Cześć dziewczyny!
Kiedy Wasze dzieci zaczęły gaworzyć i jak to wyglądało?
Mój synek ma już 6 miesięcy, a wydaje mi się, że jeszcze tego nie robi. Jak miał 2 miesiące zaczął głużyć. Teraz wydaje z siebie dźwięki typu gu, ne, hej, ej. A poza tym piszczy i to w zasadzie o wiele częściej niż głuży. Na pewno słyszy i co do tego nie mam wątpliwości, ale trochę się martwię, że powinien w jakiś inny sposób się komunikować.
Ja właściwie nie wiem kiedy dokładnie to nastąpiło. Córka teraz jest dość głośna
piszczy, krzyczy, powtarza po nas pojedyncze sylaby, ma 9 i pół miesiąca. Oczywiscie pierwsze słowo, jakie udało jej się po nas powtórzyć to tata, a nie mama ![]()
![]()
ale śmieje się, że uczymy specjalnie najpierw tata, żeby wołała męża, a nie mnie, jak będzie czegoś potrzebować ![]()
![]()
Synek mojej siostry też tak miał. Do mniej więcej 8 miesiąca tylko jakies gu, he, e, me itp
z dnia na dzień zaczęło się prawdziwe gaworzenie i teraz to się mu buzia wgl nie zamyka ![]()
Ja bym na Twoim miejscu się jeszcze nie martwiła po prostu niektóre dzieci potrzebują trochę więcej czasu, a skoro maluszek reaguje, słyszy i gada po swojemu, to jest ok ![]()
Mój mały też piszczał zamiast gaworzyc haha. Każde dziecko jest inne i nie można jednoznacznie powiedzieć kiedy co powinno się dziać. Może być różnica 1-2 miesiące a to u dziecka dużo. Jedno siedzi w wieku 7 miesięcy drugie w wieku 10 i to też jest ok. Jeżeli wydaje jakieś dźwięki to nie ma się co martwić na razie
Ja tez nie wiem w ktorym miesiącu to bylo u Kuby bo jakos tak on akuray wszysyko robil w czasie z tabelek troche
albo tydzien przed
ale zq to moj pierwszy syn zawsze troche pozniej niz wszyscy.
Duzo gadaj do dziecka, byle co. Ja np przede wszystkim zeby nie plakal ze mama robi obiad a nie sie bawi to gadalam nawet co " teraz obierzemy ziemniaki, potrzebujemy garnek i nalejemy tu wode". Dzieci musza sie tez osluchac
Tak to gadanie co się robi to mi zostało
dobrze że mam psa w domu. Czasami coś robiłam i dama do siebie gadałam i mąż w końcu ,do kogo ty mówisz, a ja że do psa ![]()
Nie martw się za bardzo wszystko, co opisujesz, brzmi całkowicie w normie Mój synek też około 5-6. miesiąca głównie piszczał, popiskiwał i wydawał różne dźwięki, a typowe gaworzenie pojawiło się dopiero około 7.–8. miesiąca.Każde dziecko rozwija się trochę w swoim tempie niektóre zaczynają gaworzyć wcześniej, inne później, ale ważne, że maluch jest kontaktowy, reaguje na głos, „odpowiada” po swojemu i lubi się komunikować . ![]()
![]()
Mój synek zaraz skończy 7 miesięcy i od paru dni zaczął więcej mówić ale też taki zbitki jak ba, ta, ma, bla, my itp
raz głośniej raz ciszej więc ćwiczy głośność i inne dźwięki wydaje
I Super to całkowicie normalny etap rozwoju mowy ![]()
![]()
![]()
Pamiętam to jak dzisiaj, że synek pierwsze co udało mu się powiedzieć świadomie to ba-ba i było to w okolicach 8 miesiąca. Myślę, że trzeba dać czas dziecku. Czasami my mamy się czymś zamartwiamy, a pociecha potrafi z dnia na dzień nas zaskoczyć nową umiejętnością.
w późniejszym etapie polecam Pucio „pierwsze zabawy” są to obrazki i kartoniki z sylabami. Mojemu synowi bardzo pomogła ta zabawa w ruszeniu z mową ![]()
Dziękuję Wam dziewczyny za komentarze
Po prostu potrzebowałam takiego uspokojenia
Czyli nie tylko ja mam taką piszczałkę w domu ![]()
Piszczenie tez jest wpisane w rozwoj Malucha
Nasz też pizzczal jak oszalaly.
Moja 8 miesięcy i mówi mama meme czasem uda się baba choć wcześniej było więcej, jakieś hej nie guuu grrr uuu i mnóstwo krzykliwych aaaaa i eeeeee itp. myślę że 6 miesięcy to jeszcze trochę ma, pewnie skupia się na motoryce bardziej a to w parze z mowa nie idzie
na spokojnie daj jeszcze czas jak faktycznie cię to będzie niepokoić to przy najbliższej okazji skonsultuj to z pediatra ![]()
To prawda, ostatnio motorycznie dużo się dzieje, bo szykuje się do czworakowania ![]()
U nas też podobie jak u Ciebie
młodsza jakies dźwięki wydaje , a starsza też jakoś tak zaczęła wydawać dźwięki ![]()
Mój synek ma teraz dwa miesiące i xaczyna głużyć też takie popiskiwanie😄 spokojnie czasami po szczepieniu dzieci tak jakby chwilowo się zatrzymują z gaworzeniem tak słyszałam. U nas tak było przy córce ciągle gaworzyła a po szczepieniu w 4 miesiacu była tak jakby przerwa i znów zaczęła
Też nie pamiętam kiedy to nastąpiło . Ale teraz moje dziecko ma dwa ulubione słowa NIE i MAMA ![]()
Ciesz się że jeszcze dużo nie mówi bo jak zacznie …. To głowa kwadratowa ![]()
Mojego chłopaka siostry synek , dopiero teraz zaczął coś mówić a tak tylko mama baba i nie , a ma 3 lata i teraz można coś więcej zrozumieć co mówi i idą z nim do logopedy
To dobrze, że zdecydowali się pójść do logopedy
Każde dziecko rozwija się w swoim tempie ale jeśli coś budzi niepokój, to właśnie specjalista najlepiej oceni, czy potrzebna jest terapia, czy po prostu maluch „nadrabia” po swojemu
No w końcu, w sumie pewnie dlatego idą że zaczął chodzić do żłobka i tam Pani go wysyłają