Dziecko w internecie

Masz rację, to taki paradoks czasem ludzie wtrącają się w drobiazgi, a przy prawdziwych problemach udają, że nic nie widzą.

Tego to ja się całkiem dziwię , że w takich blokach ludzie nic nie widzą

Noo to takich sąsiadów się ceni :face_holding_back_tears:

Masz rację, niestety często ludzie są zajęci własnym życiem i nie zwracają uwagi na to, co dzieje się wokół. Fajnie, że miałeś sąsiada, który się zainteresował , takie wsparcie naprawdę dużo znaczy. Szkoda, że to rzadkość, bo trochę więcej troski o innych mogłoby zmienić wiele.

Dokładnie, czasem bardziej skupiamy się na błahostkach niż na tym, co naprawdę ważne.

Też mnie to zaskakuje, w bloku, gdzie wszyscy tak blisko, wydawałoby się, że łatwiej zauważyć, gdy coś jest nie tak. A jednak często każdy jest pochłonięty swoim światem i nie reaguje. Szkoda, bo trochę większa czujność sąsiedzka naprawdę mogłaby pomóc.

Ja nie wierze jak po jakiejs tragedii sasiedzi mowia ze nic nie widzieli nic nie słyszeli… zawsze jest cos co zwroci nasza uwage. Sciany sa cienkie, slychac naprawde wszystko.

Tak dokładnie , ja mieszkając na wiosce wiem czy gdzieś może dziecku dziać się krzywda bardziej wiadomo nie wiadomo co się dzieje w 4 ścianach ale za ścianą to już raczej słychać

To prawda, życie na wsi daje większą świadomość tego, co się dzieje wokół ludzie się znają, sąsiedzi zwracają uwagę. W mieście niestety łatwiej coś przeoczyć, bo każdy żyje trochę osobno.

1 polubienie

Gdybyśmy wszyscy mieli choć trochę więcej empatii i odwagi, wiele sytuacji dałoby się zauważyć i pomóc wcześniej. Sąsiedzka czujność to prawdziwy skarb

2 polubienia

Czasem mały gest czy słowo mogą komuś pomóc wyjść z trudnej sytuacji.

1 polubienie

Tak jak mówisz, czasem jakiś jeden drobny gest, znak i już może wiele zdziałać

gdzie sąsiedzi częściej się znają, widzą, co się dzieje i łatwiej o reakcję w razie potrzeby. W mieście, choć daje więcej anonimowości i swobody, ta sąsiedzka czujność często zanika ludzie żyją bardziej obok siebie niż ze sobą. To trochę smutne, ale niestety prawdziwe.

1 polubienie

Czasem wystarczy zwykłe „czy wszystko w porządku?”, by komuś pomóc albo zapobiec czemuś złemu. A sąsiedzka czujność, gdy wynika z troski, a nie z wścibstwa, potrafi uratować niejedną sytuację

3 polubienia

To prawda, brakuje dziś tej bliskości i zwykłego zainteresowania drugim człowiekiem. Fajnie, gdy sąsiedzi nie tylko mijają się na klatce, ale potrafią też po prostu być obok, gdy trzeba.

2 polubienia

Troska, nawet ta najmniejsza, daje poczucie bezpieczeństwa i pokazuje, że nie jesteśmy sami.

1 polubienie

Lepiej chyba w obecnym czasie nie udostępniać dzieci nigdy nie wiadomo co tam w tym Internecie się dzieje