GBS wynik dodatni a niemowlę

Witam.

Chciałabym zapytać wszystkich mam które miały dodatni wynik GBS czy dziecko urodziło się zdrowe podczas porodu siłami natury?

Czy dostalyscie antybiotyk w trakcie czy po porodzie.?

Jak długo przebywalyscie z dzieckiem w szpitalu?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Dziękuję za odpowiedź. Czytałam te posty Ale niestety mijały się z tymi pytaniami które ja zadalam.

Czyli konkretne pytanie o tylko wynik dodatni.
I wszystko po porodzie.

Pozdrawiam

Ja miałam wynik dodatni
Dziecko urodziło się zdrowe
Dostawałam antybiotyk najpierw co 6 potem co 4 h(rodziłam ponad 16)po orodzie się już antybiotyku nie dostaje, bo antybiotyk jest tylko po to żeby dziecko w czasie porodu nie zaraziło się
Dodatni wynik gbs nie ma wpływu na to ile jesteś w szpitalu, ja wyszłam po 2 dniach, mogą zostawić Cie dłuzej jesli coś ich zaniepokoi, ale jesli wszystko jest ok, a właśnie po to podaje się antybiotyk to nie jest to wskazanie do tego żeby być dłużej
Pozdrawiam

Tamara możesz zadawać pytania w tamtych wątkach i również mamy odpowiedzą skoro temat ten sam :slight_smile: ja miałam ujemny ale 80 proc kobiet ma dodatni i większość z nich rodzi zdrowe dzieci :slight_smile:

Miałam dodatni gbs, antybiotyk podczas porodu co cztery godziny, moja ginekolog mówiła żeby w takiej sytuacji jechać od razu na porodowke, nie czekać jak się to czasem mówi aż się skurcze rozkręca, bo musi być czas żeby antybiotyk zaczął działać. Z synkiem wszystko dobrze, wyszliśmy do domu w trzeciej dobie - czyli standardowo.

O czyli było ok a aplikacja antybiotyku boli ? :smiley:

Miałam dodatni najpierw jak sie okazaloz jaki wynik to w domu mialam, globulki dopochwowe a na porodówce antybiotyk i dziecko urodziło sie zdrowe,a pozatym dziecku pobieraja wymaz czy wszystko jest ok teraz tez czekam na wynik GBS jutro odbieram.

To super :slight_smile: aby wszystko było ok :slight_smile:

Aisa nie boli, masz wbity welflon (czy jak się to tam pisze:) i do niego podają, nawet nie czuć.

Też nigdy nie wiem jak się pisze welflon czy może welfron, czy werflon, aż sprawdzę.

A nie wenflon ? Wiesz takie głupie słowo a mozna niezłego byka zrobić też zaraz sprawdzę

Słowo klucz. :slight_smile: też nie mam pojęcia jak się pisze.

Jeśli masz dodatni GBS i pojawiają się u Ciebie skurcze. To sprawdź czy są to przepowiadające czy już porodowe. Idź pod ciepły prysznic i jak się wyciszą to spokojnie przepowiadające a jak się rozkręca to jedź szybko śpi szpitala. Tam od razu podadzą Ci antybiotyk i będą go podawać przez całą akcję porodowa co 4 godziny. Antybiotyk ma chronić dziecko przed zarażeniem się kiedy będzie przechodzić przez kanał rodny. Później antybiotyk już nie jest podawany.
Jeśli ktoś nie miał wykonywanego badania na GBS wtedy kobieta też dostaje antybiotyk czysto zapobiegawczo.
Wyjście ze szpitala odbywa się normalnie u mnie w szpitalu po porodzie naturalnym na 2 dobę. Jesli oczywiście nic się nie dzieje.

Ja co prawda urodziłam przed cc ale to nie ma znaczenia obecnie podaje się antybiotyk każdej kobiecie bez względu na formę porodu bo zawsze jest jakieś ryzyko zarażenia dziecka.
Antybiotyk dostałam tylko raz zaraz przed samym porodem jako że akcja niespodziewanie rozpoczęła się zbyt szybko a ż powodu zlegoulozenia dziecka bali się czekać na zejście w kanał, dlatego szybkie przygotowania, antybiotyk w 1 dawce choć wymagane są min 2dawki, podano we wklucie czyli wenflon, więc nawet nie poczulam będąc zestresowana cała ta szybka akcja, nawet nie zwróciłam uwagi czy piecze boli czy tylko czuć zimno :wink:
Synek urodził się zdrowy, choć przez to wszystko miał monitorowane czynności życiowe przez 2 doby. Gdy okazało się ze wszystko jest w porządku, traktowano to jak każdego innego noworodka :slight_smile:
Ja w szpitalu pozostałam przed 4 doby, ostatnia na własne życzenie że względu na duży spadek wagi dziecka. Gdyby nie to, wyszlibysmy w 3dobie.

Tak jak napisała Kasia jeśli już wiesz że gbs wyszedł dodatni pilnuj podania antybiotyku a na pewno wszystko będzie dobrze :slight_smile: bardzo wiele kobiet ma.pozytywny wynik a profilaktyka antybiotykiem daje obecnie bardzo dobre skutki i przeniesienie na dziecko praktycznie się nie zdarza :slight_smile: głowa do góry i bez stresu.

Dziś rozpoczęłam 39 tydzien i odczuwam strach czy moje dziecko nie dostanie powikłań przez dodatni wynik. W pierwszej ciazy nie miałam robionego tego badania i córka urodziła się zdrowa dokładnie w terminie. Teraz mam obawy ale jak czytam ze w dużej większości było wszystko ok to mnie to trochę uspokaja.
Suecze mam przepiwiadajace raczej ponieważ brzuch tylko twardnieje bezboleśnie.

Musi być dobrze :slight_smile: Kasia to chyba zależy od szpitala po naturalnym u nas jeśli wszystko jest ok po 3 dniach puszczają :slight_smile:

Tamara ale dobrze jest wiedzieć, spojrz na karte wyposu ze szpitala po poprzednim porodzie, skoro nie miałaś zrobionego tego badania, to wielce prawdopodobne że dostałaś antybiotyk zapobiegawczo, bo w takiej sytuacji personel zakłada że coś może być obecny i po prostu każdej kobiecie podają na wyrost. Dlatego lepiej zrobić by nie przyjmowac tego leku gdy nie ma potrzeby.
Widzisz córeczka urodziła się zdrowa a mogłaś nie mieć a mogłaś mieć:) Dlatego teraz , będąc świadoma wyniku zadbaj tylko by podali antybiotyk a na pewno tym razem będzie wszystko dobrze:))
No to trzymamy kciuki za szybkie i możliwie bezbolesne rozwiązanie:)

Rodzilam 7 lat temu i nie dostalam antybiotyku. Założono mi wenflon Ale nic mi nie podawano. W karcie wypisowej mam tylko paracetamol którego również nie brałam po porodzie bo mnie nic nie bolało. A gdzy zapytalam po co mi go wpisali to powiedzieli ze tak musi byc .

Ogólnie mam nawet miesiączki bezbolesne.

Oby i u mnie było wszystko ok po porodzie

Tamara to lekarze trochę ryzykowali ja miałam cc i dodatni gbs i podawano mi antybiotyk więc dziwię się że tobie nie skoro nie wiadomy był wynik.

A jesteś pewna ze nie było tego badania wtedy wykonanego albo nie wykonali w szpitalu ? Koleżanka wylądowała w szpitalu wcześniej i w szpitalu jej zrobili.

Jestem 100% pewna bo mam kopie mojej karty ciąży z przed 7 lat oraz wypis ze szpitala. A na badania nie było wtedy czasu bo odrazu byłam na stole porodowym. Założyli mi wenflon w razie gdyby mieli by mi cesarke zrobić. Ogólnie kiedyś nie miałam takich badań jak teraz. I nie miałam też żadnej kroplowki podlaczonej.