Witajcie.
Czy ktoś z waz korzystał z dwutygodniowego zwolnienia na żonę po porodzie, a później z dwutygodniowego urlopu ojcowskiego? Zastanawiam się z mężem nad taką opcję, wtedy byłby z nami przynajmniej przez cały miesiąc.
Gdzie uzyskać takie zwolnienie? Czy bezpośrednio w szpitalu po porodzie?
to się chyba nazywa normalna opieka i dostaniesz ją u lekarza w szpitalu. Opieka na dziecko z powodu niedomagania żony Płatne jak zw chorobowe 80%
Właśnie jest to chyba opieka, ale męża na żonę po porodzie. Tylko czy na pewno lekarz w szpitalu daje takie zwolnienie? Czy lekarz prowadzący ciążę?
Witam…jestem świeżo w temacie…gdyż mój mąż brał dwu tygodniową ,opiekę’’ na mnie po urodzeniu się naszego synka…4 tygodnie temu.Taka opieka na żonę/ partnerkę przysługuje zarówno tym kobietą które urodziły siłami natury jak i tym po cięciu cesarskim. Sprawa kto powinien wystawić takie zwolnienie różni się i zależy chyba od poglądu danego lekarza…napewno może i powinien wystawić ją lekarz prowadzący ciążę i/ lub lekarz rodzinny kobiety,! Nie ma potrzeby też by kobieta biegała wraz z mężem do swojego lekarza rodzinnego z prośbą o opiekę, bo ten załatwi ją sam bez problemu…tak było w moim przypadku. W szpitalu w którym urodzisz możesz poprosić o wystawienie opieki najwyżej jeśli nie będzie Twojego lekarza prowadzącego uzyskasz odmowę ale zawsze jest szansa…Pamiętaj również, że do wystawienia opieki będzie potrzebny NIP zakładu pracy męża
Mój maz tez brał opiekę po porodzie. Poszedł do lekarza rodzinnego i wytłumaczył jaka jest sytuacja i ten mu wystawił bez najmniejszego problemu zwolnienie. Lekarz prowadzący tez wystawia takie zwolnienia ale tu akurat naszego nie było na miejscu:) W szpitalu po porodzie zapytaj czy mozesz prosic o takie zwolnienie dla meża:) jeśli nie dadzą to poproś lekarza prowadzącego ciaże, ten musi ci takie zaświadczenie wystawić:) Jest to super opcja dla kobiety po porodzie, która przechodzi burze hormonową, a przy poerwszym dziecku nie wie co i jak i potrzebuje tego wsparcie z drugiej strony:)
Potwierdzam. Jesteśmy świeżo w temacie. Mąż najpierw wykorzystał w pracy 2 dni okolicznościowego, potem pojechał na wizytę do mojego ginekologa tam dostał 2 tygodnie opieki na mnie, a potem rusza z ojcowskim
Z tego co się orientuj ę w niektórych szpitalach dają L4 ale zaledwie 3-5 dni ( jak pytał mąż jeszcze w szpitalu to chcieli mu dać właśnie 3 dni l4 to oczywiście zależy od szpitala ) … Także myślę, że nie warto Lepiej udać się do swojego lekarza prowadzącego ciążę
A orientujecie się może jeszcze w takiej kwestii… Mój lekarz prowadzący (gin) na pytanie o to zwolnienie stwierdził, że wystawia je szpital (w którym ona zresztą jest zastępcą ordynatora), ale ja nie będę rodzić u niego tylko w innym. Tam gdzie planuje jechać (jeśli dojadę ;D) szpital wystawia zwolnienia właśnie na 3-4 dni. Z lekarzem męża (rodzinnym) już rozmawialiśmy i powiedział, że on może takie zaświadczenie wystawić ale tylko na tydzień. I tu moje pytanie: po pierwsze (ważniejsze) czy możemy pobrać najpierw zwolnienie ze szpitala 3-4 dni a po tych dniach jeszcze to zwolnienie tygodniowe które wystawi lekarz rodzinny męża? czy trzeba wybrać jedno z tych dwóch? (oczywiście mówię tutaj o tym zwolnieniu na opiekę na żonę). I drugie moje pytanie: skąd wynikają takie rozbieżności w tych zwolnieniach? nie ma tego uregulowanego prawnie gdzieś?
Żadne przepisy tego nie regulują. Lekarze ze swojej praktyki stosują pewne terminy, by nie narazić się na kontrolę ZUSu. Nic nie stoi na przeszkodzie byście skorzystali z opieki wystawionej przez różne placówki, choć jeśli bedziesz rodzić już po nowym roku i bedzą Waż obowiązywać e-ZLA ( elektroniczne zw lekarskie) to ZUS moze Was łatwo skontrolować.
Mam pytanie moja żona urodziła bliźniaki w minioną środę czy lekarz może wystawić takie zwolnienie od minionej środy do 5 listopada ? Czy wstecz jest możliwe wystawienie zwolnienia czy nie ?
Mój mąż również skorzystał z 2 - tygodniowej opieki na mnie po porodzie. Zgłosiliśmy położnej, że zamierzamy z takiego zwolnienia korzystać, przekazaliśmy wszystkie dane i gotowe zwolnienie czekało na nas w sekretariacie.
Tak jak pisze Angie - lekarze w obawie przed kontrolą niechętnie wypisują zwolnienia, A wg prawa w ciągu roku kalendarzowego można wziąć 14 dni opieki nad członkiem rodziny (przy opiece nad dzieckiem wygląda to trochę inaczej). I wydaje mi się, że stan kobiety po porodzie to wystarczający powód do wypisania zwolnienia…
tburzynski - z tego co się orientuję zwolnienie lekarskie można wystawić do 3 dni wstecz, więc u Was jest już niestety za późno na wypisanie zwolnienia.
Mój mąż korzystał z takiej opieki na mnie po porodzie, dostał ją razem z moim wypisem ze szpitala. Później normalnie korzystał z taciusiowego.
Witam. Czy 2 tyg opieka dla tatusia nad żoną jest płatna 80% czy 100%? Bo rozumiem, że jest to zwolnienie lekarskie dla męża.
Opieka dla tatusia nad żoną po porodzie jest 80 % płatna.
Dzięki bardzo za szybką odpowiedź;)
Opieka płatna jest 80%, tak jak chorobowe.
My nie zdecydowaliśmy się na ten urlop właśnie ze względów finansowych.
Opieka na żonę przysługuje i jest tak jak napisały dziewczyny 80% płatna.
Warto też dodać, że ta opieka może trwać dłużej, jednak płatna 80% jest tylko przez te 14 dni.
Czy opieka nad żoną jest brana od dnia kiedy kobieta wychodzi ze szpitala czy od dnia gdy dziecko się urodzi?
Od dnia wyjścia ze szpitala, kobieta przebywając w szpital teoretycznie ma opiekę zapewnioną. A z tytułu urodzenia się dziecka przysługuje urlop okolicznościowy. w wymiarze 2 dni, jeśli tatuś ma umowę o pracę.
Monika dokładnie tak jak napisała Magros od dnia wyjścia ze szpitala. Ojcowie mają wg przepisów prawo do właśnie 2 dni urlopu okolicznościowego i 14 dni tzw ojcowskiego. Jeśli oczywiście są zatrudnieni na umowe o pracę.