U mnie najstarsza córka ze stycznia to zawsze najstarsza była :D
Za to młodsza z lipca i jak łączyli teraz grupy z zeròwką ,bo było ich mało to poszli tam tylko dzieci urodzone do czerwca ,a reszta do młodszej grypy:) Trochę bezsensu ,bo teraz znów będą spowrotem z tymi dziećmi z drugiej połowy roku jak pójdą do zeròwki :)
U nas w przedszkolu jest zaznaczone, że dziecko 2,5 może chodzić ale tylko pod warunkiem, że jest miejsce. Czyli w praktyce lipa bo trzylatki wszystko zajmują. Tylko mi się wydaje, że to chodzi o kolejny rocznik, czyli np dziecko z danego roku z grudnia jest traktowane jako 3 latek, a z kolejnego ze stycznia to już 2,5 i powinno dopiero od kolejnego wrzesnia iść. Tak to u nas wygląda, bo przecież syn ma w grupie dzieci urodzone od września do grudnia i się dostały. Inaczej mówiąc - biorą u nas wiek rocznikowy a nie faktycznie ukończony :)
No mój to z czerwca a dopiero na wrzesien pójdzie o ile się gdzieś dostanie i mówię tu o prywatnym bo państwowych już nie ma a podobno o prywatne u nas tez ciężko :/
Aniss młodszy będzie miał w sierpniu 2 lata dopiero, więc nie mogłam go do przedszkola zapisać. Dopiero w marcu przyszłego roku będzie rekrutacja dla jego rocznika i wtedy go zapiszę, pójdzie od września 2024.
U nas jest zawsze na stronie napisane, które roczniki w danym roku mogą się dostać z pierwszeństwem. I że te 2,5 mogą ale jeśli będzie miejsce, a niestety nie ma.
No właśnie z miejscem jest średnio a czy wasze przedszkola też mają takie wymagania że dziecko musi być odparowane? Kurczę trochę to dla mnie głupia jest rodzic zawsze tak się spina i na siłę próbuje to dziecko od pampersować bo się stresuję co będzie przed szkołą bo na przykład zbliża się już ten czas a myślę że w przypadku odparowania ważne jest jednak patrzeć na gotowość dziecka a każde dziecko jest inne. Takich sytuacjach stawiane nam są jakieś po prostu takie deadline że musimy odpompować dziecko bo inaczej nie pójdzie do przedszkola
U nas w każdym przedszkolu jest wymóg, aby dziecko było odpampersowane. Wyjątkiem jest przedszkole integracyjne, do którego chodzą dzieci niepełnosprawne - ich ten wymóg nie dotyczy.
U nas też proszą by było odpampersowane ale to już 3 -latki, więc w sumie chyba większość już była, tzn na zebraniu żadna osoba się nie zgłosiła, że dziecko nosi. Mój syn miał 3 lata skończone w lipcu i jeszcze na noc miał pampersy i kupę też robił do pampersa no i pytałam w przedszkolu czy ten pampers dać czy nie ale mi powiedziały abym nie dawała i zobaczymy jak się dziecko będzie zachowywać. Bo może przy dzieciach łatwiej mu będzie korzystać z toalety, zwłaszcza, że te kibelki w przedszkolu są takie malutkie i może chętniej się przekona, no a gdyby jednak był problem z zaparciami to wtedy spróbujemy. No i tym sposobem syn się nauczył nie używać pampersów w dzień.
No u nas właśnie chcą rocznikowo, więc jak najbardziej u syna w grupie są dzieci z grudnia, które w momencie pójścia do przedszkola we wrześniu nie miały 3 lat ale rocznik to rocznik, było wypisane, że rekrutacja była dla rocznika 2019 wtedy (w zeszłym roku syn zaczynał), teraz dla rocznika 2020. I dostają się dzieci i ze stycznia i z grudnia jako pierwsze, ale już np ze stycznia 2021 teoretycznie mogą o ile będzie miejsce, czyli w praktyce nie.
Doris kiedyś był taki program o tych przedszkolach w wiadomościach, że tak wygodniej chyba placówkom, bo takiego przepisu nie ma aby dziecko było bez pieluchy pamietam ze był dosyć długi reportaż na ten temat dzwonili po dyrekcjach.
MYslę ze na pewno jest łatwiej jak dziecko jest bez pieluchy zarówno dziecku jak i paniom, bo jednak w dużej grupie dzieci pani nie ma też czasu aby co chwile sprawdzac pieluchy, no a jak już jest pełna, to tez nie wiadomo kiedy sie zorientuje aby ją zmienić;) odparzenia... wiadomo wpadka jakas może sie trafić stres wstyd czy inna sytuacja mogą spowodowac ze maluch może sie posikać ale to raczej sporadyczne przypadki.
Wiadomo, że czym dziecko większe to wystarczy, nie raz nasika czy zrobi kupę i pampers jest wypchany.. wygodniej jest kiedy jednak korzysta z nocnika ;)
Wygodniej i oszczędniej kiedy dziecko korzysta z nośnika nocnika, jednak te pieluszki też swoje kosztują. A i wygoda dla rodziców kiedy dziecko już umie na nocnik
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.