Gaworzenie

Cześć dziewczyny!
Kiedy Wasze dzieci zaczęły gaworzyć i jak to wyglądało?
Mój synek ma już 6 miesięcy, a wydaje mi się, że jeszcze tego nie robi. Jak miał 2 miesiące zaczął głużyć. Teraz wydaje z siebie dźwięki typu gu, ne, hej, ej. A poza tym piszczy i to w zasadzie o wiele częściej niż głuży. Na pewno słyszy i co do tego nie mam wątpliwości, ale trochę się martwię, że powinien w jakiś inny sposób się komunikować.

Ja właściwie nie wiem kiedy dokładnie to nastąpiło. Córka teraz jest dość głośna :rofl:piszczy, krzyczy, powtarza po nas pojedyncze sylaby, ma 9 i pół miesiąca. Oczywiscie pierwsze słowo, jakie udało jej się po nas powtórzyć to tata, a nie mama :rofl::rofl::rofl: ale śmieje się, że uczymy specjalnie najpierw tata, żeby wołała męża, a nie mnie, jak będzie czegoś potrzebować :rofl::rofl:

Synek mojej siostry też tak miał. Do mniej więcej 8 miesiąca tylko jakies gu, he, e, me itp :sweat_smile: z dnia na dzień zaczęło się prawdziwe gaworzenie i teraz to się mu buzia wgl nie zamyka :sweat_smile:

Ja bym na Twoim miejscu się jeszcze nie martwiła po prostu niektóre dzieci potrzebują trochę więcej czasu, a skoro maluszek reaguje, słyszy i gada po swojemu, to jest ok :wink:

Mój mały też piszczał zamiast gaworzyc haha. Każde dziecko jest inne i nie można jednoznacznie powiedzieć kiedy co powinno się dziać. Może być różnica 1-2 miesiące a to u dziecka dużo. Jedno siedzi w wieku 7 miesięcy drugie w wieku 10 i to też jest ok. Jeżeli wydaje jakieś dźwięki to nie ma się co martwić na razie

Ja tez nie wiem w ktorym miesiącu to bylo u Kuby bo jakos tak on akuray wszysyko robil w czasie z tabelek troche :joy: albo tydzien przed :joy: ale zq to moj pierwszy syn zawsze troche pozniej niz wszyscy.
Duzo gadaj do dziecka, byle co. Ja np przede wszystkim zeby nie plakal ze mama robi obiad a nie sie bawi to gadalam nawet co " teraz obierzemy ziemniaki, potrzebujemy garnek i nalejemy tu wode". Dzieci musza sie tez osluchac

Tak to gadanie co się robi to mi zostało :rofl: dobrze że mam psa w domu. Czasami coś robiłam i dama do siebie gadałam i mąż w końcu ,do kogo ty mówisz, a ja że do psa :rofl:

1 polubienie

Nie martw się za bardzo wszystko, co opisujesz, brzmi całkowicie w normie Mój synek też około 5-6. miesiąca głównie piszczał, popiskiwał i wydawał różne dźwięki, a typowe gaworzenie pojawiło się dopiero około 7.–8. miesiąca.Każde dziecko rozwija się trochę w swoim tempie niektóre zaczynają gaworzyć wcześniej, inne później, ale ważne, że maluch jest kontaktowy, reaguje na głos, „odpowiada” po swojemu i lubi się komunikować . :blush::blush:

Mój synek zaraz skończy 7 miesięcy i od paru dni zaczął więcej mówić ale też taki zbitki jak ba, ta, ma, bla, my itp :crazy_face: raz głośniej raz ciszej więc ćwiczy głośność i inne dźwięki wydaje

1 polubienie

I Super to całkowicie normalny etap rozwoju mowy :smiling_face::smiling_face::smiling_face:

1 polubienie

Pamiętam to jak dzisiaj, że synek pierwsze co udało mu się powiedzieć świadomie to ba-ba i było to w okolicach 8 miesiąca. Myślę, że trzeba dać czas dziecku. Czasami my mamy się czymś zamartwiamy, a pociecha potrafi z dnia na dzień nas zaskoczyć nową umiejętnością. :slight_smile: w późniejszym etapie polecam Pucio „pierwsze zabawy” są to obrazki i kartoniki z sylabami. Mojemu synowi bardzo pomogła ta zabawa w ruszeniu z mową :slight_smile:

Dziękuję Wam dziewczyny za komentarze :smiling_face_with_three_hearts: Po prostu potrzebowałam takiego uspokojenia :smiling_face_with_three_hearts: Czyli nie tylko ja mam taką piszczałkę w domu :blush:

Piszczenie tez jest wpisane w rozwoj Malucha :slightly_smiling_face: Nasz też pizzczal jak oszalaly.

Moja 8 miesięcy i mówi mama meme czasem uda się baba choć wcześniej było więcej, jakieś hej nie guuu grrr uuu i mnóstwo krzykliwych aaaaa i eeeeee itp. myślę że 6 miesięcy to jeszcze trochę ma, pewnie skupia się na motoryce bardziej a to w parze z mowa nie idzie :wink: na spokojnie daj jeszcze czas jak faktycznie cię to będzie niepokoić to przy najbliższej okazji skonsultuj to z pediatra :wink:

To prawda, ostatnio motorycznie dużo się dzieje, bo szykuje się do czworakowania :face_holding_back_tears:

U nas też podobie jak u Ciebie :slight_smile: młodsza jakies dźwięki wydaje , a starsza też jakoś tak zaczęła wydawać dźwięki :smiley:

Mój synek ma teraz dwa miesiące i xaczyna głużyć też takie popiskiwanie😄 spokojnie czasami po szczepieniu dzieci tak jakby chwilowo się zatrzymują z gaworzeniem tak słyszałam. U nas tak było przy córce ciągle gaworzyła a po szczepieniu w 4 miesiacu była tak jakby przerwa i znów zaczęła

Też nie pamiętam kiedy to nastąpiło . Ale teraz moje dziecko ma dwa ulubione słowa NIE i MAMA :rofl:

Ciesz się że jeszcze dużo nie mówi bo jak zacznie …. To głowa kwadratowa :rofl:

Mojego chłopaka siostry synek , dopiero teraz zaczął coś mówić a tak tylko mama baba i nie , a ma 3 lata i teraz można coś więcej zrozumieć co mówi i idą z nim do logopedy

To dobrze, że zdecydowali się pójść do logopedy :blush: Każde dziecko rozwija się w swoim tempie ale jeśli coś budzi niepokój, to właśnie specjalista najlepiej oceni, czy potrzebna jest terapia, czy po prostu maluch „nadrabia” po swojemu

1 polubienie

No w końcu, w sumie pewnie dlatego idą że zaczął chodzić do żłobka i tam Pani go wysyłają