Dziewczyny teraz tatusiowe to jest 20 dni tak czyli 4 tyg dni roboczych??
Pamelo, urlop ojcowski trwa 2 tygodnie, czyli jest to dokładnie 14 dni kalendarzowych (również weekendy - trzeba pamiętać, że nie liczą się tylko dni robocze), a więc niezależnie czy tatuś pracuje w weekendy czy nie, są to 2 tygodnie, które można wykorzystać w 2 częściach, czyli np. 2 razy po tygodniu.
Natomiast urlop tacierzyński to już zupełnie inna kwestia. Tacierzyński to odpowiednik macierzyńskiego, jeśli kobieta rezygnuje z urlopu i wraca do pracy, to może go wykorzystać ojciec. Ale trzeba pamiętać, że może to zrobić dopiero, gdy matka po porodzie wykorzysta co najmniej 14 tygodni urlopu macierzyńskiego i zrezygnuje z pozostałej jego części.
Tatuś może skorzystać z urlopu tacierzyńskiego pod warunkiem, że mama nie wykorzysta urlopu macierzyńskiego. Wtedy mama wraca do pracy a tato zajmuje się maluchem w domu. Mama musi jednak wykorzystać tak jak napisała magros 14 tygodni macierzyńskiego.
Dokładnie tak jak napisała magros - ojcowski trwa 14 dni kalendarzowych i nikogo nie interesuje ile w tym czasie było dni roboczych. Od tego roku jest taka różnica że na wykorzystanie ojcowskiego są 24 miesiące (było 12)
ciekawe jak będzie u nas, mamy tez 4latke i od razu po porodzie na pewno nie dam rady wszystkiego ogarnąć i zapanować. Mam nadzieję, że u nas nie będą robić z tym problemu, a te 2 tygodnie należą się od dnia porodu czy od wypisu ze szpitala?
Maria od dnia wypisu ze szpitala mąż może wziąć 2 tygodnie zwolnienia, które jest płatne 80%.
Jeśli chodzi o wzięcie L4, to problemu robić nie powinni, mąż daje zwolnienie i już, które należy się od dnia wypisu, bo w szpitalu teoretycznie masz opiekę. Co do urlopu ojcowskiego pracodawca musi się co prawda na niego zgodzić, ale nie w każdym terminie, jakim chcesz. Mario, pamiętaj też o urlopie okolicznościowym i opiekuńczym, jak się to tak wszystko poskłada w tym samym czasie, to mąż może sporo pobyć z nami w domu ![]()
Zgadza się jak mąż weźmie
14 dni zwolnienie lekarskiego
2 dni okolicznościowego
14 dni ojcowskiego - jeśli pracodawca zgodzi się na to, żeby mąż mógł skorzystać od razu i z niego
30 dni więc mąż może w domu spędzić cały miesiąc.
Dla mojego męża zwolnienie wystawiał szpital. Z tym, że ja rodziłam cc, nie wiem jak w przypadku porodu sn. Trzeba pamiętać, że do ZUSu, oprócz zwolnienia trzeba dostarczyć także dokument zus z-15.
A czy to l4 przysluguje tylko tatusiom , żonatym? Czy w zwiazku nie formalnym mój narzeczony mógłby też uzyskac zwolnienie na opieke na mnie lub na dziecko ?
Zgodnie z tym co jest napisane na stronie ZUSu, zasiłek przysługuje rodzicowi dziecka (bo to zwolnienie to jest zasiłek opiekuńczy). Ponieważ zgodnie z prawem zasiłek przysługuje także na “innego członka rodziny”. A definicja wygląda następująco:
“Za innego członka rodziny uważa się małżonka, rodziców, rodzica dziecka, ojczyma, macochę, teściów, dziadków, wnuki, rodzeństwo oraz dzieci w wieku ponad 14 lat – pod warunkiem, że pozostają oni z osobą sprawującą opiekę we wspólnym gospodarstwie domowym w okresie sprawowania opieki.”
Więcej info: Prawo do zasiłku i okres przysługiwania - ZUS
K. Krzywoszyńska opiekę nad dzieckiem będzie mógł wziąć na pewno zgodnie z tym co przytoczyła Pani Mamusia. Nie jestem pewna czy na Ciebie też ale na dziecko jak najbardziej.
No to można by takie zwolnienie wziąć, zawsze więcej czasu by z nami w domu i wiecej mi pomógł ![]()
Super wątek. Mnie tylko zastanawia ta różnica dni, jaką sobie poszczególni lekarze wybierają. Przecież jeśli mamy takie prawo, to dlaczego lekarze ograniczają nam możliwość skorzystania z nich. Moja gin na pytanie o zwolnienie po cc powiedziała “a po co ci, a jak ci później będzie potrzebne”, po wizycie już pomyślałam jakie później potrzebne jak ja mam mieć cc w grudniu?! Ech…
Trochę tylko szkoda, że płatne 80% i dlatego się jeszcze waham, bo mąż i tak ma cały urlop z tego roku jeszcze.
Tak zmieniły się teraz przepisy i na wykorzystanie urlopu ojcowskiego tatusiowie mają dwa lata. Jednak myślę ze taki urlop najczęściej przydaje się w tych pierwszych miesiącach .
Odświeże watek i powiem jak bylo u mnie
mój maz po moim cc dostal od mojego lekarza ginekologa dwa tygodnie L4 na mnie bez problemu. Potem dostal jeszcze dwa tygodnie albo tydzien ( niepamietam dokladnie bo to bylo 20 miesoecy temu ) opieke nad Naszym synkiem ktory sie urodzil bo ja jeszcze nie bylam na silach zostać sama a potem korzystal z utlopu tacierzynskiego dwa tygodnie oczywiscie zaklad pracy sie na to zgodzil ![]()
Dziewczyny mój mąż dostał na zdrowe dziecko 7 dni zasiłku opiekuńczego, ponieważ jestem chora i nie jestem też w stanie opiekować się dzieckiem ale jestem na macierzyńskim. Lekarz wystawił zaświadczenie, które mąż przedstawił w pracy i wypełnił tam też jakiś formularz, który zostanie wysłany do ZUS-u. Będzie za te dni miał płacone 80% wymiaru podstawy właśnie przez ZUS. Iz tego co się dowiedziałam to zasiłek przysługuje “60 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opieka sprawowana jest nad zdrowym dzieckiem do lat 8 lub chorym dzieckiem do lat 14”.
Ginger to fajna sprawa z tym zwolnieniem, zdrówka dla Ciebie.
A mój mąż pracoholik wziął urlop posłuchajcie od dziś tydzień i jak mam możliwość pospania dłużej, bo ja z niunią w sypialni a chłopaki u dzieci, to oni śpią a my nie, bo niunia się obudziła i mi stęka i gapi w okno i gubi smoczek, ech
Sylwia fajnie zrobiliście. Mój mąż nie może sobie pozwolić na taką długą nieobecność w pracy niestety.
Och MAM wspolczoje szczerze oboje w domu a Ty nie masz jak wypoczac takie minusy karmienia piersia tak byscie mogli sie zniemiac do dzieci i byscie na zmiane troszke dluzej poleniuchowali ale spokojnie przy dzieciach szybko plynie czas i Ty w koncu doczekasz sie tych chwil gdzie sobie polezycie dluzej ![]()