Witajcie! Ograniczylam wybor mleka miedzy enfamilem i bebilonem bo slyszalam, ze najlepsze są te mleka i skladem najlepiej przypominają mleko matki… Nie znaczy to, ze nie mam zamiaru karmić, chce mieć po prostu wybrane mleko w razie czego czekam na wasze opinie, czy wasze dzieci je jadly? Zaparcia a moze biegunki? Mój pierwszy synek mial bebilon, smakowal mu, ale po pól roku dwójki nie chcial i troche trwalo zanim trafilam na kolejne wlasciwe… Bede wdzieczna za wszelkie opinie
Miedzy Bogiem a prawdą wszystkie mleka są niemal identyczne. Mówi się, że każde przypomina(!) mleko matki.
Ale które będzie lepsze dla Twojego maluszka ciężko powiedzieć. U każdego dziecka mleko może wywołać rożne reakcje.
Przykładowo, mój synek najlepiej tolerował Bebiko i tym go karmiliśmy. Jego siostra zaś bardzo się przy tym mleku męczyła, bolał ja brzuch i miała biegunki. A to przecież rodzeństwo!
Wybierz jedno i sprawdź jak na nie Maluszek reaguje. Jeśli będzie ok- zostań przy nim. Jeśli coś będzie nie tak- spróbuj kolejne. I tak aż do skutku.
Powodzenia
Dzieki, chcialabym karmić piersią, ale tez wiem, ze zanim najdzie mi odpowiednia ilosc mleka to moze byc tak, ze będę musiała raz czy dwa dokarmic malego… Wiec poki co zakupilam mala puszkę enfamila, musze ja miec ze sobą, bo mam zamiar rodzic daleko od domu wiec moze zajsc konieczność nakarmienia w drodze powrotnej… Mój synek teraz pije mleko Bebiko, wręcz je uwielbia, ale Bebiko chce stosować po roku czasu ewentualnie… Enfamil mi podszedl moze ze względu na to omega 3, maz mial problemy ze wzrokiem od urodzenia, wiec jestem na tym punkcie przewrażliwiona… Na szczęście pierwszy synek wzrok ma po mnie, ale wole dmuchać na zimne… Ja problem z doborem mleka mialam po pierwszym pól roku kiedy mojemu malemu nic nie smakowalo, ani bebilon ani nan ech… A teraz to brakuje mi butelki dla starszego, lovi ma niestety Male butelki, bo 260ml to jest Malo dla mojego smyka
Moja córcia nie chciała żadnego mleka oprócz piersi ;(. Walczyliśmy ok miesiąca żaby jakieś zaakceptowała. My używamy Enafmil (tylko jest drogie i również po roku będziemy chcieć przejść na jakieś tańsze - tylko też się teraz zastanawiam czy będzie sens bo przecież będzie je piła 2-3 razy dziennie i czy nie wyjdzie z kasą na to samo).
Karolinko - życzę szczęśliwego rozwiązania
Droga Redakcjo Lovi - ja także się zastanawiałam się ostatnio co będzie jak córeczka będzie wypijać więcej mleczka niż 250 ml? Może to faktycznie jest jakiś pomysł na powiększenie butelki Lovi (medical). Warty temat do przedyskutowania
Tak jak w wielu kwestiach dzieci są różne i ich brzuszki też. Tak jak “marthoolka” pisała nawet u rodzeństwa może być różnie. Mój synek jak miał 7 miesięcy sam odstawił się od piersi, bardzo chciałam go dłużej karmić ale co go przystawałam to był atak histerii, odciągałam mleko ale stanęłam też przed dylematem zakupu mleka modyfikowanego. Udałam się do pediatry który polecił mi Bebilon lub Nan Pro, jednak zakupiłam Hipp który synkowi nie odpowiadał i bolał go brzuszek, przeszliśmy na Bebilon bo o Nan Pro słyszałam od znajomych że powoduje zaparcia. Na Beblonie byliśmy do 10 miesiąca życia synka a ze względu że sporo to mleczko nas kosztowało postanowiliśmy spróbować Bebiko, przypadło ono synkowi do gustu. Teraz Piotruś ma skończone 11 miesięcy i pije Bebiko.
Iwona - myślimy o tym, prężnie myślimy. Z tego myślenia niebawem może coś wyniknąć…
Witaj. Z mojego doświadczenia laboratoryjnego i rodzicielskiego (mam Trójkę Bobasków prawie 4 lata , prawie 3 i rok) ufam Bebilonowi. W momentach słabszych finansowo podaję Bebiko. Oczywiście sama smakowałam różne mleczka niejednokrotnie. Zmianę mleka przeprowadzałam baaardzo wolno (pomału w niewielkiej ilości zastępowałam niższy nr wyższym - po pół miarki) trwało to miesiąc bo rzeczywiście z moich każde buntowało się na nowy smak.
kochana ja polecam ci Enfamil (najbardiej zblizone do mleka matki) lub humane (dla dzieci nie mogących pić innych mleczek modyfikowanych przez alergie) . Ale tak na prawdę musisz przetestować każde mleczko aby wiediec jakie jest dobre dla twojego maleństwa mój synek po Bebilonie ulewał tak jakby wymiotował. miałam w domu już wszelkie możliwe mleczka modyfikowane (bebilon, nan, gerber, bebiko, tylko enfamil ominełam bo szkoda mi bylo pieniedzy) bo z początku musiałam karmić mm przez zanim laktacji, a kiedy juz wrocila dokarmiałam maluszka przez pierwszy miesaic bo była za słaba na jego potrzeby i za mało przybierał. teraz już nie ulewa po Bebilonie wiec kupuje jednorazowe mleczka w saszetkach w razie jakby trzeba bylo go dokarmic. a jak kupowalismy całe 350 g to wyrzucalismy po miesiacu prawie pelne bo raz czy dwa w miesiacu dojadl a termin waznosci tylko 3-4 tyg po otwarciu.
takze radziłabym ci na poczatek może kupić saszetkę za 2 zł , z niej jest 200 ml mleczka. tyle ci dziecko nie zje na raz. możesz ją po otwarciu zawinać dobrze i trzymać to mleczko na dwa czy cztery razy zalezy ile dziecko zje. a może się okaże ze nie bedziesz musiala dokarmiac. albo ze dokarmisz raz dziennie i po tyg sie unormuje lakracja ale to zalezy od ciebie. bo enfamil kosztuje kolo 40 zł. jak sie okaze ze maluszek zje dwa razy i reszta do wyrzucenia po miesiacu to chyba szkoda pieniązkow
podejrzewam że jesteś w ciąży?! poradze Ci tak! mimo że na oddziałach nie można dokarmiać i tak to się robi! jeśli będzie potrzeba dokarmienia maluszka to zapytaj jakim mlekiem i te kup! jeśli chcesz przejść na mleko sztuczne to i enfamil i bebilon to dobre mleka! to że ktos pisze że jego mleko ma to czy owo to nic nie znaczy! i tak najlepsza jest cyca!
amnka zakaz dokarmiania dzieci? u nas dokarmiali bardzo dużo maluszków bo nie przybierały, i sam pediatra na obchodzie zalecał dokarmianie. mojego synka to karmili cały czas bo nie ssał (wczesniak) i bez dokarmiania (a raczej karmienia) mm to chudł po 100 g dziennie
Kaja zazwyczaj w pierwszych dobach zycia noworodki potrafią gubić wagę, moja mała również do nich się zaliczała mimo iż była na moim mleku odciągniętym, czyli miała go pod dostatkiem. Po powrocie do domu mała szybko nadgoniła z wagą być może było to spowodowane jakby nie było stresem w szpitalu, ja też miałam trochę nerwów gdyż mała trafiła do inkubaora a jak wiadomo wszystko udziela się dzidzi.
Jeśli chodzi o mleko będąc na oddziale pytałam jakie mleko jest najlepsze położna odpowiedziała ze wsyztskie sa dobre, mniej więcej mają zbliżony skład do siebie poczatkowo podawałam Bebilon ale zaledwie kilka razy potem mała była już na Pepti, Enfamil nie jest aż tak popularne jak Bebilon, ale sama też sie nad tym mlekiem jakiś czas temu zastanawiałam, polecałabym raczej to mleko które w razie potrzeby zakupu będzie dostępne, Bebilon jest chyba wszędzie podobnie jak Bebiko czy Nan Enfamil? kiedyś szukałam w marketach i niestety…
tak ja wiem. ale on do trzeciej doby zrzucil to co mógł zrzucić. i nadal tracił na wadzę bo kazali mi go karmić piersią. a on nie ssał. nie umiał. i spał ciągle. nie dało sie go obudzić. mówiłam pielęgniarkom , że nie chce jeść to uważały, że musze przystawiać i pewnie źle to robię. dopiero jak na ważeniu okazało się , że w ciągu doby stracił 100 g bo nie jadł NIC cały dzień, to pediatra kazał dokarmiać tak jak inne dzieci, a jeśli nadal nie będzie ssał to całkowicie karmić mm. on po prostu chudł bo NIC nie jadł. jak nawet piersi w buzi nie miał bo spał i nie dało się mu wsadzić na śpiocha.
kaajkaa jeśli dziecko dużo ubywa na wadze a nie je to je się dokarmia i to normalne że bedzie się dokarmiać!
wiem, o tym własnie pisałam. sama się kłóciłam z lekarzem, ze mają dokarmiać synka bo nie je z piersi i za dużo traci na wadze. mimo, że dokarmiali w szpitalu bez problemu to nie chcieli mi uwierzyć, że dziecko nie ssa - w tym był problem
Ja właśnie tak zrobiłam, kupiłam takie mleczko, jakie kazali mi kupić w szpitalu. Córka też nie jadła z piersi.
U nas od poczadku bylo Nan. Najpierw H.A. a pozniej zwykle. Synek zaparcie mial tylko raz, ale dopiero jak calkowicie przeszlismy na mm. Pediatra zapomniala wspomniec o przepajaniu dziecka i musialam sama sie domyslec. Pamietam, ze cora znajomej po hipp dostala ostrej wysypki.
Aa co do dokarmiania to mam mieszane uczucia. U mnie synek malo przybieral, ale rowno. Minely juz czasy pulchnych dzieci. Slabo ssal z piersi wiec odciagalam i podawalam swoje mleko z butli. Ale niestety z powodu drugiej ciazy musielismy przejsc na mm. Teraz jak urodze to nie dam sie namowic na dokarmianie.
Bialutka, tez sie uparlam i karmie piersią… Trudno, wisi mi na piersi popoludniu ciagle, ale czuje, ze mam pokarm… Wiem, ze to za jakiś czas sie ustabilizuje… Dzis nie musialam go dokarmiać, duzo pije i nawet czasem musze go wybudzac do jedzenia ale wiem, ze warto zobaczymy, ja przez te hormony to raz mam dola, ze mi tak wisi i Malo pokarmu a raz patrze optymistycznie, pokrecilo mnie całkowicie
Jeśli dziecko przybiera na wadze nie ma powodu by je dokarmiac. Jeśli jednak zauważysz lub wyda Ci sie ze jednak troszkę mleczko mu brakuje albo zjadł by wiecej warto skonsultować to z pediatra.
W szpitalu musiałam dokarmiać Lenkę i tam podawali dzieciom Enfamil. Z takich małych buteleczek, mleko gotowe do podania. Na wypisie zalecono karmić piersią na żądanie lub bebilonem. Zaopatrzyłam się w puszkę i starałam się karmić piersią, jednak z dnia na dzień mleko zaczęło zanikać, aż nie miałam go wcale, tak więc korzystaliśmy początkowo z mleka bebilon ha, jednak położna środowiskowa zaleciła zmianę na mleko bebilon comfort, z powodu problemów z wypróżnianiem. Dodatkowym problemem było częste i obfite ulewanie, gdy zaparcia minęły (po lactulosum) pomału zmienialiśmy mleko na bebilon ar. Obecnie stosuję go do dziś i nie mam zamiaru zmieniać na inne mleko. Dużo mam i pediatrów poleca bebilon i ja również
Zdecydowanie jestem za Bebilonem,( my stosujemy Bebilon z Pronutra 1)mój maly i ladnie przybiera po nim na wadze, ladnie mu sie odbija i ładnie oddaje gazy Nie mam z nim zadnych problemow jesli chodzi o kolki.