I tak powinno być. Czy to znaczy że jeśli nauczyciel pracuje w szkole za pieniądze publiczne to ma się wypiąć na dzieci i świadomie nie przepuszczać ich do kolejnej klasy, aby te zechciało przychodzić na korepetycje, by mógł nadrobić zaległości?
Lekarze mają rządzić się innymi prawami?
I tak żyjemy w takich okolicznościach służby zdrowia, że na badania choćby nerek czy rezonansu głowy czeka się po kilka jak nie kilkanaście miesięcy. To już kilka razy można się przekręcić z bólu do tego czasu
Kilka lat temu miałam skierowanie na rehabilitację, na kręgosłup, byłam wtedy osobą leżącą, skierowanie na cito, a najbliższy termin na "za rok". W tej samej placówce termin prywatnie był już na drugi dzień:).. Niewiadomo czy śmiać się czy płakać:)..
Ewcia no tutaj możesz mieć niestety rację tez słyszałam nie raz o podejściu do tych samych pacjentek na NFZ a prywatnie ;)
Przyznam że ostatnio trafiłam na kardiologa na NFZ gdzie czuje się jak był była u niego prywatnie w gabinecie podejście i ogólnie zawsze pogodny człowiek, ale kolejki do niego są długie i mimo zapisu też sterczenie z opóźnieniami pod gabinetem;(
Mój synek jest po leczeniu guza mózgu i po leczneiu onkologicznym i ma skierowanie do poradni kardiologicznej i nefrologicznej z powodu wysokiego ciśnienia czasem a ma 5,5 lat i doktorka dala nam skierowanie na cito i dzwonię go zapisać a ona do mni że termin na październik a za chwilę zeby podać nr. Skierowania i zobaczyła pewnie że jest po leczeniu onkologicznym i się mnie pyta czy dziecko jest po leczeniu onkologicznym to że są mi inny termin bardzo szybko i dała mi na maj;) mimo że zapisywałam się mówiąc temu ..więc 4mc to i tak jak dla mnie nie jest szybki termin. A nq cito był na październik, brak słów.
Inka bo to jest tak że na NFZ mogą przyjąć tylko określoną liczbę osób w roku za które NFZ im zapłaci. Dzieli się to na cykle czyli jeżeli w miesiącu mogą przyjąć np. 70 osób to więcej nie zapiszą bo NFZ zapłaci tylko za 70. A skierowania na Cito lekarze dają nawet na kręgosłup gdzie boli kilka lat. Prywatnie mogą sobie przyjmować ile chcą dlatego termin jest zaraz
Kargaw, no dokładnie, są limity osób, ale to nie zmienia faktu, że nie powinno tak być:(.. Płacimy składki, więc powinniśmy mieć możliwość wizyty na NFZ. A przy takich terminach to i tak wszyscy idą prywatnie. Czuję się, delikatnie mówiąc, okradana:P..
To jest taki niemy krzyk rozpaczy. Nic lepiej jest od wielu wielu lat. Kiedyś liczyły się łapówki, wtedy można było wszystko załatwić na już. Teraz jak nawet na cito, to oczekujesz po kilka miesięcy.
W ciąży miałam urologa i USG jamy brzusznej na Cito. Przy rejestracji, gdy nie mówiłam o ciąży, wyznaczyli na lipiec. Jak mąż się zdenerwowal i zażądał terminu w przeciągu 7 dni.. o, po 5 dniach już miałam nagle termin.
Traktowanie pacjentów prywatnie i na nfz. Sama miałam na szczęście jeden dwa przykłady. Bo kiedyś pracowanie w budżetówce było pro i trzeba było się prosić i dobrze traktowali tych płacących lub dających "łapówki". Niektóre starsze pielęgniarki i lekarze nadal mają takie podejście, że należy im się szacunek chociaż są chamscy. Dlatego ja chodze do młodych lekarzy. Zdecydowana większość każdego traktują tak samo, nieważne jaka forma wizyty. Przynajmniej się nie spotkałam u młodych z chamstwem. Wiadomo wszędzie są wyjatki i starszych też. ( młodych mam na myśli do mniej wiecej 30- 40 r ż max 45)
Z lekarzami na NFZ masakra. Mama moją miala uraz nogi . Na Sorze dostala skierowanie na cito do ortopedy. Pojechalam ja rejestrować - termin listopad- z naderwanym mięśniem. Prywatnie też ledwo się udało dostać ( zwolniło się miejsce u innego).
A kobiety a ciąży mają prawie żądać terminu do specjalisty w przeciągu 7 dni. Jak to w praktyce działa same wiecie. Jestem ciekawa czy te co rejestruja maja jakiś do system zostawiania chociaż kilku miejsc co jakiś czas na nagłe przypadki
hahaha no mogą niby zadać prosić a różnie to bywa;) podobnie ze skierowaniami na cito u zwykłego pacjenta, myśle że takie skierowania na cito też coś znacza i nie są wypisywane od tak;/
sama przechodziłam przez taki czas kiedy potrzebowałam na pilno lekarza a musiałam korzystać z pomocy prywatnej niestety bo kolejki zbyt odległe, czasami pacjent po prostu nie doczeka tej wizyty;(
Jeżeli chodzi o rehabilitację to są wypisywane skierowania na Cito bez potrzeby czasami. Pracuję w tym i czasami przychodzą osoby profilaktycznie 2 razy do roku i mają skierowania na Cito. Pilne to powinno być po nagłym urazie czy wypadku a nie z bólem kręgosłupa który boli x lat. My mamy system ogólnopolski NFZ już od 2022 roku zrobił tak że mając jedno skierowanie można zapisać je tylko w jednej placówce i czekać, czyli termin na np wrzesień to do września nie zapiszecie żadnego skierowania nigdzie bo system od razu odrzuci. Miały się kolejki zmniejszyć ale się nie zmniejszyły bo osoby z 1 stopniem niepełnosprawności mogą mieć tych skierowań nawet 20 i tak są pozapisywani co miesiąc i nagle np dzień przed rozpoczęciem dzwonią żeby termin zmienić bo nie mogą przyjść a my musimy ten termin zmienić i nikogo na to miejsce nie możemy przyjąć bo nie jest zapisany w system więc to bardzo nie dopracowane jest. Wiecie czasem ludzie przychodzą i na nas krzyczą że taki termin ale postawcie się na naszym miejscu no co my mamy zrobić skoro szefowa mówi że w tym miesiącu 80 osób i my więcej nie wpiszemy bo nam system blokuje. I choćbyśmy nie wiem jak bardzo chciały nic nie możemy zrobić
W ciąży 7 dni jest na dostanie się do lekarza, a jak tego nie pilnują to wystarczy poprosić o odmowe na piśmie i wtedy nagle termin się znajduje :) Z tego co wiem to u nas w przychodni POZ i specjalistycznej również są zostawiane okienka na nagłe przypadki. I u nas akurat nie ma problemu z dostaniem się do specjalisty w ciągu 7 dni będąc w ciąży :)
Szkoda, że spora część społeczeństwa w dalszym ciągu nie zgłasza swojej nieobecności na wizycie u specjalisty i taka wizyta przepada, a wystarczyłoby odwołać i na to miejsce wskoczyłby inny pacjent :(
Kargaw słyszałam o tych przypadkach. Sama czekałam na masaże na łokieć przed ciążą. Jak miałam termin ,to nie mogłam już zabiegów ,które obejmowały mnie przed ciążą, więc pochodziłam na lekkie wskazane w ciąży zabiegi. Opowiadała mi wtedy znajoma, jak to teraz wygląda. Z tymi turnusami choćby. Ludzie jeżdżą by wypocząć, dwa razy w ciągu roku. A ktoś inny, przypadek obolały nie może bo nie ma miejsc
Nomike może masz rację że taka odmowa na piśmie działałaby cuda ale nie każdy ma siłę na wali z paniami na rejestracji;(
Ja osobiście pamiętam jak dzwoniłam po przychodniach bo miałam ciążę zagrożona i wycieczki na zapisy nie były wskazane ;( więc liczyłam na dobre serce pan z rejestracji przyznam że raz mi się udało zapisać na kolejny dzień do kardiologa za co byłam mega wdzięczna pamiętam że po porodzie byłam na kolejnej wizycie i pani mnie poznała po glosie mimo iż rozmawiała ze mną tylko przez telefon podczas zapisu;)
U mnie też jeżdżenie po przychodniach nie wchodziło w grę a jak telefonicznie powiedzieli mi, że nie ma terminu mimo ciąży, to nic im nie mogłam zrobić. Na szczęście u mnie też nie działo się nic groźnego, więc nie naciskałam. Z drugiej strony jak specjalista naprawdę jest potrzebny na już to też wtedy mało kto będzie się wykłócał o miejsce na NFZ, tylko pewnie od razu pójdzie prywatnie, bo to szkoda nerwów
Ogólnie zaświadczenie do b cukrowego może wydawać Twoja położna, która będzie do Ciebie przychodziła po porodzie. Bo wszystkie potrzebne adnotacje masz w swojej książeczce ciążowej. Ja chodzę na NFZ ale do swojego lekarza do którego chodziłam prywatnie i do którego mam duże zaufanie. Miałam innego lekarza ale nie umiałam się z nim porozumieć. Powiedział że mam pępowinę dwunaczyniowa potem wyszło że jednego to nie jest prawdą i wszystko umnie jest prawidłowe. Badania USG oraz na fotelu mam co wizytę. A nie jak twierdził poprzedni USG tylko 3 razy w trakcie całej ciąży. Najważniejsze jest Twoje samopoczucie i zaufanie do lekarza jeśli go nie masz to po pry zmień lekarza. Będziesz się mniej martwic i stresować jak będziesz miałam zaufaną osobę.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.