Druga ciąża a objawy

Od wieków mnie nie było ale innym razem o tym.
Podejrzewam, że mogę być w ciąży. Dlaczego? Mam podobne objawy jak w pierwszej ciąży tyle, że znacznie wcześniej. Czy to możliwe?
W pierwszej ciąży 10 dni po stosunku zrobiło mi się niedobrze podczas jazdy autem. Tym razem 4 dni po nim. 6 dni po miałam lekkie plamienie czego nie miałam w pierwszej ciąży. 8 dni po moja córka zaczęła odrzucać pierś. Bardzo zdecydowanie bo niemal się zanosi gdy chcę ją odstawić. Oprócz tego bardzo zaostrzył mi się węch (wszystko mi śmierdzi) i jestem strasznie płaczliwa (znowu rozczulają mnie reklamy).
Najprościej byłoby zrobić test ale wszędzie piszą, że należy czekać do terminu spodziewanej miesiączki… U mnie to jeszcze tydzień… Czy to możliwe, że objawy pojawiłyby się tak wcześnie? Akurat nie planowałam w tym miesiącu ciąży więc raczej sobie nic nie wmawiam. Czy w drugiej ciąży miałyście szybciej objawy?

Karolina.K, myślę, że na objawy ciąży jest jeszcze stanowczo za wcześnie. W dniu stosunku niekoniecznie musiała być owulacja. Implantacja zarodka (zagnieżdżenie w macicy) następuję dopiero ok. 7 - 8 dnia od dnia owulacji. 4 dni to zdecydowanie za krótki okres czasu. Smak mleka w ciąży zmienia się dopiero po 20. tygodniu i wówczas wtedy dziecko może odrzucić pierś. Jednakże mojemu synkowi to nie przeszkadzało i ssał pierś do końca ciąży.
Karolina, a może doszło do zapłodnienia podczas innego stosunku? Może było to znacznie wcześniej niż myślisz?

A jeśli chodzi o pierwsze objawy w drugiej ciąży to pojawiły się w podobnym czasie. Na początku byłam senna, a po 12. tygodniu zaczęła dokuczać mi rwa kulszowa. Może za bardzo stresujesz się ewentualną ciążą i stąd te objawy?

Tak jak napisałam- i ciąży w ogóle nie myślałam teraz żeby szukać na siłę objawów. Może i doszło wcześniej bo też się kochaliśmy ale akurat tak mi się skojarzyło, że wtedy najbliżej owulacji było.
W poprzedniej ciąży niektóre objawy pojawiły się bardzo wcześnie, jak np nadwrażliwość na zapachy. Zastanawiam się tylko czy w drugiej ciąży można wcześniej coś odczuwać. …

W drugiej ciąży znacznie szybciej poczujesz ruchy dziecka, ale o wcześniejszych objawach nic nie słyszałam. Owulacja mogła być wcześniej niż myślisz i wtedy mogło dojść do zapłodnienia. Jeżeli tak się stało to możesz zrobić test ciążowy i potem w razie konieczności powtórzyć go za kilka dni.

Karolina wiesz… wszystko jest możliwe. Musisz uzbroić się w cierpliwość, a jak już zrobisz test wszystko okaże się jasne. :slight_smile:

Mówią, że druga ciąża jest inna. Jestem w drugiej ciąży w trzecim miesiącu (11tydzień) i póki co jest niemal identyczna jak pierwsza. Kropka w kropkę te same objawy. I zaczęły mi się równie wcześnie - na samym początku.
Tylko jak wiesz, każdy jest inny. :slight_smile:

Najgorsze jest to czekanie… Jeszcze tydzień wypada odczekać żeby zrobić test… Teraz pewnie i tak nic nie wyjdzie… Dzisiaj mnie tak strasznie bolą sutki że nawet bluzka mi je podrażnia…

Karolina poczekaj do terminu spodziewanej miesiączki i zrób test wtedy. Teraz trochę faktycznie za wcześnie pojawiły Ci się objawy ciąży. Nie jestem pewna czy to możliwe chociaż nie mówię, że nie jest to możliwe. Poczekaj zrobisz test i się przekonasz.

Ja robiłam test na 4 dni przed planowaną miesiączką i wyszedł pozytywnie ale najlepiej jak wiadomo poczekać do terminu miesiączki.

Też mi się wydaje, że to za wcześnie ale z drugiej strony objawy są niemal identyczne jak za pierwszym razem :slight_smile:
Byłam ciekawa czy inne mamy miały wcześniej objawy czy dokładnie w tym samym czasie :slight_smile:

Karolina, być może zaszłaś w ciążę wcześniej. U mnie tak było. Nie zabezpieczaliśmy się w tzw. bezpiecznym czasie, tzn. dzień po miesiączce i wtedy musiałam zajść w ciążę, innej możliwości nie ma. Wcześniej mój organizm działał jak w zegarku, ale wtedy widocznie coś się poprzestawiało i owulacja musiała pojawić się wcześniej. Ciąża nie daje tak szybko objawów po zapłodnieniu, więc myślę, że albo do zapłodnienia doszło wcześniej niż myślisz, albo nie jesteś w ciąży.

Ja robilam dwa testy i wyszy negatywnie ale bardzo zle sie czyulam bylam spiaca ciagle zmeczona dopiero pozniej wyszedl test pozytywny.

Na wszelki wypadek zrób test. Jeśli wyjdzie negatywny, to poczekaj kilka dni i zrób kolejny. Wtedy będziesz mieć pewność. W każdym dniu naszego cyklu tak naprawdę możemy zajść w ciążę, w tym także w czasie miesiączki. Ja zaszłam w 9 dniu, a moja mama z jednym z moim braci w 20, także wszystko możliwe

Bo nie mamy nigdy pewności kiedy występuje owulacja i kiedy tak naprawdę dochodzi do zapłodnienia.

A Ty Karolina nie dowiesz się tak naprawdę dopóki nie zrobisz testu albo nie udasz się na test z krwi.

Nie uważam, że na zrobienie testu jest za szybko. Ja kiedy zaszłam drugi raz w ciąże od razu wiedziałam o tym. Nie miałam żadnych objawów ale po prostu to czułam. I test zrobiłam bardzo szybko przed planowaną miesiączką. Co prawda pierwszy test wyszedł niewyraźnie lecz drugi, który zrobiłam na czczo wyszedł bardzo wyraźnie. Już w 5 tyg. byłam u lekarza który przyjmuje tylko raz w tygodniu. Więc musiałam robić test gdy byłam na przełomie 2-3tyg. ciąży. Polecam pójść po test nie jest to duży wydatek :wink:

Zrobiłam test i wyszedł negatywny… A taki chciałam sobie zrobić piękny prezent na dzień matki… No to teraz czekam na dzień dziecka :slight_smile: Okres powinnam dostać 31 maja. Może 5 dni przed planowanym okresem to było za wcześnie…
Lenka zrobiłaś mi nadzieję. Coś w środku we mnie mówi mi,że jestem w ciąży. :slight_smile: Uwierzycie,że się nawet wzruszyłam gdy słyszałam fragment życzeń od Szydło :stuck_out_tongue: To naprawdę nie jest normalne :slight_smile: Tu musiały działać hormony :slight_smile:

Karolina, jednej mamie wyjdzie przed miesiączką test innej nie, ja robiłam 2 dni przed i kreska była ledwo widoczna, a już dwa dni później bardzo :slight_smile: poczekaj i sprawdź jeszcze raz:)

Dokładnie Karolina poczekaj na dzień dziecka i zrób kolejny test. Być może u Ciebie właśnie przed terminem miesiączki nie wyjdzie. Mi wyszedł pozytywnie i też czułam, że jestem w ciąży. Kreseczka była mało widoczna ale była. Później zrobiłam test z krwi i byłam już pewna na 100%

Karolina, w takim razie życzę Ci, żebyś dostała upragniony prezent na Dzień Dziecka.
Czasami intuicja kobiet jest silniejsza niż jakiekolwiek badania. Czytałam o przypadkach kobiet, które od razu po stosunku “wiedziały”, że doszło do poczęcia. Opowiadały, że już następnego dnia czuły się, a nawet niektóre wyglądały “inaczej” niż zazwyczaj.

Właśnie każda kobiet jest inna i każdej organizm reaguje inaczej :slight_smile:
Daj znać Karolino jak wyszedł kolejny test jestem bardzo ciekawa czy jesteś w ciąży czy to może coś innego :slight_smile:

Dam Wam znać na pewno :slight_smile:
W ciąży jestem na bank :slight_smile: Jak nie w prawdziwej to w urojonej :slight_smile:

Czekamy na dobre wiesci :slight_smile: