W przeciągu trzech tygodni zauważyłam że mojemu synkowi drżą rączki w momencie kiedy zasypia przy piersi . Zdarzyło się to już trzy razy . Trwalo to kilka sekund i jak dotknelam raczki syna to przestala mu drzec .Nie zaobserwowałam tego nigdy wcześniej i bardzo się tym martwię . Czy to może być coś poważnego? Czy powinnam przyspieszyć wizytę u lekarza? Wizyte do lekarza swojego mamy na kwiecień . Proszę o radę zarówno Panią doktor jak i was dziewczyny.
Zapomnialam dopisac ze stosowalismy ostatnio krem Hydrocortisonum 1% na Łzs. Czy to może mieć wpływ na te drgawki ? Syn waży około 11.700 kg . Urodził się przez cc w 39 tygodniu .
A ile mały ma?
6 miesiecy i dwa dni dokładnie.
Nie martwiłabym się na zapas. Osobie dorosłej czasami zdarza się drżenie rąk jakby bez powodu. A jeśli zdarzyło się to tylko trzy razy i to nie codziennie to myślę że spokojnie możesz poczekać do umówionej wizyty u lekarza.
sory nie doczytałam wieku. Obserwuj malucha jeśli będą to pojedyncze drżenia to myślę że możesz poczekać chyba że się nasili. Mój synek miał takie drżenia ale był młodszy bo miał ok 3 mc i z czasem minęło
A nie masz możliwości kontaktu telefonicznego z pediatrą lub położna?
Koniecznie powiedz lekarzowi o przyjmowanych przez dziecko lekach i zróbcie morfologię.
Jeśli karmisz piersią szczególnie ważne jest też abyś zadbała o swoją dietę, żeby dziecku nie brakowało żadnych składników odżywczych.
Staram się zdrowo odżywiać . Od początku roku nie biorę witamin ponieważ bolała mnie po nich głowa . Jednak dbam o to żeby w mojej diecie było dużo owoców i warzyw .
Alicjas nie mam możliwości kontaktu telefonicznego.
Dziewczyny dziwna sprawa bo mały juz nie ma tych drzen rączek jak na razie . Boje się ze to po tych sterydach miał takie objawy . Dam znać co mi lekarz powie na wizycie 19 tego …
Może faktycznie sterydy na niego tak wplynely
A czytałaś ulotkę tego lęku o możliwych skutkach ubocznych ? Weź sobie zobacz dla pewności. Najważniejsze ze małemu przeszło. U dzieci czasem występuje drżenie bo układ nerwowy się rozwija, dziecko przyzwyczaja się do otoczenia lub też brakuje mu jakiś witamin A więc jeśli się utrzymuje dłuższy czas warto skonsultować to z pediatra .
Mówisz ze wizytę masz 19. Pamiętaj poinformować o tym lekarza tak czy siak. Czy to on zapisał te leki? Jeśli tak to niech wie jak silne były dla Twojego dziecka
Ewcia sprawdzałam ulotkę i takich niepożądanych objawów nie było …
Teraz idziemy do pediatry ,a lek zapisał nam dermatolog …
Najpierw zapytam naszego lekarza co o tym myśli . Najważniejsze że to minęło bo matrwilam się strasznie .
Aha…to i tak że dermatolog coś przepisał. Pamiętam jak moja miała półtora miesiąca i jeździliśmy po lekarzach gdy pojawiły się u niej zmiany na całej twarzy - potem okazało się ze to ciemieniucha. To wtedy dermatolog mi powiedział że nie podejmuje się leczenia małych dzieci , powiedział nawet przedział czy od roku lub od trzech. Poniżej o dziecko dba tylko pediatra. Ale to był mój przypadek :)) takiemu małemu za dużo przepisać nie można więc trzeba kombinować a ze mu się nie chciało więc się szybko mnie pozbył ;)))
To pogadaj ze swoim pediatra o tym. Zobaczysz co Ci powie. Najważniejsze ze jest już u Was ok ;)))
Może faktycznie to sterydy, może jakieś niedobory magnezu się pojawiły. Na pewno warto dopytać lekarza, alen ajważniejsze, ze minęło
Dzwoniłam do pani doktor i może w poniedziałek juz się uda do niej na wizytę dostać Mam nadzieje ze mnie przyjmie; ) Dam znać co mi powie .
Kochana jeśli po odstawieniu leku objawy ustąpiły to może faktycznie od sterydów. Ale nikt Cię nie uspokoi lepiej niż pediatra
Byłam u pediatry i Pani doktor stwierdziła że to możliwe ze po tych sterydach były te drżenia rąk . Nie pojawiło się to ponownie na szczęście . Mały widocznie tak zareagował na ten lek
dobrze ze nie było powtórki
Najważniejsze, że się już nie pojawiło, a przeszło po odstawieniu sterydów. Wpisz sobie nazwę i objaw w książeczkę najlepiej, bo pamięć ulotna bywa.