Ja zawsze wtedy mowie ze ten kask jest z super firmy i duzo kosztowal i wtedy tw dzieciaki sie zamykaja
a swoja droga to prawda,bo te kaski szczękowe to sporo kosztują.
moj syn kompletnie nie patrzy jaka to firma na szczescie, ma kilka rzeczy firmowych, jakas koszulka Adidas czy Puma ale na codzien ubiera sie w sinsay i nie uwaza tego za cos zlego.
No drogie są ale kurczę stać cię na hulajnogę nawet za tysiąca to kup ze człowieku ten kask nawet za 200 zł. Zawsze coś ochroni. one też super wyglądają dla nastolatków czy dzieci. Ale nie no bo po co jeszcze nie jeden tatuś z mamusią się cieszą, patrz wczoraj hulajnogę dostał a już tak zapieprza, brak wyobraźni rodziców więc czego wymagać od dzieci
Ja też się zastanawiam gdzie ci rodzice mają rozum. I tak jak mówisz, do tragedii nie potrzeba wiele, chwila nieuwagi…
Dokladnie, kask to podstawa. Moja corka co prawda na rowerze, nie na hulajnodze, ale zawsze w kasku i na szczescie nie marudzi, ze nie chce. Wrecz przeciwnie, ostatnio miala mini kolizje i sama stwierdzila, ze dobrze, ze ma kask.
Rodzic ma dawać przykład, a nie tylko patrzeć, jak dziecko się rozpędza…
I właśnie o to chodzi. Lepiej uczyć od początku, że to normalne. Im wcześniej to wejdzie w nawyk, tym lepiej
Też to widziałam , straszna tragedia . ![]()
Tak i najlepiej aby były wprowadzone na to jakieś punkty karne
Tak a potem tragedie i płacz
Dziennie ani nie wiemy ile takich wypadków jest
Też to widziałam , ludzie nadal bez myślenia
Dokładnie Skoro hulajnogi elektryczne poruszają się jak pojazdy, to i odpowiedzialność powinna być większa. Punkty karne mogłyby naprawdę zdyscyplinować niektórych użytkowników zwłaszcza tych, którzy jeżdżą bezmyślnie po chodnikach czy na czerwonym świetle. Bez zasad robi się z tego chaos, a piesi często są zagrożeni.
Nawet tu nie chodzi o wybieganie a o wąchanie. Pies który żyje na samym podwórku to się nudzi. No weźcie zamknijcie się w domu z ogródkiem i nie wychodźcie nigdzie. Prędzej czy później zdziczeje. Niektóre psy w ogóle nie powinny biegać jeżeli mają predyspozycję do dysplazji stawów ale idąc na spacer wąchają i cała swoją uwagę na tym skupiają przez co a domu są spokojniejsze. Pies który nie ma zapewnionych emocjonalnych doznań tzn wąchania glupieje po prostu. O ile u burkow mieszkających w bodach nikt tego nie zauważa bo mają łańcuch czy tam kojec nawet duży ale kojec. To u psa który mieszka w domu da się to już zauważyć. Jestem prawie specjalistą w tym zakresie bo akurat mamy spotkania z behawiorystą gdyż nam malutki Czaruś zaczął się robić strasznie wycofany, nie daje w ogóle do siebie podejść a na widok smyczy ucieka za fotel a co najgorsze gryzie mnie córkę i małego prawie dziabnal ale zdarzylam go zabrac. On akurat ma zaspokojone potrzeby wąchania ale pani opowiadała nam ogólnie o psach. Siedziała u nas 4 godziny już jej miałam dość ![]()
![]()
Trzeba uczyć od małego. Mój ma kask i na motocyklu biegowym jeździ w kasku ![]()
jakiś tydzień temu sąsiad do sklepu jakieś 200m pojechał motorem bez kasku. Mój mały jak to zobaczył to pół dnia przeżywał że juju kasku nie miał. Więc dziecko od małego wie co trzeba jak się go nauczy. Jak jedziemy na rower mimo że on siedzi w foteliku to też ma kask i chętnie go zakłada
Mój chrześniak najpierw marudził, ale kupili mu kask ze Spidermanem, bo teraz ogląda, do tego bidon, koszyk na rower i już teraz nie marudzi tylko jeździ i się nim chwali ![]()
Jeju, jak fajnie czytać, że od razu przy problemie zgłaszasz się do psiego specjalisty!! ![]()
Czasami ludzie nie zwracają uwagi na to, że pies to żywy organizm i też ma swoje potrzeby, którymi nie jest samo podwórko, samo bycie na dworze, tylko tak jak mówisz, eksploracja, węszenie, zabawa z mata węchową czy lick matą
Oj, bardzo dobrze to opisałaś i szczerze mówiąc, bije z tego dużo zrozumienia psiej psychiki, więc jak mówisz, że jesteś prawie specjalistką, to wcale nie przesadzasz.
Masz absolutnie rację: pies potrzebuje nie tylko ruchu, ale też stymulacji umysłowej i emocjonalnej
Brak punktów karnych (czy jakiejkolwiek rejestracji) sprawia, że część użytkowników czuje się bezkarna
Mój to nawet się cieszy że może kask na rower ubrać ![]()
![]()