Hej, wg wytycznych rozszerzanie diety nalezy zacząć między 17 a 26 tygodniem życia, mój syn ma skończone 15 tygodni więc teoretycznie już za 2 tygodnie moglibyśmy zacząć. Czytałam jednak że aby rozszerzanie diety było bezpieczne dziecko musi prezentować cechy gotowości do rozszerzania diety, tj. Umiejętność siedzenia z podparciem lub. Samodzielnie, umiejętność chwytania i wkładania do buzi przedmiotow, zaniknął odruch wypychania wszystkiego z buzi, zainteresowanie jedzeniem. Mój synek jedynie umie chwytac przedmioty, więc zdecydowanie jest to za szybko.
Kiedy Wy zaczęłyście najwcześniej podawać produkty?
U synka po skończonym 4 miesiącu za namowa pediatry a ze byłam głupia a syn na mm to posłuchałam . Teraz uważam ze za wcześniej i córce zaczęłam rozszerzać dietę jsk miała 5.5 miesiąca . Uważam ze nie ma się co spieszyć
Ja zaczęłam po 5 miesiącu mimo że.karmilam piersia. Córka otwierają buzię więc stwierdziłam że jest gotowa.z kolei co do siedzenia.corka.sama usiadła jak miała 7 miesięcy natomiast w pozycji polsiedzacej utrzymywała się bardzo dobrze i tak ja karmiłam w takiej pozycji.
U mnie córeczka była zainteresowana naszym jedzeniem i za namową teściowej zaczęłam rozszerzać dietę jak miała 4.5 miesiąca (karmiłam piersią) i szczerze powiem że trochę żałuję, ponieważ pogorszyła mi się laktacja. Nie wiem czy przez to ale mała zaczęła nam trochę chorować, nie przybierała już na wadze tak jak wcześniej. I teraz wiem że przy kolejnym dziecku nie będę się tak spieszyć będę czekać aż skończy 6 miesięcy. Mleko matki jest zawsze lepsze
Ja u obu chłopców rozszerzanie diety zaczęłam jak mieli prawie pół roku, brakowało im może ok tygodnia. Wcześniej nie widziałam takiej potrzeby, karmiłam ich, prawidłowo przybierali na wadze, myślę, że nie ma się co spieszyć. Natomiast siadali samodzielnie ok 8 miesiąca, więc nie czekałam na ten moment aż usiądą, tylko karmiłam ich przeważnie na kolanach, zresztą na początku to trwało chwilę, po kilka łyżeczek i koniec jedzenia, więc byli w pozycji siedzącej tylko przez chwilę.
Pierwszy synek od 4 miesiąca byl na mm. Podczas wizyty u lekarza pani doktor zasugerowała włączanie jedzenia. To był dla mnie znak bo sama bym jeszcze nie zaczęła. Drugi syn ma teraz 4 miesiace i kp. Pomimo tego że wklada przedmioty do buzi (ząbkowanie) to nie zamierzam jeszcze rozszerzać diety. Moze spróbuję po skończonym 5 miesiącu, ale bardzo powoli. Zaczynając od jednego kęsa, jednej łyżeczki.
Niektóre mamy czekają do 6 miesiąca i nie jest to błędem. Sama musisz zadecydować kiedy dziecko będzie gotowe. To nie jest łatwe ale dasz rade.
Ja zaczęłam rozszerzanie diety jak miał 6 miesięcy. Oczywiście wszyscy dookoła mówili, żebym dawała mu posiłki stałe już ok 4 miesiąca" to duzy chłopiec, on jest głodny, nie może być na samym mleku" ale ja słuchałam swojej intuicji. Karmiłam go w pozycji półleżącej.
Jak mu podałam pierwsza łyżeczkę to ładnie otwierał buzię, nie do końca wiedział co ma z tym zrobić ale już za drugim razem poszło dużo lepiej
Tak po mojemu to rozszerzanie diety powinno zacząć się od 6 mca chociaż wiem że można po skończonym 4 bo nawet słoiczki są po 4 i kaszki. Ale jeśli karmi się piersią to dużo mam nie rozszerza szybko diety i też nie wiem czy to zdrowe.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.