momika tak sie stało ok 4 miesiąca....a gdy skończył 6 miesięcy główka juz nie była taka płaska...głowe miał na prawde płaskom a potem była lekko zaogrąglona
Zawsze możesz oznaczyć Wit d. Ale twój synek już siada? Jeśli nie to nie denerwuj się, jak zacznie powinno być lepiej :)
Jeszcze nie siada . A krew na witaminę d pobiera się z palca czy z żyły? A czy glowka jest prawidłowo zaokrąglona na dole ?
Wiecie co jest najlepszym rozwiązaniem w takiej sytuacji? Wizyta u fizjoterapeuta, który oceni czy dziecko sie prawidłowo rozwija. Z całym szacunkiem dla lekarzy, ale fizjoterapeuta to naprawdę dobry specjalista w tej dziedzinie. Według mnie każdy maluszek powinien taka wizytę odbyć. Sama byłam i polecam. Synek przebadany z góry na dół, odruchy sprawdzone.
Momika krew raczej z palca.pobiora.
Życzę Wam żeby z palca, bo jak z żyły to to będzie straszne przeżycie. Ja wysłałam męża bo sama bym nie dała rady. Pomijając, że odsyłali nas od przychodni do przychodni. Nie wszystkie pielęgniarki radza sobie z pobraniem krwi u takiego malucha.
0rzy pobraniu krwi u dziecka trzeba być silnym, silniejszym od dziecka. Jeśli okażemy strach to dziecko z góry się przestraszy. Dodatkowo jesli chcemy być przy dziecku to lepiej mieć stalowe nerwy. Sama wylądowałam z synem na oddziale jak miał rok. Zakładanie wenflonu trwało pol godziny i kilkakrotne próby. W końcu się udało ale trochę się nacierpiał. Ciężko patrzeć kiedy dziecko tak płacze.
A czy glowka na dole jest odpowiednio zaokrąglona?
Momika.nid jest mega wypukła ale nie.jest plaska
pannaXoanna u nas córeczka też byłą kuta po parę razy i rączki i nóżki..
I niestety takiemu maluchowi nie wytłumaczymy co się dzieje.
ale to zalezy bo ja byłam z 7 miesięcznym synem i bez problemu zrobiły wkłucie i założyły wenflon.a jak mu pobierałam krew w labolatorium w przychodni to nie potrafiła babka i mu palec ściskała.
U mnie córkę za każdym razem tak kują i mówią że niby żyłą jest, ale pęka jak się wkują. I później ma takie siniaki w tych miejscach