Hmm, chyba jednak najlepszą opcją jest badanie w laboratorium bo jednak będzie to wiarygodny wynik, a te testy to chyba jedynie dla orientacyjnej wiadomości, aczkolwiek nie do końca byłabym przekonana co do ich wiarygodności i poprawności
Także gdybym chciała sprawdzić czy mam jakiś niedobór to zdecydowanie wybrałabym lekarza i laboratorium medyczne niż pomiar w domu
Prywatnie są to jakieś koszta, ale zawsze można iść do lekarza pierwszego kontaktu i poprosić o skierowanie jeśli coś nas niepokoi, a wtedy badania mamy bezpłatne
Ja chyba jednak wolałabym iść do lekarza niech pobiorą krew i będę mieć wyniki i odrazu lekarz mi powie czy wszystko jest ok i wogule. Takie testy jakoś nie są dla mnie wiarygodne…
u mnie w przychodni te lekarze są oszczedni żeby na NFZ wypisać skierowanie na badanie krwi…
ja chyba zmienię przychodnię bo to są jakieś żarty, umawiasz się do lekarza się nie możesz dodzwonić… i wydzeaniasz na wszystkie numery i nie łączy cię do kolejki… a jak już połączy to już miejsc nie ma, dzwonię równo w godzinie otwarcia
Bo lekarze na NfZ nie dają „od tak” skierowań, muszą być jakieś powody. Lekarze są rozliczani ze zleconych badań więc u dorosłych muszą być jakieś powody żeby zlecić Wit D np duża senność, częste choroby itd u niemowląt Wit d nawet nie wiem czy zleca jak jest suplementowana i nic się nie dzieje. To samo z żelazem, dopiero jak sa objawy niedoboru żelaza to zlecają. A gdyby coś się działo i miałabyś jakieś podejrzenia niedoborów czy to u siebie czy to u dziecka to poproś o adnotację w karcie pacjenta że odmówił Ci badań - wtedy lekarze trochę się „boją” i wystawiają (ale jeśli są przesłanki do wystawienia).
No ale jeśli masz taki problem z przychodnią to faktycznie lepiej zmienić. Ja do tej pory umawiałam się tylko ze zdrowym dzieckiem to faktycznie musiałam poczekać 1-2 dni na wizytę ale nie przeszkadzało mi to bo to nie było pilne. Wcześniej mogliby nas przyjąć ale z dziećmi chorymi to wolałam poczekać
Moim zdaniem już lepiej w tym momencie zrobić pełen pakiet badań zwłaszcza że jest możliwość aby pielęgniarka podjechała i pobrała krew w domu i nie trzeba jechać do punktów pobrań że już lepiej mieć to zrobione profesjonalnie
Ja uważam że to strata pieniędzy trochę.
Fakt badanie na poziom witaminy D kosztuje, jakieś 80 zł ale Ferrytyna to już koszt o połowę mniejszy. Ja bym się w te testy nie bawiła.
Są też drogie i nie ma się pewności że miarodajne.
Dla przykładu - badałam glukozę w laboratorium. Miałam robiony pomiar glukometrem i pobrana krew z żyły. Wyniki były różne i to o kilkanaście jednostek
Więc odnosząc się do tego pomiaru glukozy, gdzie był robiony w sterylnych warunkach przez pielęgniarkę no nie przekonują mnie domowe testy.
Też nie slyszałam o takich testach, ale wydaje mi się, że też trzeba z dystanstem podejść i tak wszystko finalnie sprawdzić u lekarza.
A wstawisz screen o jakie konkretnie chodzi?
Taki jest standard u nas ja też jak dzwonię rano to godzina wiszenia na telefonie i jestem 40 albo 50 w kolejce. Ostatnio nie dzwonię rano tylko pod koniec dnia bo jako łatwiej się dodzwonić
I też czasem te Panie na rejestracji nie są miłe taki urok.
Co do skierowań to zależy od lekarza. Ja mam fajnego rodzinnego i nie odmawia mi skierowań do specjalistów czy na badania które chce.
Jeśli masz kłopot z tą przychodnia to jasne jak masz inną w okolicy to zmień, może tam będzie lepszy do współpracy zespół a można nieodpłatnie zmienić przynależność do przychodni chyba 2 razy w roku
Dokładnie - w szkole rodzenia mówili nam że często przychodnie stosują takie praktyki i są niezgodne z prawem. Chociaż w jakiś ekstremalnie rzadkich przypadkach może tak być że faktycznie przychodnia osiągnęła limit pacjentów jaki może być zapisanych do przychodni, ale to praktycznie się nie zdarza. Jeśli chcą Cię zniechęcić do zapisania to poproś o odmowe na piśmie, jak mówi @Anetteso_gmail.com i poinformuj, że złożysz skargę doRzecznika Praw Pacjenta i do NFZ. Albo możesz spróbować złożyć deklarację przez pacjent gov, tam musieliby oficjalnie odmówić zapisu
Ja składałam deklarację przez gov, bo chciałam zmienić lekarza i pielęgniarkę i przyszła mi odmowa ale szczerze powiedziawszy nie patrzyłam czy przyszło jakieś wyjaśnienie dlaczego. Nie zaglądałam na portal tylko widziałam maila z odmową.
To chyba mieszkamy blisko siebie , bo u nas podobne właśnie problemy. Dobrze jak się nie choruje tyle , bo aż mam ciarki jak mam iść do naszej przychodni
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.