Dwutygodniowe zwolnienie na żonę po porodzie

Fajnie że zmieniło się to, że zwolnienie można wziąść także na partnerkę, nie tylko na malzonkę. Takie zwolnienie może wystawić szpital, a także ginekolog oraz lekarz pierwszego kontaktu. Ostatnio zagłębiałam się w ten temat, bo na dniach rodzi moja nieformalna bratowa

Pytanie do osób, które wykorzystały “dwutygodniowe zwolnienie lekarskie z tytułu opieki nad członkiem rodziny.”

Czy lekarz wystawił wam ZUS ZLA czy jakieś inne zaświadczenie?

Zwolnienie wystawiane jest na druku ZUS ZLA.

Czy jesteś o tym przekonana? Pytam bo wcześniej napisałaś że twój brat skorzystał z tej opcji, a nie ty. Chcę się upewnić, no jutro lekarz ma wystawic jakieś “zaświadczenie”. Gdzie indziej piszą, że nie lekarz nie wystawia zadnego “l4”, tylko właśnie takiego rodzaju zaświadczenie a do tego trzeba dołączyć druk z-15a.

Zwolnienie jest wystawione na druku ZUS ZLA.
Zaświadczenie pewnie to będzie o przebytym porodzie i żona będzie musiała je dostarczyć do zakładu pracy.ale jest to coś innego.

Zwolnienie jest normalnie wystawiane na druku ZUS ZLA (na samym druku jest też napis zaświadczenie lekarskie, może o to chodzi). A druk o którym mówisz, to jest druk o zasiłek opiekuńczy. Razem ze zwolnieniem dostarczasz go pracodawcy. Bez tego druku nie zostanie Ci zapłacony zasiłek opiekuńczy z tytułu sprawowania opieki. Druk Z-15a o którym mówisz, jest z tytułu sprawowania opieki nad dzieckiem, będziesz potrzebował Druku Z-15 B.

Gdybym nie była pewna to bym nie odpowiadała na pytanie. Byłam razem z bratem i bratową w chwili opuszczania szpitala stąd mam informację z pierwszej ręki. Ale dziewczyny zdążyły już wszystki ładnie wytłumaczyć :slight_smile:

Racja. Lekarz ginekolog próbował mi “sprzedać” opiekę nad zdrowym dzieckiem, ale w ostatniej chwili wycofywał się powołując się na “rozmowy z przełożonymi”.

Tomasz, nie bardzo rozumiem w jaki sposób ginekolog chciał Ci “sprzedać” opiekę nad zdrowym dzieckiem? Ten Druk zus 15 b czy a jest do samodzielnego pobrania ze strony zusu, lekarz go nie wystawia.

Urodziłam 3.11 (cc), orientujecie się może czy tatuś może wziąść jeszcze tę opiekę na mnie czy musi być to bezpośrednio po porodzie?

P.Melcer opieka, na której przebywają partnerzy po porodzie, to “opieka nad innym chorym członkiem rodziny” w wymiarze 14 dni kalendarzowych w roku. Poród to okres, w którym niewątpliwie jest potrzebna taka opieka. Ale jeśli nadal nie czujesz się na siłach, mąż nadal może wziąć opiekę na Ciebie. Potrzebujecie oczywiście zaświadczenia lekarskiego wystawionego przez lekarza sprawującego opiekę nad chorą osobą - Tobą.

P.Melcer podejdź do lekarza i zapytaj czy wystawi Ci zaświadczenie i zwolnienie.
Takie L4 przysługuje tak jak napisała Ula na opiekę nad chorym członkiem rodziny i można wziąć maksymalnie 14 dni.

Twój mąż musi od lekarza wziac zwolnienie na Ciebie, jako na członka rodziny. Jest to tzw. Opieka. Platne jest 80%, a następnie dwa tygodnie urlopu ojcowskiego, platne 100%. Jeszcze należy sie urlop z tytułu urodzenia dziecka w wymiarze 2 dni.

Witam,a czy jest mozliwosc aby maz juz przed porodem wzial te 14dni opieki?Maz pracuje na rozne zmiany,takze w nocy a boje sie ze jak zacznie sie porod w nocy to nie bedzie mial mnie nawet kto zawiezc do szpitala…

Martuszta, może jeśli lekarz zgodzi się wypisać zwolnienie, generalnie bez większego powodu. Pamiętaj, że to wciąż zwolnienie z tytułu opieki nad chorym członkiem rodziny. Powiem szczerze jeszcze się z tym nie spotkałam. Zastanów się dobrze, bo również i poród może się przesunąć, a te 14 dni opieki obowiązują na cały rok kalendarzowy. Może się okazać, że później będzie to bardziej przydatne.

No a jesli jednak zdecydujemy sie na opieke juz przed porodem i powiedzmy w polowie trwania tego zwolnienia urodze i przez kilka dni po porodzie bede w szpitalu to mezowi ta opieka jest przerwana i musi wracac do pracy?Bo podczas mojego pobytu w szpitalu teoretycznie mam zapewniona opieke.

Po porodzie mężowie przysługuje 2 dni urlopu okolicznościowego i dwa tygodnie ojcowskiego. Szczerze mówiąc nie znam tatusia, który zaraz po porodzie poszedł do pracy :slight_smile:
A jak to dokładnie jest z przerwaniem takiego zwolnienia w przypadku szpitala to nie wiem, nie miałam z tym do czynienia w praktyce.
Pytanie czy lekarz w ogóle zgodzi się wypisać takie zwolnienie?

Podejrzewam, że jeżeli kobieta w ciąży źle sie czuje to lekarz wypisze takie zwolnienie ale czy bezpodstawnie to nie wiem. Pamietajmy, że jednak L4 jest dokumentem, na którym lekarz sie podpisuje i jeżeli wystawia je bez konkretnego powodu to poświadcza nieprawdę.
Magros my nie korzystalismy z tych przywilejow, ale to dlatego ze mała urodziła sie w czwartek, narzeczony do poniedzialku akurat mial wolne :wink:

Lina, to w takim przypadku urlop okolicznościowy próbowałabym wykorzystać na poniedziałek-wtorek. Pracodawca nie powinien robić problemu :slight_smile: Chociaż zdarzają się wyjątki wiadomo :slight_smile:

Magros te dwa dni okolicznościowego to w związku z urodzeniem dziecka czy chodzi Ci o opiekę nad dzieckiem która później przysługuje do 14 roku życia dziecka ?