GBS wynik dodatni a niemowlę

Kiedyś właśnie GBS nie był obowiązkowy. Już to kilka razy słyszałam, więc zdziwiona nie jestem,
Teraz wiesz, że masz wynik dodatni dlatego moje położne na szkole rodzenia zawsze mówiły, że jak jedziemy na porodówkę a wynik jest dodatni od progu informować o tym personel a później pilnować i najlepiej dopytywać czy dostało się antybiotyk. Tutaj na forum była dziewczyna, której “zapomnieli” go podać. Więc pytaj czy już Ci go podali. To tak nie żebym Cię straszyła ale dla Twojego dobra.
Teraz właśnie jak się nie ma zrobionego wymazu traktują kobietę jak z dodatnim wynikiem i dają antybiotyk zapobiegawczo. A dziecko ma później sprawdzane CRP.

Kasia ma rację, jak zna się wynik to najlepiej samemu pilnować. Właśnie po tej sytuacji z forum tym bardziej jestem przewrażliwiona na tym punkcie. Prawda jest taka, że jak same o siebie nie zadbany to nikt tego lepiej nie zrobi.

Nikt o nas lepiej nie zadba niż my same więc warto też powiedzieć co i jak osobie która będzie przy porodzie w razie co :slight_smile: by nie zapomnieć samej.
To jeszcze się zdarza ? U mnie było tak że zapomnieli mi dać oxytocyne przychodzi znów lekarz i mówi a gdzie kroplowa a Ja mowie nie wiem nie mam ale wenflon jest a ja tak jeszcze z oddziału patologii :smiley:

Co więcej ono nadal obowiazkowe nie jest, jest zalecane po prostu przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne, tylko teraz lekarze bardziej dbają o to i często są dokladniejsi w zaleceniach plus kobiety i ich wiedza, same szukają, czytają i pytają.
Dziwne że naqet te kilka lat temu ie podali antybiotyku zapobiegawczo ale może wtedy nie było takich wytycznych, nie mam pojęcia. Może po prostu później zaczęli o to dbać i monitorować . Najważniejsze że wtedy wszystko było w porządku, teraz na pewno też tak będzie:)

Tak trzeba kontrolować samemu czy lekarz zleca wszystkie badania bo jak sie okazało po mojej wizycie kwalifikacyjnej w szpitalu moja Pani doktor tez nie zleciła mi jednego z badan (WR), moze mniej znaczące niz GBS ale jednak.

Lina WR jest waznym badaniem i pierwsze co to w szpitalu o nie pytają, jak będziesz jechać rodzić to musisz mieć ten wynik.

Oo Lina to dziwne w sumie, bo faktycznie ważne jest to badanie, ja miałam je zlecone na jednej z pierwszych wizyt w obu ciążach razem ze zleceniem wykonania przeciwciał HIV. Ale o oryginał w szpitalu nikt mnie nie prosił, chyba wystarczył wpis w karcie ciąży, choć miałam oryginały przy sobie ale nie kojarzę żebym akurat je wyjmowała. Dodatkowo robimy je zawsze dwa razy jesli pierwszy wynik wychodzi prawidłowy, ja miałam pierwsze jakoś w 9tc zlecone, później już w III trymestrze, żeby potwierdzić że nadal jest w porządku, jakoś na pewno po 33tygodniu ciąży.

Co szpital to inaczej, u nas musiał być oryginał wyniku bez względu na wpis do książeczki.
Agn_kaw teraz WR robi się tylko na początku i jeżeli jest ok to nie trzeba robić ponownie, dowiedziałam się tego od mojej ginekolog bo ja zrobiłam chociaż ona mi drugi raz nie zleciała i była zdziwiona a ja myślałam że ona zapomniała a to okazało się że tylko przy patologicznych ciążach robi się ponownie WR w 3 trymestrze.

O widzisz gabi to znowu jakieś zmiany :wink: Pewnie i ja teraz już nie będe robila ponownie skoro tak a HIV pod koniec też już się nie robi czy dalej 2x trzeba? Kurcze to ja jakoś albo mam pamięć krótką albo nie chcieli , wiem ze oryginały miałam grupy krwi, gbs na wierzchu i ostatnia morfologię hm a może w sumi eto było razem z tą morfo ostatnia i dlatego nie kojarze abym wyjmowała dodatkowo, tak mogło być.

Agn_kaw na hiv trzeba dwa razy zrobić, na początku i pod koniec ciąży, Ja też byłam zdziwiona bo w pierwszej ciąży robiłam dwa razy WR a raz HIV a teraz całkiem inne wytyczne były, w sumie w pierwszą ciąże miałam zagrożona bo po dwóch poronieniach i może traktowano moja pierwszą ciążę jako patologiczną.

Ja robiłam i hiv i wr dwa razy, na początku i na koniec. A w szpitalu chyba wpis w książeczce wystarczył, bo też nie pamiętam, bym wyjmowała oryginały. Tak to tylko badanie grupy krwi osobno dawałam i kartę ciąży własnie.

Mi brali wszystko grupę krwi gbs HIV razy dwa wr toxo i inne generalnie cała teczkę z wynikami mi przekopali :smiley:

Aisa ja miałam segregator z wynikami badań i pani mi też go przejrzała i wyciągnęła sobie to co potrzebowała. Spisywała chyba dokładną datę badania i jej wynik a książeczkę tylko przejrzała spisała dane mojej pani ginekolog i schowała do swojej teczki oddali mi książeczkę dopiero z wpisem ze szpitala.

Tak teraz WR robi się raz tylko w pierwszym trymestrze. HIV robi się a raczej powinno się robić dwa razy na początku i pod koniec ciąży.
Ja WR nie musiałam mieć w oryginale i wystarczył tylko wpis w książeczce. Nie dawałam oryginałów na pewno.
W oryginale musiałam mieć tylko grupę krwi i GBS. Nawet nie musiałam pokazywać ostatnich wyników. Co szpital to inne zasady. Książeczkę też mi zabrano oddali dopiero przy wypisie.

Mialam wynik dodatni.
Dostalam dwie dawki antybiotyku w trakcie porodu.
Coreczka urodzila sie zdrowa
W szpitalu lezalysmy 5 dni ale z innych powodow.
Gdy wszystko jest ok wypisuja po ok 3 dniach. :slight_smile:

Przy tym poziomie zaawansowania medycyny BGS nie jest straszy otrzymuje się odpowiednie leki i dzieciątko jest zdrowe :slight_smile:

W pierwszej ciazy mialam wynik ujemny, w tej niestety mam dodatni i też się nieco martwię. Moja gin każe mi jak tylko poczuje główne skurcze odrazu jechać do szpitala by zdążyli mi podać antybiotyk - najlepiej dwie dawki a jako wielorodka ten poród mogę mieć szybszy. Póki co mam skurcze przepowiadajace, ostatnio ktg też co chwilę wykazywalo skurcze, ale wtedy za bardzo ich nie czułam, ale jestem w 38 tygodniu więc to już tuż tuż ale wszystko wskazuje, że do samego terminu nie wytrzymam 

Ja również mam wynik dodatni w drugiej ciąży również miałam i przed porodem jak już miałam skórcze poinformowałam położoną i dostałam zastrzyk ,ale to jest ważne żeby poinformować personel jeszcze przed całą akcją porodową aby ta szcepionka mogła zadziałać bo w innym wypadku maluszek może zarazić się tą bakterią . Wtedy pobyt w szpitalu też jest dłuższy z tego względu że dziecko dostaje antybiotyk i moim wszystko bakteria zostaje tylko jakby uśpiona ponieważ nieda się jej całkiem wyeliminować co też może mieć swoje konsekwencje w przyszłości... 

A w którym Tc mialyscie robione GBS? Ja w pierwszej ciąży miałam ujemny a teraz jeszcze mam przed sobą to badanie choć pewnie już gdzieś na przyszłej wizycie lekarz zleci. 

Jeszcze nie miałam, takie badanie wykonują między 35 a 37 tygodniem ciąży, ale to moja trzecia i wątpię aby wynik sie zmienił. 

Ginekolog pobiera wymaz i po tygodniu jest wynik.  Według statystyk antybiotyk powinny przyjmować kobiety nawet profilaktycznie, albo te które miały wynik wcześniej dodatni więc lepiej dmuchać na zimne i wspomnieć o tym przed akcją porodową. Paciorkowiec jest groźny dla maluszków i prowadzi do wielu powikłań