Nie wydaje mi się żeby fluoryzacja tak całkowice chroniła przed próchnicą. Na próchnicę niestety wpływa dieta bogata w cukru lub niektóre leki lub niewłaściwa higiena jamy ustnej.
Tez mi się wydaje że sama fluoryzacja nie załatwi jednak sprawy.
Sama nie , ale z pewnością coś tam da . Choć jak dieta zła to cudów nie oczekujmy
Coś może pomoże, ale wiadomo trzeba ,samemu pilnować dzieci. Kuzynka straszyła swoje ,że jak nie umyją to będą pp zębach chodziły czarne robaki i o dziwo myli
Mazia u nas w szkole jest jakiś chyba program i dlatego z tego dzieci mogą korzystać ale coś czytałam że mają tow prowadzić od września do szkół więc w sumie myślę że dobrze ;)
Kurcze narzekacie na fluoryzacje a mi ten smak naprawdę nie przeszkadzał;)
Córka w szkole też ma fluoryzację, :) Ja kiedyś za dziecka też miałam przeglądy i fluoryzację w szkole (bo w budynku szkoły był stomatolog dziecięcy).
A córce jak się mleczaki psuły pomimo ograniczania słodyczy i odpowiedniej higieny to kupiłam żel do fluoryzacji elmex i na patyczku do uszu nakładałam na psujący się ząbek na noc i to pomagało :)
Ja swoje też strasze,że w nocy przyjdą robaki jak nie beda myć zębów, ale nie działa hahah
Syn jak się uprze, że nie to nie ma opcji go przekonać
A u nas przy mleczakach pomagało jak mówiłam, że Wróżka Zębuszka nie zostawia pieniążków za zepsute zęby:).. Nigdy nie miała próchnicy:)
Mazia u mnie też jak się uprze zwłaszcza jak jest już mega zmęczona w nocy, to nic a nic nie pomaga;/
Mazia może ściągnij mu jakąś aplikację do mycia ząbków słyszałam że są fajne które pomagają dzieciom
Kargaw, tak my mamy z Oral B, kompatybilną ze szczoteczką i faktycznie pomagało. Chociaz teraz już się znudziła, trzeba by dalej szukać pomyslu;). Ale przez pewien czas działało zachecajaco;)
O dobrze wiedzieć że jest kompatybilna ze szczoteczką. Trzeba będzie niedługo coś zakupić ;)
Mam mniejsze dziecko więc jeszcze te decyzje przed nami. Chętnie poczytam wasze opinie.
To są świadczenia profilaktyczne. Najlepiej się upewnić przed wizytą, czym dentysta fluoryzuje ząbki. Najlepiej żeby były to preparaty z aminofluorkami (np. Duraphat), a nie fluorkiem sodu
O ja nawet niewiedziałam ze takim maluchom się Robi