Głaskać brzuszek czy raczej nie?

Mi zarówno lekarka, jak i położna na szkole rodzenia mówiły że jeżeli ciąża nie jest zagrożona, brzuch się nie stawia, szyjka nie skraca itp, to można głaskać. Mimo że Dziecko tego nie czuje, to wydziela się endorfinka, bo daje nam to szczeście i to dziecko już czuje :slight_smile: Oczywiście myślę że samo położenie ręki też może dawać radość, a więc i powodować wyrzut hormonów szczęścia!

Ale jest jeszcze jedno ciekawe zagadnienie - a więc również na szkole rodzenia - miałam zajęcia nt. pobudzania sensorycznego dziecka w okresie płodowym i tam położna pokazywała technikę bawienia się z dzieckiem, na zasadzie uciskania i pukania w brzuch w odpowiedzi na jego kopanie i na odwrót, pobudzania kopania :slight_smile: Nasz młody załapał o co chodzi w tej zabawie po jakiś dwóch tygodniach :slight_smile:

Gosia Dr ja tak od dawna bawię się z moją lalunią :smiley: szybko załapała i mamy zabawę na całego! ale ostatnio zaczął mi się stawiać brzuch,więc nie mogę przy nim za dużo grzebać! położna u mnie była i słuchałyśmy serduszka,ale jak tak szukała i szukała,to brzuch zaczął się napinać… Zostawiła mi ten sprzęt,żeby mąż mógł sie pobawić,ale położna ostrzegła,żeby bardzo uważać z tym molestowaniem brzuszka :slight_smile:

no u nas na szczęście żadnych niepożądanych efektów nie ma, ale i tak trzeba wszystko z umiarem :wink: za to od 38 tygodnia, będzie hulaj dusza :wink:

Dzisiaj wróciłam od lekarza ( 38 tc) z zakazem głaskania i dotykania brzuszka,zeby nie wywoływać przedwczesnych skurczy :slight_smile:

Też tak słyszałam ze pod koniec ciąży dotykanie brzuszka może wywołać szybszy poród,ale nie wiem jak to jest bo ja w sumie od początku dotykalam brzuszek,glaskalam oto u tak di końca czyli do 38tyg bo w tedy miałam cesarke .

Jeżeli macica jest reaktywna, głaskanie brzuszka jak najbardziej może spowodować skurcze, jeżeli jesteś w terminie i pragniesz niebawem urodzić głaszcz brzuszek do woli :slight_smile: jeśli jednak do porodu zostało jeszcze sporo czasu proponuje z brzuszkiem rozmawiać a nie głaskać. Wiadomo że każda ciąża jest inna, każda macica inaczej reaguje na dotyk, u mnie niestety zarówno dotykanie brzuszka, jak i nawet ruchy dziecka powodują twardnienie, tzw stawianie się macicy.

Trzeba głaskać jak termin się zbliża, wtedy przyspiesza skurcze :slight_smile:

ja głaskałam całą ciąże i nic nie było żadnych skurczy. urodziłam tydzień przed terminem zdrowego synka.

ja głaskałam w obu ciążach i nic się nie stało ale również pod koniec dugiej ciąży myłam okna, dużo chodziłam, sprzątałam, uprawiałam seks i nie spowodowało to porodu naturalnie tak więc taki typ ze mnie :wink:

Ja głaskałam i nic złego się nie stało. Pierwsze słyszę, że tak można wywołać przedwczesny poród.

oj można… ;( szczególnie jak ma się już przedwczesne skurcze albo skróconą szyjkę.

u mnie nie ma przeciwskazań, więc głaszczę i bawię się z młodym - on kopie, ja pukam itp., i wszystko jest OK.

Ja miałam zakaz głaskania ze względu na skurcze a także siadania

E.Nowak to mgołaś tylko leżeć i stać?

ja całą ciąże głaskałam brzuszek :slight_smile: i tak mi zostało do dziś chociaż minęło 5 miesięcy

Mysle ze mozna trzymac rece na brzuchu, ale nie glakac w sensie nie masowac brzuszka. Ja mimo ze mialam wielka ochote i czasami bezwiednie to robilam, to jednak starałam sie tego nie robic, dopiero jak juz ciaza byla donoszona to bez obaw glaskalam ile chcialam:)

Mnie nikt nie uświadomił, że może tak być. Chociaż ja takich odruchów nie miałam. Brzuszek głaskałam podczas smarowania kremami przeciwko rozstępom. Ale też problemu ze skurczami nie miałam.

Leżeć tylko mogłam chodzenie było tylko pod prysznic i do toalety z czego ktoś pod prysznicem musiał mi towarzyszyć

Ale jak nic zlego sie nie dzieje to chyba mozna głaskać. Jak nie ma jais przedwczesnyh skurczow i szyjak sie nie skraca to troszkę mozna pogłaskać

Też tak słyszałam, że ciągłe i częste głaskanie powoduje wzmożoną pracę i skurcze, które mogą wywołac przedwczesny poród, natomiast sporadyczne podłaskanie nie powinno zagrozić a nasz maluszek powinien poczuć czułą rękę rodziców :slight_smile:

Fakt pod koniec ciąży lub gdy ciąża jest zagrożona głaskanie brzuszka może wywołać przedwczesną czynność skurczową (info od położnej :wink: ), ale gdy jest wszystko ok i raz na jakiś czas jak pogłaskasz brzuszek to raczej nic złego się nie stanie, w końcu chyba każda przyszła mama to lubi :slight_smile: