Mamusie jak radzilyscie sobie z suchą skórą na główce waszego dziecka i czy mialyscie problem z ciemieucha? My smarowalismy oliwka, natluszczalismy i wyczesywalismy ale problem po jakimś czasie pojawiał się na nowo. Znacie jakiś skuteczny sposób żeby pozbyć się problemu bezpowrotnie?
Hej, a pokażesz zdjęcie? Generalnie u takich maluchów płasko głowie lub z jednej lub z obu stron zdarza się często. Warto kupić poduszkę ortopedyczna np. Head care lub Dariana i używać do spania, zabawy i na spacery. Ale też główka powinna się poprawić gdy dzuecko zacznie więcej siedzieć. Staraj się układać też często na brzuszku.
Nie mogę właśnie dodać zdjęć. Mamy poduszkę mimos Ale synek już jest na tyle ruchliwy że spada z niej
Spróbuj układać dziecko na brzuszku, albo na zmianę na oba boki. Tak aby jak najmniej leżał na plecach i kształt główki się nie pogłębiał. Dziecko jest już na tyle duże, że może jak najwięcej czasu spędzać np na podłodze na brzuszku, a nie leżąc, a niedługo zacznie chociażby pełzać i myślę, że problem zniknie.
To brachycefalia, tak jak Ewela pisze jak najczęściej układaj na brzuszku, zmieniaj pozycje główki w trakcie snu dziecka, staraj się jak najmniej układać go w foteliku lub bujaczku.
Mój też zsuwa sie z tej poduszki szczególnie w nocy. Ale trzeba pilnować i kłaść go z powrotem.
Staram się tak robić Ale nie widzę poprawy. Czy to z czasem sami się wyrówna? Czy któraś z mam miała podobny problem? Mój synek ma tak od urodzenia. I ja jaki patrzę na swoją głowę to też mam taki plaski punkt z tylu głowy. Więc może genetyczne ? A czy glowka na dole jest prawidłowo zaokrąglona ? Czy jak wloski urosną to będzie mniej widoczne ?
Mominka powinno się wyrównać :) pamiętaj o witaminie D3.
Synek karmiony jest mm do tego Wit d 400j czy to wystarczy czy może źle się wchłania? Jak długo może potrwać wyrównanie główki?
Słyszałam kiedyś o takich specjalnych poduszkach do kształtowania główki niemowlaka. Może warto tego spróbować
Mamy poduszkę mimos Ale narazie nie widzę efektów. Nasza pediatra stwierdziła że to płaskie miejsce na glowce jest fizjologiczne więc nie wiem już co myśleć
Moja coreczka też z jednej strony ma bardziej płaską głowę bo przyznam szczerze kładłam ją przez pewien czas tylko na tą stronę teraz staram się zmieniać pozycję i poprawiać, ostatnio czytałam że w pierwszych miesiącach ciało i główka jest bardzo plastycznego i w fazie szybkiego wzrostu pozniej ten proces dalej istnieje ale nie tak szybko jak w tych pierwszych miesiacach wiec nie ma co sie martwic tylko ukladac glowke naprzemienne
Moja syn jak był mały nie chciał leżeć na bokach mimo że to układała zawsze się obrócił na plecy.tez miał splaszczona główkę k u nas troszkę się wyrownalo więc u Ciebie też powinno tylko staraj się kłaść na boki główkę.
U nas miała z jednej strony bardziej płaska. Kladlam ja na jednym boki a później sama już na lewą stronę się przekrecala lekarz tylko ka, Al pamiętać o witaminę D i tyle a Teraz ma 2 latka jest wszytko ok
Moja tez ma plaską jedną strone. Jak ją przewracam to ją i tak ciągnie w drugą strone
Klaudiamama A ile ma twoje dziecko ? A może u nas to niedobór Wit d bo przekładam go od 3 miesiąca i nie widzę poprawy .
Weronisia A ile miało dziecko . Nie wiem czy 5 miesiąc to już nie za późno bo gkowka już tak szybko wtedy nie rośnie