Gotowość do rozszerzania diety

Tak polubił ten smak chyba, następna cukinia, bardzo dobre puree mi z niej wyszło :) 

Kverve jak z wszystkim. Dziecko wszystko lubić na pewno nie będzie…choć mojej rzadko się zdarza żeby coś wypluła. Jak już to drugi raz nie chce wziąć.

Kiedyś, w sumie całkiem niedawno wytyczne były takie, że dziecko kp miało mieć rozszerzoną dietę w 6 miesiącu życia, natomiast karmione mm w 4. Uważam, że 4 miesięczne dziecko to gruba przesada. Obserwując i rozmawiając z koleżankami chyba żadne ich dziecko nie wykazywało gotowości do rozszerzenia. Uważam, że najlepiej obserwować dziecko. 

Też uważam że 4 miesiąc to za wcześnie ale 5 już myślę że ok. My tak właśnie zaczęliśmy 

Kobietakuchnia mój syn ma 4,5 miesiąca i zjada coraz chętniej. Nie uważam że to przesada. 

Tez rozszerzałam synowi dietę pi 4 miesuacu wg ówczesnych wytycznych i poszło sprawnie ale uważam ze nie ma się do czego spieszyć i to zupełnie niepotrzebne i z córka czekałam 

Jak dziecko jest gotowe to czemu nie można spróbować i w 4 miesiącu 

Ja rozszerzałam synkowi dietę po czwartym miesiącu, nie uważam, że było to za wcześnie, ponieważ synek już w tym czasie m.in. wykazywał duże zainteresowanie naszym jedzeniem. Każde dziecko jest inne i nie można podchodzić do tego tematu sztampowo. Musi przede wszystkim odczuwać gotowość do tak dużej zmiany. Chcąc wprowadzić na siłę posiłki możesz zniechęcić synka �

alez oczywiscie dlatego tak wazne jest obserwowanie dziecka

Już Młody jest w pełni gotowy, sam ładnie otwiera buźkę, trzęsie się z radości na widok łyżeczki :D

Kverve to super życzę owocnego rozszerzania diety

U mnie córeczka też miała dużo oznak gotowości rozszerzenia diety. Była zainteresowana naszym jedzeniem, wręcz krzyczała na nas jak my jedliśmy i tak zostało do tej pory.

kverve to super.teraz juz pójdzie z górki

Moja nie dawała oznak ale.sprobowalam na jakoś poszło. A teraz wyjada ode mnie 

Już mamy sporo przetestowanych pokarmów za sobą, jak dotychczas wszystko smakuje :) 

U nas córka mimo  że zjadła swoje to chciałaby zjeść tez nasze taki ma apetyt 

Beata u brata męża dziecko tak samo. Ciągle by jadło i umiaru nie ma. Jak oni zaczynaja jeść to ona też płacze że chce a potem wymiotuje bo za dużo zjadła już, 

Mi tylko raz wymiotowała z przejedzenia i od tamtej pory pilnuje mniej więcej godzin i ilości 

Beata i tak powinno być kiedy dziecko nie zna umiaru

A ile powinno jeść 8/9 miesięczne dziecko? w jakich ilościach i jak często?