Dom czy mieszkanie

Dom :slight_smile: już nie umiem doczekać się kiedy wybudujemy nasz domek marzen i będziemy mogli w nim zamieszkać…

Ja mieszka w bloku. Ale kiedyś chciałabym się pobudować i mieć własny dom.

Chyba wybrałabym mieszkanie. Nigdy nie mieszkałam w domu i obawiam się tych wszystkich obowiązków z nim związanych. Ale możliwe, że to tylko pozory. Za to mieszkanie w bloku nigdy nie było dla mnie problemem i to jest jakoś bardziej naturalne :slight_smile:

Zdecydowanie dom… to jest moje marzenie od bardzo dawna :wink: posiadamy działkę jak na razie i mam nadzieje ze się nam uda :)) chociaż mąż ma opory ale wierzę że go przekonam : D

Oczywiście, że dom… póki co siedzimy w mieszkaniu ale ten brak przestrzeni mnie dobija. Uważam, że lata studenckie przemieszkane w takich warunkach wystarczą. Chciałabym by każdy domownik miał swoją przestrzeń i bym nie musiała przejmować się sąsiadami. Dyskusje z mężęm trwają, zobaczymy jaki będzie efekt.

Zdecydowanie wybrałabym dom.Teraz mieszkamy w mieszkaniu ale zawsze marzy mi sie dom.Moze sie kiedyś doczekam.Tym plusem jest dom ze mizna sobie wyjsc na swoje podwórko,napewno jest więcej obowiązków ale dużo lepiej mieszka sie w domu.Mieszkałam w domu z rodzicami a teraz niestety w mieszkaniu z mężem i dziecmi.To kwestia gustu :slight_smile:

Chyba jednak dom:
wygodniejszy
wieksza przestrzeń
własny ogródek :slight_smile:

Nie wiem jednak czy pokusiłabym się na budowę domu bo jednak jest to bardzo duży problem oraz wiele pieniędzy. Chyba wolałabym kupić dom z ryku pierwotnego. A wbrew pozorom bardzo wielu deweloperów coś takiego organizuje:
http://pzfd.pl/sprawdzony-deweloper/
Warto tylko takiego dewelopera wczesniej sprawdzić.

Ja bym wolała się pobudować. Wybrać sobie działkę i kupić. Sama bym sobie wybrała projekt domu i rozstaw pomieszczeń. Często z tym rozstawem jest problem.

Budowa domu najlepiej w dzisiejszych czasach są takie firmy,której zlecamy budowę domu i płaci się od m2.Samemu wybiera się projekt,kolory okien,dachu itp.firma buduje my tylko płacimy .Mieszkanie to mnie cały czas dziwi ,że jestem właścicielem niby moje ,a stawki i opłaty za czynsz i tak ustawia właściciel osiedla więc moje ,ale nie moje.

Całe życie mieszkałam w domu. Od prawie 3 lat mieszkam w bloku i marzę o domu. Uwielbiam mieć własny ogródek, o który bym dbała, kosiła trawe, przycinała krzaczki, biegała z psem, może nawet mała koty i syn miałby gdzie pograć w piłkę.

Ja całe życie w bloku. Dom to mi brat może pobudować bo ma firmę budowlaną.

Pewnie, ze lepiej jest zdecydować się na dom. Wieksza przestrzeń, własny ogródek :slight_smile: Dziecko może pobawić się w nim w piaskownicy czy poskakać na trampolinie. Jednak wielu osób na to nie stać i decyduje się na mieszkanie Najwazniejsze to w koncu się ustatkować i zdecydować się na włąsne gniazdko ( nie chciałabym sama całe życie mieszkania wynajmować. Nie wiem czy ma to jakikolwiek sens.
Jeśli dziewczyny chcecie kupić coś od dewelopera to zerknijcie sobie tutaj:
http://mieszkaniowe.info/firmy-deweloperskie/
Na stronie jest sporo informacji o firmach deweloperskich oraz na co warto jest zwrócić uwagę przy kupnie takiego mieszkania.

Mnie to szał trafia jak widzę oboby z pieskami. Nie mam nic do zwierząt. Ale jak widzę, że z tymi pieskami wchodzą na plac zabaw i taki piesek się wysra do piaskownicy, a potem dziecko się w niej bawi. I jak tu się nie denerwować. A regulamin jest i jest napisane wyraźnie zwierzętom wstęp wzbroniony. A tak we własnym domku to jest zawsze inaczej.

Mieszkam w domu i nie wyobrażam sobie przperowadzki do bloku.

Na jakiś czas mogłoby być mieszkanie, ale tak na stałe to raczej dom :wink:

Dziewczyny takie pytanie do was …
My z mężem marzymy o domu :slight_smile: ale jak sobie pomyślę ze mamy go budować to mam dola bo wiem ze z naszymi charakterami nie będzie łatwo :confused:
Wiem ze można kupić dom po kimś ale wiadomo taki na świeżo wybudowany to zupełnie inna bajka …
Co myślicie o domu od dewelopera?? Czy któraś kupiła może taki dom ? Zaczynam poważnie się zastanawiać nad taka możliwością. …

Ja myślę, ze dom wybudowany od podstaw, ma charakter i daje tę satysfakcję, że jednak samemu czegoś się dokonało. Ale to juz Wasza decyzja:) domy deweloperskie też są fajne i na pewno pozwolą zaoszczędzić sporo nerwów i przede wszystkim czasu. Musicie sami zdecydować, co dla Was będzie najlepsze. Jesli macie różne gusta, to może faktycznie lepiej kupić gotowca, bo po co Wam stres :slight_smile:

Zdecydowanie zgadzam się z AgataS1990. Sama na swoim przykładzie wiem, jakie to uczucie widzieć najpierw pustą działkę, później stopniowo te wszystkie zmiany tam zachodzące. Wykopy, a następnie wznoszenia murów i przykrycie dachem. Dodatkowo budując samemu ma się wpływ na wszystko, na materiał z jakiego będzie murowany dom, jaki i z czego będzie dach, jaki będzie układ pomieszczeń i rozkład instalacji, po prostu na wszystko. Dzięki temu nie ma później żadnych przeróbek.

Ja jeśli myslalabym o domie to tez raczej wolałabym budować od podstaw napewno tez jest stres i nerwy ale wiadomo z czego ten dom będzie i mozecie wybudować jaki Wam odpowiada To juz wasza decyzja może ktos wam w tym troche pomoże:)

Na te chwile mamy mieszkanie i jestem z niego bardzo zadowolona. Ma wszędzie bardzo blisko dosłownie na nogach: przychodnia, żłobek, przedszkole, szkoła, sklepy, duży plac zabaw i różne inne a mimo to nie jest to przy samej ulicy wiec jest spokojnie. Jest poprostu wygodnie. Jedyny minus to brak swojego podwórka ponieważ otwierasz tylko drzwi i malenstwo biega przed domem a w bloku trzeba zrobić cały rytuał ubierania na spacer ale przynajmniej są fajne place zabaw gdzie dzieci się wspólnie bawią gdy nie ma rodzeństwa. No i może kwestia też sąsiadów na jakich się trafi:-) Domek bardzo mi się marzy ale jeszcze nie teraz…może jak będę dużo starsza;-) Dużo daje też kwestia lokalizacji.