nie widziałam takiego wątku, więc tworzę
Co sądzicie o domowych testach typu na witaminę D, ferrytyny (one są z krwi, mają nakuwacz) nie pokazują dokładnie ile w liczbie jak na badniu morfologi tylko czy masz niedobór czy jest ok? (do domowej samokontroli,by zobaczyć czy nam dany preparat służy) czy uważacie ze to strata kasa ??
Szczerze to nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje i jest dostępne na rynku . Muszę się zagłębić w temat . Chętnie poczytam opinie dziewczyn ![]()
Te nie wiedziałam o takich testach ale nie wiem czy one tak dobrze nadają. Trzeba by sprawdzić domowym testem i zaraz iść na morfologię porównać wyniki i w tedy by się wiedziało czy jest sens
O ludzie złoci , serio ![]()
![]()
![]()
? Za chwilę to już niektórzy ludzi nie pójdą do lekarza bo sami będą lekarzami we własnym domu ![]()
A masz takie mierzydło? Skad Ty to wynalazłaś?
Biorąc pod uwagę koszt tych testów to według mnie nie warto. Widziałam kiedys w aptece chyba za 25-30 zł test na Wit d gdzie prywatnie zrobie niewiele drożej. Nie sa tez tak dokładne jak te z laboratorium
Hmm ja nigdy o tym nie słyszałam
Ja nigdy nie używałam takich domowych testów
Nie wiedzialam ze takie testy istnieja. W sumie jesli koszt jest niski i tak do wiadomosci to mozna sprobowac, w razie jakby wyszedl jakis niedobor to zglosic sie na badania do laboratorium i tyle ![]()
Gorzej jak wyjdzie że wyniki są super i dalej się z tym nic nie zrobi , a okaże się że jednak wyniki nie są dobre
Nie wiem, czy roz ni ca jest taka niewielka.
Ja ostatnio w Synevo płaciłam chyba 140 złotych za samą witaminę D3
Jakie są koszta takiego testu?
Dla mnie trochę szkoda kasy, ale mówię tak głównie dlatego, że mam pakiet luxmed z pracy, więc tak naprawdę jak mam potrzebę wykonania jakiś badań to bardzo często proszę o skierowanie na czacie i bez problemu to dostaję ![]()
Wow to mega dużo, ja ostatnio sprawdzałam ile kosztuje w mojej okolicy i było coś koło 60 zł. Ja mam podobnie jak @Kiniawes i mam wszytko w pakiecie z pracy, ale sprawdzałam prywatnie bo myślałam że będzie trochę taniej, więc jednak bardziej opłacało mi się pojechać do lux med. Myślałam że koszt będzie niższy i nie opłaci mi się jechać 15 km. Zawsze jak poprosiłam lekarza o skierowanie na badanie to nigdy mi nie odmówił czy to na NFZ czy w lux med
No to inna sprawa, ja robię nawis wyniki to po 600 zł płacę
Ja robilam domowy test na Celiakie… byl u Felka okres ze przez 3 tyg mial biegunki tzn 3 dni mial potem 2 nie i tak w kolko i chyba tez kiedys o tym pisalam… wyczytalam w necie ze mozew to byc Celiakia i ze sa domowe testy… zamowilam koszt ok 40 zl i zrobilam. Wynik ? Pozytywny
poszlam do lekarza on zaczal sie smiac i mowi ze to jeszcze nie oznacza ze jest Celiakia… wynik wyszedl pozytywny bo toczyl sie stan zapalny jelit i wyslal mnie na badanja do labolatorium tam juz inny koszt - 400zl. Wynik ? Negatywny. Wiec te testu domowo nie do konca pokazuja dobre wyniki… Pamietam byl to okres wakacji i wtedy bylismy nad morzem … na plazy obserwowala mnie jakas Pani… na koncu okazalo sie ze to dietetyk kliniczny… sluchala co mowie przez telefon mamie ze tyle i tyle kupek zrobil o o ze to od stawilam i to i nadal nic… marchew dawalam bo niby zakleja i tez nic… i po jaloms czasie podeszla do mnie ta Pani zapytala sie o malego na co chory bo widzi blizne itp i na koncu dodala ze slyszala jak rozmawialam przez telefon… zapytala sie co je co pike jak te kupy wygladaja… wtedy Felek libial pic wszelkoe hetbaty koperkowe majrankowe nawet zwykla taka slaba mu robilam… zalecila mi odstawic wszystko i pdawac wode… i tak zrobilam i jak reka odjal… po 3m mialam stopniowo na nowo mu robic herbatki i obserwowac… okazalo sie ze nke moze majrankowej i koperkowek
W diagnostyce jest taniej, ale nie sprawdzałam ceny tam ![]()
Wit d i ferrytyna kosztują 95 zł w jednym z najtańszych lab we Wrocławiu, jeżeli te testy domowe to większy koszt to nie widzę sensu, jak kosztują 20 zł to może tak o dla sprawdzenia mogą być ![]()
Słyszałam o różnych testach domowych ale o ferytrynie i witaminie D nie słyszałam ale ja bym w to nie szła ale głównie dlatego ze mam w pracy wykupiony pakiet i nic nie płacę i robie badania regularnie. Jak nie miałam pakietu to też wolałam iść do rodzinnego i dostać skierowanie a to co nie mogła mi dać to płaciłam w Diagnostyce. Uważam że badania z krwi pobranej z łokcia są najbardziej wiarygodne.
Ja tez przeważnie tyle płacę za wyniki , ale ja większość prywatnie sobie robię
Ja też mam pakiet medyczny w PZU z pracy i na szczęście większość badań mam w pakiecie. Bardzo mi się to przydało w ciąży. Bo ciążę prowadzę prywatnie , a badania robię w ramach pakietu medycznego w laboratoriach Diagnostyki więc dużo kasy zaoszczędziłam, szczególnie na tych badaniach na choroby zakaźne.
Ja mam z pracy Luxmed i wszystkie badania w ciąży miałam za darmo, ale nie wiem czy Wit D akurat mam w pakiecie. Dla dzieci wiem że będę miała w 6 miesiącu u neonatologa to badanie między innymi więc nie myślałam o robieniu na własną rękę. Nawet nie wiedziałam że jest taki test dostępny w aptece. Chyba zrobiłabym z krwi żeby wiedzieć jaki jest dokładny poziom
z testów dostępnych w aptece korzystałam z tego na RSV, zanim mieliśmy wizytę u lekarza, żeby móc zareagować jak najszybciej