Główka za nisko

Hej. Muszę się Was poradzić.
Dzisiaj miałam wizytę kontrolną u ginekologa. Zaczęłam 26 tydzień ciąży. Kolejny raz na wizycie lekarz nie mógł zmierzyć główki dziecka , bo jest zbyt nisko. Dodatkowo kazał mi się oszczędzać.
Kiedy zapytałam o to.czy to normalne to odpowiedział, że tak. Że łożysko i macica są ok.
Mały od poczatku był bardzo nisko. Pytałam też czy przyczyną może być trzecia ciąża i odpowiedział, że może tak być.
Ale.jakoś nie zapokoił moich obaw. Boję się, że mogę przedwcześnie urodzić.
Od początku praktycznie czuję ból/ ucisk na spojenie łonowe. Pewnie od tej główki.
Czy miałyście podobne sytuacje?

Nie pomogę, bo u mnie córka całą ciążę była głowa do góry, obróciła się dopiero na kilka dni przed porodem.
Myślę, że najlepiej jest zastosować się do zaleceń lekarza, dużo odpoczywać i leżeć. Nie przeciążać się.

1 polubienie

Przy drugiej ciazy tez ciezko bylo zmierzyć glowke bo ją chowal. Byl nisko. Wrecz balam sie bo wychodziło ze glowka w 5centylu.
Ale okazalo sie ze glowke ma ok, choc faktycznie dosc mala.
Cesarke mialam planowana na 38+1 ale i tak bym wtedy urodzila bo przed sama operacja czekajac na wolny blok odeszly mi wody.

1 polubienie

Przy drugiej ciąży tak miałam że był synek bardzo nisko i wszytskie pomiary były jakby opóźnione przez to , też miałam więcej odpoczywać ale było wszystko w porządku i urodziłam w terminie

1 polubienie

Niestety nie pomogę , ja miałam zupełnie odwrotnie całą ciążę głowę u góry i przez to miałam cc

1 polubienie

Pociesza mnie to, że tez tak miałaś :blush:. A mogę wiedzieć z jakiego powodu cesarka?

Wielkie dzięki za odpowiedź. Czuję się pocieszona.

1 polubienie

Bardzo cienka blizna. Nie dali mi nawet spróbować SN

1 polubienie

Warto się oszczędzać, unikać dźwigania i dużo odpoczywać. Dobrze też skonsultować się z innym lekarzem dla spokoju.

Od kilku dni właśnie dużo siedzę i leżę. Czuję, że ruchy są już wyżej aniżeli tylko na dole brzuszka. To chyba dobra oznaka.

Odpoczynek na pewno nie zaszkodzi! I może faktycznie to pomogło lepiej ustawić się dzidziusiowi. Jeśli szyjka jest zamknięta i nie dzieje się nic niepokojącego, to myślę że nie ma czego się obawiać :slight_smile:

U nas cała pierwsza ciąże główka była cały czas na górze , a W tej całkiem inaczej cały czas się obraca

To ciekawe, jak różne mogą być ciąże, każde dziecko to inna historia i każde się inaczej układa

Dokładnie tak, odpoczynek naprawdę potrafi zdziałać cuda. Ważne, żeby słuchać swojego ciała i dawać mu czas.

A pamiętasz ile miałaś mm. ? Bo ja też mam dosyć cienką

Właśnie dostałam jak narazie zalecenia by się oszczędzać

1,1 mm mialam. A ponizej 2 mm to wskazanie do cc bo jest duze ryzyko pekniecia macicy

Każda ciąża i każdy poród jest inny. Dlatego lubię słuchać i czytać te historie bo zawsze mnie coś zaskoczy. I Każda kobieta ma inne odczucia.

1 polubienie

Też to lubię, każda historia jest inna i właśnie to w tym najciekawsze, zawsze można się czegoś nowego dowiedzieć albo spojrzeć na coś z innej perspektywy :blush:

Odpoczywaj, ile się da, i dbaj o siebie :wink: