Czy korzystałyście lub stomatolodzy zachecali was do zrobienia fluoryzacji na mleczakach? Bylismy 2 razy u stomatologa na kontroli. 3 lata i pozniej 4. Pierwsza wizyta super pani zagadala o tym co sie dzieje na fotelu i dziecko ma dobre wspomnienia. Przed 2 wizyta nagle slysze o fluoryzacji zanim zobaczyla Stan zabkow. Profilaktyka czy naciaganie ?
Moje dziecko ma 16 miesiecy więc jeszcze u dentysty nie byliśmy. Chętnie posłucham innych mam i ich doświadczeń w tym temacie
To ja pierwszy raz słyszę;) zaczekam na opinię doświadczonych mam
bylismy u stomatologa syn ma 3,5 roku , zeby lakowalismy ale o fluoryzacji nikt nic nam nie mówił
My lapis robiliśmy. O fluoryzacji nic pani stomatolog nie mówiła
Hmmm a może stomatolog nie chciała naciągnąć a zabezpieczyć ząbki małego np przed próchnicą?
Zgodziłaś sie finalnie? :)
No właśnie o fluoryzacji sa podzielone zdania.. sama ostatnio miałam po piaskowaniu zębów nakładany fluor. Ale małym dzieciom słyszałam że dentyści nie chcą robić.
fluoryzację powinno się robić co 3 miesiące i mój przyjaciel był menagerem w poradni stomatologicznej sam ma zawód z dziedziny stomatologii i on zawsze mówił o tym pozytywnie. MOja córka ma takie zabiegi w przedszkolu raz w roku jak ją zapisuje na przegląd i dodatkowo opłacam sobie fluoryzację
Ja chodzę z synkiem jak miał roczek do dentysty a ma już 10lat i nam nigdy nie proponowanie fluzoryzacje , jedynie synek miał parę ząbków z próchnicą to miał lapisowanie zębów i nic więcej. O nigdy nie wiadomo co jest dobre. A siostra chodziła do innej dentystki i synek jej też miał próchnicę i jej mówiła że tylko lakowanie ale jej synkowi szybko odpadły te z z próchnica a mojemu synkowi mimo że miał lekko cimne po tym lapisowaniu to przynajmniej mu ząbki nie powypadały i miał czym gryźć.
Ja sama jako dziecko miałam fluoryzację w szkole, a lakowanie szóstek w gabinecie u stomatologa.
Z moją 9cio letnią córką chodzimy do dentysty kilka razy w roku, w zasadzie do różnych dentystów i żaden nigdy nie zaproponował ani jednego, ani drugiego. Córka nigdy nie miała próchnicy, teraz w zasadzie już ma prawie wszystkie stałe zęby. U znajomych też nie słyszałam, żeby robili fluoryzację. Mam wrażenie, ze trochę się od tego odchodzi? Ale w sumie nie wiem, też chętnie poczytam jak to u innych było:)
W szkole tez mialma
Ile dentystów tyle opinii sama fluoryzacja nie jest chyba z drogim zabiegiem no to tylko nałożenie lakieru na zęby ale czy pomaga nie wiem
Też nie wiem , mówię że dzieciom nie powinno się nakładać fluor ale połowa dentystów powie tak połowa tak i nie wiadomo co jest dobre.
Też w szkole miałam :D
Pewnie każdy ma inne podejście no ja robię raz do roku tylko w przedszkolu, ale to opcja dodatkowo płatna
U nas jest w szkole wcześniej było też chyba w przedszkolu z tego co pamiętam ;) więc dodatkowo nie płacę za fluoryzacje u dentysty a w ostatnich 2 latach szkoła rowniez ma pakiet przeglądu dentystycznego u dzieci gdzie dzieci jeżdżą do gabinetu ze szkoły.
Aniss to fajnie b za moich czasów to była higienistka i co jakiś czas te wizyty były, a teraz takich pań nie ma i myślałam, ze już w ogóle to sprawa pozostawiona rodzicom
To super sprawa że takie coś jeszcze funkcjonuje ja pamiętam właśnie jak za czasów szkoły podstawowej też pani higienistka przychodziła do nas raz na jakiś czas na pewno było to co miesiąc pracy kilka razy w jednym roku szkolnym i właśnie najpierw zabierała nas dziewczyny na taką fluoryzację później chłopaków fajnie że pilnują takich rzeczy
To był okropny smak tego, nie było wolno połykać,i był jakiś czas gdzie trzeba to było mieć w buzi ,bleeee okropieńswto mojego dzieciństwa i to w dodatku w szkolnej toalecie była ta fluoryzacja. Po tym też chyba nie można było jeść przez jakiś czas.
Tak, pamiętam ten paskudny smak:(.. Chociaż mimo fluoryzacji miałam próchnicę i to sporą. Moja córka nie miała fluoryzacji i żadnej próchnicy. Także ciekawe na ile to faktycznie działa:).