Dzień dziecka - prezenty

Nam niestety zoo nie wypaliło, jednak nic straconego :wink: pojedziemy w najbliższym czasie, zamiast rowerka mała otrzymała wózek parasolkę dla lalek która jej się od dawna podobała, do tego kredki - których ciągle mamy dużo ale takich po 2 cm;) często sie łamią ale fantastycznie rysują;) no i obowiązkowo książka tym razem Miś Feliks i przyjaciele;) książka której nie mogę doczytać do końca bo usypia w trakcie czytania;)

NAMIOT z kulkami super sprawa dla takiego 3 latka na pewno

Ja w tym roku dla męża chrześniaka kupiłam gryzak i kubeczki kolorowe do układania,a dla chrześnicy książkę z baśniami.Tak skromnie.

Daria skromne ale wielkie sercem;) baśnie na pewno bedzie miala na długo, ja w życiu tylu książek nie miałam co teraz moja córcia ma, nigdy nie lubiłam czytać, a teraz sprawia mi to przyjemność, zwłaszcza jak widze że moje dziecko uwielbia ich słuchać;)

Juz nie w tym roku ale może za rok ktos skorzysta z mojej porady.jestem ogromnym zwolenjikiem zastepować tradycyjne przezeny “rzeczowe” czymś innym co dziecko zapamieta na dłużej, bo okres bawienia się zabawką trwa góra 2 tygodnie. Zabrałam dziecko do planetarium: http://www.kopernik.org.pl/wystawy/
dziecko ma 4 latka i myślałam, że jest za mały ale bajkowe postacie, które oprowadzaja dzieci są świetnym pomysłem:) Oczywiście nie jestem szalona i nie posżłam w dniu dziecka bo tłumy by mnie chyba wykończyły, poszliśmy sobie na spokojnie tydzień później. Dziecku się podobało, czas został spędzony trochę inaczej więc jak ktoś lubi taką formą to polecam:)

ja w tym roku zabrałam dzieci do „Experymentarium”. Dzieci świetnie się bawiły wykonując różnego rodzaju eksperymenty i oglądając wystawy

Ja nie kazałam szaleć bliskim z prezentami. Nasz maluch co prawda jak na razie jest jeden w rodzinie ale za chwilę pojawią się kolejne dwa. Głupio mi przyjmować jakieś drogie prezenty. Uważam, że to ma być symbolicznie - po samochodzie, czy traktorku i starczyło. Nie chcę przyzwyczajać synka do dużych prezentów.

Nie popieram przyzwyczajania dziecka do faktu, że na każdą okazję czy to urodziny czy dzień dziecka dostaje sie prezent-dlatego też jestem za pomysłem pójścia gdzieś z dzieckiem. Oczywiście sama to robię ale reszcie rodziny nie mogę tego nakazać.

Fajne sa rowerki niegowe. Dzieki niemu dziecko bedzie spedzalo aktywnie czas na powietrzu.

Fajnie gdzieś zabrać dziecko.

Prezent nie zawsze musi być materialny. Można ten dzień zorganizować w sposób szczególny na jakiś fajnych, wymyślonych wspólnie zabawach czy np. gdzieś wspólnie się wybrać, na jakąś wycieczkę. Chodzi o to aby poświęcić w 100 procentach swój czas i zainteresowanie dziecku - uwierzcie, że może to zastąpić nie jeden nawet najdroższy prezent dziecku.

Jaki prezent na dzień dziecka dla 6 letniej dziewczynki. Mała chodzi do zerówki. Od razu powiem , że tablet juz ma.

Zuzanna a może coś skromniejszego:) np.gry planszowe różnego typu,polecam układane EduMal,jakieś już trudniejsze puzzle,a może jakaś torebeczka z ulubioną bohaterką z bajki czy filmu…

Ja na dzień dziecka nie robie wielkich prezentów.Chrześnicy męża kupię grę memo+puzzle.Wydaje mi się że wystarczy.
A swoim dziciaczkom nic nie kupuję na ta okazję,bo zawsze coś ,przez cały rok sie kupuje.a bardziej postawiłam na fajnie spędzony,rodzinnie dzień -spacer,plac zabaw,lody.Mam nadzieję,że pogoda dopisze.

A jaka bajka teraz jest na topie ? Królowa lodu ? U znajomej trzyletnia dziewczynka tym filmem się zachwyca. Ale nie wiem czy w zerowce tez to jest popularne.

:slight_smile: Zuzanna zapytaj najlepiej mamy dziewczynki

Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł na prezent dla 6-letniej dziewczynki???

Moja córka ma prawie 6 lat. Kraina lodu faktycznie jest na czasie:) Czyli ogólnie wszystko co jest z nią związane, jakieś gadżety itp. U mojej córki na topie jest też Eguestia Girl takie lalki, koniki My Little Pony, ale wiadomo każde dziecko jest inne i ma inne zainteresowania:) Gra memo - super polecam, my mamy z obrazkami Barbie i powiem Ci, że bardzo często gramy wspólnie z córką. Gra jest edukacyjna i ćwiczy pamięć.
Wiem, że modne też są nadal figurki Pet Shop. Najlepiej gdybyś zapytała mamę, bo ona wie najlepiej co interesuje córkę najbardziej:)
Najbardziej uniwersalne są chyba wszelkie gry, puzzle, książeczki do czytania czy rozwiązywania takie edukacyjne.
Może jakaś ciastolina też jest fajnym pomysłem.
Moja córka dostała też jakiś czas temu takie flamastry dmuchane z Colorino - które malują taką mgiełką. Zrobiły na niej duże wrażenie. Są też takie zeszyty- szkicowniki Top Model z różnymi postaciami, zawierające gotowe szablony, naklejki do tworzenia stylizacji, rysowania, malowania. Moja córka to bardzo lubi.

A 1,5 roczna dziewczynka ? Mam chrzesniaczkę, rzadko się widujemy i coś by wypadało kupić. Zresztą poradźcie mi bo tam jeszcze trójka dziecki (i kolejne w drodze) no i nie wiem czy tamtym dzieciakom też coś kupować? Na gwiazdkę kupowałam wszystkim na zająca w sumie nikomu bo jakoś tak wyszło.

nie wiem jakie u was sa zwyczaje jednak u nas na dzien dziecka rodzice robili prezenty swoim dzieciom a nie ciocie chrzesniakom itp. dla 1.5 rocznej dziewczynki kupilabym zabawke interaktywna albo jakas ktora rozwija manualnie… dawjo noe bylam w sklepie z zabawkami wiec konkretnego przykladu nie podam niestety. co do glownego tematu to nldla 3 letniego zywiolowego dzieciaczka kupilabym zabawke ktora wciaga tez w zabawe rodzicow… z tego co opisujesz to taka przypadlosc pojawia sie u dzieci ktore za malo czasu spedzaja ze swoimj rodzicami i probuja na siebie zwrocic na siebie uwage

Mamuśka może jakaś lalka-bobas,albo wózek spacerówka dla lalki,zestaw do samodzielnej nauki jedzenia-czyli talerzyk,miseczka i sztućce.
Z doświadczenia powiem Ci tak,ja kupuję rodzeństwu chrześniaków np kinderki,nie kupuję prezentów pozostałym.
Czlowiek musiałby miec wór kasy wtedy.