Halloween 2025

U nas też tak niestety było… jacy ludzie są okropni

My jeszcze nie :blush: Może w przyszłym roku się w to bardziej zaangażujemy, ale na razie tylko podziwiamy pomysły innych

A u was też dzieci rzucają jajkami jak nie otworzycie drzwi, bo was np nie ma w domu?

Tak właśnie też cena mnie trochę powaliła jak to wysłałam ale pomyślałam że może własnej gdzieś vinted czy olx będzie miał ten hm-owy

Widzialam ostatnio w pepco stroje dyni :wink:

Wczoraj w pepco widziałam dynie :wink:

Pomimo tego, że jest to atrakcyjny dzień dla dzieci I pociągają je stroje i cukierki to nie uczę ich świętowania Halloween.
Nie ukrywam prawdy przed dziećmi, że jest to pogańskie święto. Nie chcę, aby moje dzieci czciły potwory.
Mówię im o Polskich, katolickich świętach.

1 polubienie

Na temu i shein czasami faktycznie można trafić na coś porządnego a nie oszukujmy w większości sklepowy wszystko jest chińskie. Jeżeli chodzi o święto to faktycznie mieszkając w Anglii co roku wszyscy ubierali swoje domy dla dzieciaków. Raz pamiętam zostawiłam męża w domu z wiaderkiem cukierków a sama poszłam z córką chodzić po domach bo wiadomo samej jej nie puściłam. Za jakąś godzinkę wrocilysmy po coś do doypatrze a tam wiadro jak stało tak stoi pełne cukierków więc mąż dostał opieprz że dzieciom cukierków nie daje a ten mi mówi że to już 3 wiadro bo był w sklepie :rofl::rofl::rofl: ale on nie wrzucał po jednym tylko ile które wzięło tyle miało przy końcówce drugiego wiaderka wrzucał już po jednym :rofl::rofl: ogólnie fajne to święto jest ale właśnie tak jak w Anglii gdzie wszystkie domy są wystrojone itp. I faktycznie niektóre są straszne tylko że jest to tam co roku i małe dzieci przebrane za kosciotrupy się tego nie boją Bo są z tym obyte. Ogólnie im straszniejszy dom tym lepiej a niektórzy naprawdę się do tego przykładają. Niedaleko nas mieszkała starsza pani była sama na halloween cały ogród i dom był strojony najmowala w ogóle do tego Ludzi bo sama nie była by w stanie zrobić takich dekoracji nie wiem ile ona na to kasy wydawała ale na pewno dużo. Sama była przebrana za czarownicę i dzieciom dawała cukierki ręcznie robione znaczy to był 1funt zawinięty w papierek jak cukierek. Zawsze dzieci uwielbiały tam chodzić bo dostawały kasę :rofl: ale tak jak mówię tam się dzieci tego nie boją.

Ludzie się angażują, dekorują domy, dzieciaki mają frajdę i nikt się nie boi, bo to po prostu zabawa.

1 polubienie

U nas tak nie ma , przychodzi kilka dzieci i zazwyczaj jak jestesmy to kazdemu otwieramy

Ja też nie lubię tego typu dekoracji :face_with_diagonal_mouth: Nawet mój pies jak przechodzimy obok takich dekoracji się wścieka :rofl:

Niby poganskie ale topienie marzanny czy wianki o tym się mówi w przedszkolu/ szkole i pokazuje dziecku takie świeckie tradycje które były obecne w Polsce :wink:
Ja uważam że wszystko jest dla ludzi, jeśli pokazujemy to jako zabawę to wg mnie okej

U nas na osiedlu rzucają jajkami pod drzwiami.

Zwyczaj strojenia choinki też jest pogański :sweat_smile:
Niemniej jednak rozumiem punkt widzenia

2 polubienia

U nas na szczęście dzieciaki zgodnie się bawią i wiedzą, że takich psikusów robić nie wolno. Jeszcze się na naszej wiosce nie zdarzyło, żeby ktoś miał jakieś nieprzyjemności, bo np nie dał cukierkow, czy nie otworzył drzwi

Corka sama o to pyta bo zna temat od kolezanek, ale juz wiele rozumie wiec w tym roku chce sie przebrac i przejsc po bloku , tak w ramach krótkiej rozrywki;) Zadnych szczegolnych dekoracji itp

No u mojej teściowej przeważnie wypada , że idzie do pracy to zostawia cukierki pod drzwiami ale jak pierwsze przyjdą wezmą wszystkie to kolejne już mąką i jajkami wysmarują

O matko to nie zle u nas zbieraja cukierki ale takich rzeczy nie robia :slight_smile:

Tak! :wink: myśle, że to fajna zabawa dla dzieci i zawsze czekam aż dzieciaki zapukają do drzwi po cukierki :grinning: w tym roku kupiłam już specjalne wiaderko na cuksy i sztuczną pajęczynę która chce ozdobić drzwi domu :grinning::star_struck:

:roll_eyes: no tu już rodzice powinny zareagować i odpowiednio wytłumaczyć, że takich rzeczy się robić nie powinno…