Dopajanie niemowlat

zblizaja sie upaly, wiec trzeba bedzie dopajac niemowleta, bo pewnie tak jak dorosly beda miec wieksze zapotrzebowanie na wode, moja corka ma skonczone 2 m-ce, jest karmiona mm i zastanawiam sie jak sie prawidlowo dopaja niemowleta, jak to robilyscie drogie mamy?czy kupowalyscie wode niegazowana (jaka??) z pozytywna opinia instytutu matki i dziecka, czy podawalyscie taka wode z butelki? czy moze ja przegotowywalyscie czy moze podawalyscie zwykla kranówe przegotowana? w jakich ilosciach dawalyscie wode i ile razy dziennie?

Moja 8 miesieczna corka w ogole nie chce pic, nie wiem czy nie ma takiej potrzeby czy co kupilam kubek treningowy kapek i chodze co jakis czas i jej daje pare kropel

Ja polecam Żywiec Zdrój :-). Piję ją całą ciążę i po porodzie zamierzam sięgać również po nią. I dla mnie i dla dziecka :wink:
Podobno też woda Mama i ja jest bardzo dobra :slight_smile:

kupiłam wodę Mama i ja, w smaku jest taka sobie, czytalam ze do skonczenia przez dziecko pierwszego roku zaleca sie podawanie przegotowanej wody, nawet tej zrodlanej, co jest dziwne dla mnie, zeby gotowac taka wode. Corka za bardzo nie chce pic, raz jej podalam lekko ogrzana z butelki nestle Aquarel iw ypiła 30 ml

Dla woda mama j ja ma kiepski smak, ja synkowi długo dawałam wodę przegotowaną, córki też taką podaję. Syn ma 2,5 roku i pije niegazowaną cisowiankę lub nałęczowiankę

Jak już podaję córce mineralną to tą,którą wszyscy w domu pijemy,czyli niegazowaną żywiec.

No właśnie tak ja ją synowi. Dzięki temu, że widzi jak my pijemy wodę i tylko wodę nie pije kolorowych napojów. Znam rodziców, którzy po 3 roku życia dawali dzieciom już cole

O matka. Cola to najgorszy napój jaki można dać dziecku. W sumie to nawet dorosła osoba nie powinna jej pić.

To przejdź się do McDonald’s i co powiesz, te zostawiki wszystkie które rodzice kupują dzieciom plus cola… Fuj

MAM siostra mojego męża daje colę swojej córce od kad skończyła rok! W kółko tylko cola słodycze batony chipsy i dziecko nie chce nic innego jeść to jest dopiero dramat.

Ojej zdrowie dziecku psuć

U nas woda mineralna i soki szczególnie jabłko

Marta, powiem szczerze że jestem w szoku. Spotkałam się z różnymi rodzicami. Ale coś takiego to po raz pierwszy słyszę. Czasami rodzice nie rozumieją, że robią krzywde dzieciom i wydaje im się, że robią dobrze i dbają w ten sposób o nie.

Od początku podaje córce przygotowaną wode z kranu czyli tak gdzies koło 2 msc-a,na początku była bardzo niechętna do picia wody wypiła łyk i koniec. Teraz ma 9 miesięcy i potrafi dziennie wypic 250 ml wody. Także ja polecam podawac zwykłą przygotowaną wode :slight_smile:

No właśnie ja tez tego nie rozumiem. To ja jestem w ciąży i planuje od dawna jakie owoce przetworzę na soki itd żebym mogła rozcieńczać i dawać Antosiowi i w ogóle czytam jak rozszerzać dietę od czego zaczynać wiem ze to jeszcze daleko ale zapoznaje się z tematem a tu taki cyrk cola i chipsy.

Ja na poczatku dawalam herbatke rumiankowo-koperkowa ale pozniej maly ja odstawil i daje do dzis wode przegotowana oczywisci nie goraca ani nie zimna tylko taka łamaną.Przy mleku modyfikowanym.trzeba dziecko dopajac ja mam buteleczke mala lovi i z niej maly pije wiec polecam.Syn ma.8 miesiecy i jest dzien ze.wypije jedna butelke a sa dni ze.wypija dwie butelki,zalezy na poczatku malo pil.

Moja kuzynka od 1-go dnia zycia podawala dzieciom przegotowana wode, doslownie kilka mililitrow. Malo tego chlopaki maja teraz 7 i 5 lat i do tej pory wszystko popijaja woda, bez picia gazowanych napoi czy chemicznych sokow. Ja tez mam zamiar mojego lipcowego dzidziusia przepajac przegotowana woda, oczywiscie z butelki.

Joanna ale nie ma potrzeby dopajania dzieci. Dzieciom karmionym piersią nie potrzeba nic przez pierwsze 6 miesięcy życia. Mleko zastępuje dziecku i wodę i jedzenie. Mleko składa się głównie z wody. W czasie upałów wystarczy częściej przystawiać dziecko do piersi. Mój mały urodził się w czerwcu i nie dopajałam go w ogóle a nie mam problemu z piciem wody. Mały pije tylko ja i nie pije żadnych soków.
P. S. Dopajaniu dziecka może spowodować, zanik mleka w piersi.

A mnie wydawalo sie ze w upaly to jednak teoche wody warto podac. No coz… warto posluchac wielu opinii:)

nasz maluch lubi soki rozcieńczone z wodą ale również i samą wodę mama i ja lub żywiec oczywiście niegazowane