Dziwne "objawy" ciąży

Wszystkie słyszałyśmy i pewnie doświadczyłyśmy części ciążowych objawów np. nudności. Jednym z pierwszych “symptomów” ciąży u mnie było odczucie ciągnięcia w pachwinach. Na początku mnie to zmartwiło, jednak lekarz uspokoił mnie mówiąc, że to objaw powiększającej się macicy. Później dokuczało mi też rozkojarzenie ( “ciążowy mózg”, jak to nazywałam). Często mieszałam słowa, co wywoływało niezły ubaw u towarzyszy :wink: Poza tym jak nie zapisałam sobie ważnych rzeczy, to od razu o nich zapominałam…
Inne nietypowe objawy to np.:
-katar (może się również zdarzyć odczucie „zatkanego” nosa). Oba te objawy nie muszą mieć nic wspólnego z przeziębieniem czy alergią. Hormony działające w ciąży powodują rozszerzenie śluzówek, stąd może pojawić się nadmiar wodnistej wydzieliny z nosa. Stan taki może utrzymywać się nawet przez całą ciążę.

• podwyższona temperatura - i tutaj winę ponoszą hormony :wink: Jeśli nie towarzyszą temu inne objawy chorobowe (np. kaszel), jest to stan zupełnie normalny. Jednak jeśli występuje coś jeszcze lepiej zgłosić się do lekarza, aby wykluczył infekcję.

• drętwienie dłoni - najczęściej związane jest z obrzękami nadgarstków, czyli z zatrzymaniem wody w organizmie. Stan ten nazywa się zespołem cieśni nadgarstka.

• ból spojenia łonowego - powodowany jest rozluźnieniem więzadła łączącego przednią część miednicy, spowodowanym działaniem hormonów, jak i obciążonym rosnącym brzuszkiem. Może się pojawiać przy zmianach pozycji czy w podczas chodzenia.

Zdarzyły się któreś z nich u Was? A może doświadczyłyście jeszcze czegoś innego?

Mój wątek nie dotyczy groźnych objawów, a raczej takich które zaskakują w ciąży, więc nie uważam tego za mnożenie wątków.

Z objawów ciąży miałam te standardowe czyli ból piersi i senność, więc raczej niczym nie zaskoczę. Z tych wymienionych przez Ciebie nie miałam.

Miałam bol spojenia, ale wg lekarza to jest częste w ciąży. Bóle miałam w stawach palcy, same nadgarstki sprawiły problem może jakieś 3 razy. Ale palce bolały prawie całą ciążę. Miałam też częste krwawienia z nosa, ale to też raczej standardowy objaw przez powiększone naczynka krwionośne.

To ja też miałam ten " ciążowy mózg" :slight_smile: Ciągle o czymś zapomniałam, byłam rozkojarzona, nie wiedziałam sama czego chcę.

Byłam dwa razy w ciąży i przy każdej na początku zamiast miesiączki pojawiała się infekcja pochwy i to był mój pierwszy objaw. Drugim “pierwszym” objawem od samego początku to były nabrzmiałe bolące piersi. Dodatkowo przy pierwszej od samego początku miałam mocny ból nóg (stopy, łydki), niestety ciąża ta była poroniona w 8 tygodniu.

U mnie typowe objawy ciąży:) od razu wiedziałam , że jestem:) a tak ból spojenia doświadczyłam, " ciążowy mózg" również:) pląta mi się nawet język czasem:d. Podwyższoną temperaturę też miałam , ale to naturalny objaw , który tylko mi potwierdził moje przypuszczenia o ciąży:) a drętwienie rąk to zawsze miałam po nocy:) ale to akurat również nie w ciąży:)
Łatwo też rozpoznać po wyglądzie miejsc intymnych:) już w bardzo wczesnej ciąży wargi sromowe robią się opuchnięte i sine:)

Moona24 to do mnie mówiono jak byłam w ciąży że mam konflikt mózgowy z dzieckiem gdyż nie kumałam pewnych spraw albo byłam myślami gdzieś indziej i ciężko było się ze mną dogadać. :slight_smile:

Gabilabi jak to mowią: ciąza ogłupia…i cos w tym jest hahahaha :d Ale ja mysle ze to po prostu tak hormony dzialają

Gabilabi oj ze mną też było ciężko się dogadać, a zrobić zakupy to było wyzwanie wchodziłam do sklepu i sama nie wiedziałam czego chcę, wkładałam do koszyka za chwilę wykładałam po namyśle znów po to wracałam, albo jak szłam do sklepu to w sklepie zapomniałam po co przyszłam i wychodziłam bez niczego. Na szczęście po ciąży wróciłam do normalności :slight_smile:
Natka dokładnie byłam ogłupiona w 100% hahhaha :)))

A to ja mialam problemy z pamiecia w ciazy aaa i nawet wylatywalo mi ile to 6x6 haha xD

Oh ja tez z pamiecia mialam problemy, czasem z wyslawianiem sie masakra jakas :d hahah

O ja tez tak mam ;D nie mogę się wysłowić ani dogadać ;D i bardzo często zapominam o różnych rzeczach wiec zaczęłam zapisywać to w kalendarzu w telefonie :wink:

Marta, robiłam to samo :slight_smile: Gdyby nie “przypominajki” to bym nic nie ogarnęła w ciąży :wink:

Bo kobieta skupiona jest na ciąży i dziecku i wszystko inne się nie liczy

Marta ja teraz w ciąży dostałam taki dziennik na zapiski :slight_smile: i nawet to działa hi hi

hahaha ja to samo :smiley: i od tamtego czasu juz wszystko zapisuje w telefonie :d bo chyba te zaniki pamieci mi zostaly :smiley:

Hehe bo to na początku nawet śmieszne ale potem to już mi głupio było ze nie mogę zapamiętać najprostszej rzeczy ostatnio poszłam po masło kupiłam cały świat oprócz masła ;D i macie racje pomaga zapisywanie bo bez tego to ja nie wiem ;D

Marta poczekaj az bedziesz szla do kasy w sklepie i bedziesz miala wszystkow koszyku…ale ludzie beda sie na Ciebei dziwnie patrzec i pomyslisz o co im chodzi :smiley: i nagle zlapiesz sie na bujaniu na boki albo przod tyl :smiley:

Natka albo jeszcze lepiej jak się pójdzie do rosmana zrobi zakupy a następnie się pójdzie do apteki i zrobi tam zakupy i spakuje do koszyka że sklepu rosman :slight_smile: :slight_smile: nie wiadomo wówczas czy śmiać się czy płakać :slight_smile: ludzie się tak na mnie patrzyli ale nikt mi nie zwrócił uwagi nawet ochroniarz był zdziwiony jak mi się udało z koszykiem ze sklepu wyjść i niezauważona przejść na drugą stronę ulicy, masakra :slight_smile: w aptece ludzie piali ze mnie, ale jak to się mówi ciężarnej się wybacza takie wpadki.