"Hartowanie brodawek"?

Wiadomo że nakladki będą używane gdy pojawi się problem.

Dla mnie tez odpowiedni był rozmiar S

Pauli89nek nie dodał się link. 

Mnie nakładki bardzo pomogły kiedy mała nie mogła złapać piersi bo w końcu przestałam odciągac laktatorem. Tak wyciągnęła w nich sutki że później radziła sobie bez problemu. 

z kapturkami wcale nie jest łatwe, bo ja kupiłam chyba M i wydaje mi się, że powinnam mieć większe. Nie byłam z nich za bardzo zadowolona więc fajnie jakby była możliwość konsultacji z położną, bo te nakładki wcale nie są tanie jak początkowo mi się wydawało :)

A wiadomo jak ten rozmiar dobrac? To na średnicę się mierzy? 

Paulinek nie zgodzę się z Tobą. Z tego co wiem konsultacje z doradcą laktacyjnym to w wielu szpitalach czy przychodniach nie lada przywilej.Ja jestem dobrym przykładem ,że nakładki w żaden sposób nie zaburzyły mojej laktacji,a tylko dzięki nim dziecko mogło pić moje mleko.Często dziewczyny używają  ich ,gdy mają zbyt płaskie brodawki ,lub dziecku ciężko złapać gołą pierś,przydają się przy poranionych sutkach ,przy ząbkujących dzieciach też bywają niezawodne. Zazwyczaj po jakimś czasie dziewczyny z nich rezygnują i karmią bez.Ja karmiłam przy obu córkach od 1 chwil życia ,praktycznie przez cały okres karmienia ,pokarmu miałam tak dużo ,że dzieci mi się krztusiły,bo nie nadążały połykać.Jedynie z doborem rozmiaru bywa różnie ale uważam, że za takie pieniądze warto kupić gdy się nastawiamy na karmienie piersią.

Mi kapturki wcale nie pomogły a już płakałam przy karmieniu piersią kropka pomógł mi po prostu czas po dwóch miesiącach A to bardzo długo dopiero przestało boleć mnie karmienie teraz jest dla mnie już tylko przyjemnością i czekam aż żebędą pierwsze ząbki i znowu będę płakać z bólu

Ale faktycznie moze lepiej poczekac z zakupem kapturkow jak pojawi sie problem ;) zrezygnuje z tej mozliwosci mam nasc mam kompresy jak juz to nie pomoze to na ratunek wejda kapturki o ile uda mi sie karmic piersia ;) 

Kasia też uważam że warto się wstrzymac bo może się okazać że wcale nie będą potrzebne 

Dokładnie nie ma co kupować wszystkiego bo może się przydać. Większość rzeczy jednak okazuje się nie potrzebna. Nasze mamy wogole nie miały takich udogodnień i jakoś dawały radę. Apteki teraz w większości miast są otwarte bardzo długo a niektóre 24h/dobę zawsze można męża wysłać jak zajdzie potrzeba.

Probowałam dodać trzy razy linka i niestety mi się nie udało... ale nie potępiam nakładek, żebyście mnie źle nie zrozumiały, sama ich używałam krótki czas na jednej z piersi... ale na każdy problem jest rozwiązanie, warto konsultować się z osobami, które mają w tym względzie doświadczenie i nasz przypadek ocenią indywidualnie... konsultacje w tej chwili na pewno są utrudnione, ale z tego co wiem wiele z doradczyń laktacyjnych prowadzi takie porady online... będąc w szpitalu przez te kilka pierwszych dni na pewno warto wykorzystać możliwość zaczerpnięcia takiej oceny ssania jeśli jest na oddziale taka osoba, ale zwykle te wszystkie problemy pojawiają się już w domu i wtedy trzeba zainteresować się już prywatnie taką usługą... w moim przypadku wystarczyły 2 albo 3 wizyty i nie żałuję tych 40zł wydanych na każdą z nich, dzięki temu mogłam karmić bez problemu jeszcze długich kilkanaście miesięcy...

Jak dla mnie to niepotrzebny wydatek 

Różne podejście jest do tego. Ja znowu jestem zdania że nie jest to must have w wyprawce ale warto zareagować bardzo szybko żeby nie było za późno. Ja już w 1 dobie po porodzie zdecydowałam żeby założyć nakładki i to był dobry pomysł. Nie konsultowałam tego z nikim bo u mnie nikt się nie interesował czy dobrze karmie. Jak już się spytałam to przyszła popatrzała i mówiła żeby dostawiać i dostawiać. Byłam zielona kompletnie w tym temacie. Dopiero jak byliśmy w domu położna jak przyjechała namówiła mnie żebym spróbowała bez nakarmić i faktycznie małymi krokami udawało się. Ale nie wyobrażam sobie karmić tych pierwszych dni bez nakładek. Uratowały mi one życie. 

Myślę, że warto poczekać z kupnem nakładek aż będą potrzebne. W moim przypadku zakupiłam je dopiero po rekomendacji położnej na wizycie patronazowej. Takie nakładki można kupić od ręki w każdej aptece. Wysłałam męża i tego samego dnia już używałam. 

Dziewczyny pamiętajcie tylko,że takie nakładki mają rozmiary. Jeśli macie duże lub małe brodawki to rozmiar będzie miał znaczenie. Warto zapytać położnej i koniecznie poinformować męża przed zakupem w aptece. Mężczyźni zwykle wariują w takim momencie :p

Dziewczyny a stosowalyscie może kompresy multi-mam? Ostatnio rzuciły mi się w oczy na FB. Jestem ciekawa waszych opinii. Kosztują 50 zł i zastanawiam się czy zakupić i wziąć do szpitala. 

Milena myślę że to tak jak z nakładkami może wogole nie będą Tobie potrzebne. 50 zł to nie jest mało więc myślę że możesz śmiało wstrzymać się z zakupem.

Ja zakupilam kompresy ale na olxie od dziewczyny ktorej zostalo 8 szt :) kazdy kompres jest osobno zapakowany z dluga data waznosci wiec skorzystalam ;)

Jak dla mnie najlepsza jest lanolina. Z Ziaji albo Maltan. koszt to kilka złotych, albo można dostać darmowe próbki w przychodni. Nie trzeba zmywać przed karmieniem, szybko goi ranki, nie trzeba przerywać karmienia. Co do nakładek - najlepiej oceni położna czy w ogóle są potrzebne, zazwyczaj nie są (przydają się przy wklęsłych brodawkach lub bardzo poranionych i krwawiących). Przy pierwszym dziecku używałam maści około miesiąca, córka miała problem z przystawianiem się i nie umiała dobrze chwytać. Za to synek od razu zaczął jeść, zaraz po porodzie umiał dobrze ssać i w ogóle nie miałam problemu z brodawkami (problem był z bolesnym karmieniem z powodu zbyt krótkiego wędzidełka ale to zupełnie inna historia).

Ja rowniez bede dokupywac lanoline ale z ziaji wlasnie ;) Jest sprawdzona i tania ;) 

Dwójka dzieci i ani razu nie stosowalam hartowania brodawek. Córkę karmiłam 18 miesięcy więc syn miał już jako tako wyrobione brodawki po niej, co prawda na początku miałam małe problemy bo syn ma podniebienie gotyckie i nie obeszło się bez ran Ale ból był znosny więc nic nie robiłam . Nie spotkałam się z tym hartowaniem. Jezeli masz juz to robic zasiegnij sprawdzonego źródła w jaki sposób to wykonywać, pamiętaj że masaż brodawek może przyspieszac poród. ;)