś ma problem z hemoroidami .

Aneczka a to myślałam , że maści czy czopki pomogą na stałe ;(

Pati pomagają na jakiś czas ale potem może wrócić to ale nie koniecznie. U mnie bardzo rzadko się uaktywniają 

Jeszcze zaczekam aż trochę rany poporodowe się zagoją dobrze, też się zastanawiam czy leczenie w trakcie kp jest możliwe