Witam. Od ponad dwóch dni odczuwam dziwne pieczenia/ kłucia/ bóle w piersiach. Występują punktowo i trwają przez kilka sekund, po czym ustępują. Sytuacja ta powtarza się kilka razy dziennie. Czy wiecie dziewczęta z czym to może być związane? Czyżby aktywizowały mi się kanaliki mleczne w piersiach? Nieco mnie to nie pokoi.
Ps. Przypominam, że to 19/20-ty tydzień ciąży.
to na pewno spowodowane tworzeniem się kanalików mlecznych. już w 4 tygodniu ciąży zaczynają się pojawiać więc bez stresów. prawie każda z nas to przeżywała w bardziej lub mniej dotkliwy sposób. ubieraj mięciutką bieliznę aby cię nie drażniła by nie było to zbyt bolesne. i uszy do góry
Hirudo nie masz się czym martwic. W ciąży zachodzą takie zmiany w naszym organizmie a piersi to juz w ogole;) Gruczoły się powiększają kanaliki się rozszerzają to wszystko po to zeby przygotować je do karmienia. Taki bol jest normalny dla tych zmian jedynie w skrajnych przypadkach może świadczyć o zapaleniu piersi i grzybicy sutka. Biorąc pod uwagę fakt ze rośnie w Tobie mały człowiek przychylam się do wersji ze to po prostu zmiany hormonalne. Nie przejmuj się kochana i bez paniki, jeśli jednak masz wątpliwości to powiedz o tym lekarzowi na badaniu kontrolnym
Hirudo ja Co powiem, że poporodzie też odczuwałam coś takiego. Często w nocy bardzo. Myślałam że tworzy się zapalenie jednak to “produkcja mleczka”
Kochana jak to tylko fazowe to wydaje mi się, że nie masz się czym martwić. Mnie w 20 tc tak zaczęła boleć pierś że nie mogłam ręką ruszyć … Wtedy okłady ze spirytusu sobie robiłam i po tygodniu przeszło, choć niestety razem ze skórą, którą alkohol wypalił… Więc nie polecam stałych okladow ale smarowanie nie powinno zaszkodzić
a czy te okłady z kapusty to nie czasem na zapalenie piersi, bo ja na to używałam
liście kapusty maja właściwości lecznicze i wielorakie zastosowanie;) stosowane są np. przy zapaleniach jak i przy podrażnieniu podczas karmienia, przy guzkach i torbielach i łagodzą ogólny ból piersi. Liść nakuwamy widelcem albo bijemy tłuczkiem tak żeby zaczął puszczać soki i wkładamy jak wkładkę laktacyjna albo smarujemy balsamem który zawiera taki wyciąg.
a to spoko nie wiedziałam że jest aż taka dobra, ja tarłam na tarce i wkładałam do stanika.
Mnie bolało pod prawa piersis tak ok 20 tyg i to tak tydzien bolało tydzien nie lekarz pow ze to przez ucisk malego. Zmienilam biustonosze na sportowe i przeszło. Nie moglam reki podnies do gory nawet.
Aniu dokładnie to samo miałam. Ciekawe jaka jest tego prawdziwa przyczyna …
wiesz co ja czasem jak mam źle dobrany stanik to też mnie bolą choć nie jestem teraz w ciąży. czasem to kwestia dopasowania bielizny.
Ja to zglosilam lekarzowi pow ze tak moze byc rozne miejscs tak moga boleć bo jest ucisk. Takk samo jak boki brzucha tez mnie bolaly i zglosilam to lek ale to więzadła luzuja sie od chodzenia po schodach a ja na 4 pietro czasem musze wyjsc.
no tak bo uaktywniają się inne mięśnie a jak je od razu zmęczysz to boli.
Mamy ponad 2 kilowe obciążenia wiec niektóre czesci ciala mają prawo bolec.
Mi też tak mówili jak mnie w boku bolało, a okazało się że to nerki przestały działać … Więc dziewczyny uważajcie kochane!
Dokładnie nasze maluchy chcąc nie chcąc uciskają nam na nerwy i żyły a miejsca coraz mniej i stad te bóle
w końcu nasz organizm i kręgosłup przede wszystkim nie jest przyzwyczajony do takich obciążeń. Ale dobór stanika też jest ważny tak jak Ania pisze sportowe są najlepsze bo maja najmniejszy nacisk
Nienormatywna masz racje jak ból jest mocny i nie ustępuje oraz jest uciążliwy to warto zrobić dodatkowe badania zeby rozwiać wątpliwości czy to nie aby coś poważniejszego.
Mnie też tak bolały piersi ale samo przeszło, zaraz po tym potwornie bolały mnie sutki. Miałam wrażenie że ktoś mi je tnie żyletkami i zmiana stanika nie pomogła. Ból się sam znacznie zmniejszył po kilku tygodniach. Odkąd zaczęła mi lecieć siara z piersi to ból jest mniejszy a czasem nic nie boli Może Ci pomogą okłady z kapusty bo ginekolog powiedziała że żadnej maści na te bóle nie ma.
Takie są uroki ciąży. Jak sutki są tak podrażnione to można maltanem prewencyjnie smarować ale polecam te liście kapusty. No niekiedy jest i tak ze nic nie pomaga w tedy trzeba zagryzc zeby i to przeboleć. Eh jak my się poświęcamy dla tych naszych bąbelków
Ostatnio też tak miałam,piersi bolą a nawet czuję takie kucie. Czuje jak bym miała grudki pod palcami. Masaż pod prysznicem pomaga,kapusta też dużo daje.