Dom czy mieszkanie

Krótkie pytanie. Gdzie Według Was lepiej się mieszka? W domu czy jednak w mieszkaniu? 

Zdecydowanie dom. Jakiś czas temu podejmowaliśmy taką decyzję, ale tak naprawdę nie było nad czym zastanawiać się, oboje byliśmy zdecydowani na dom, same plusy.

Dom. Ale każdy ma inne poglądy i raczej nie sugerowałabym się tym co inni myślą.

Miałam wybór, bo rodzice się chcieli zamienić - ich dom za nasze mieszkanie, ale wolałam mieszkanie. Mniej pracy, większa wygoda. Ale dla każdego ważne są inne rzeczy i każdemu podoba się co innego :slight_smile:

Ja wybrałabym dom, ale każdy kieruje się innymi rzeczami w wyborze :):slight_smile: Ale najważniejsze by rodzina była zdrowa, szczęśliwa i razem nie ważne czy wybiorą dom czy mieszkanie , Tam Twój dom gdzie Twój zad"

Jednak mając dom można zawsze wyjść na ogród, spotkać się z przyjaciółmi, dziecko ma swój plac zabaw (piaskownicę, do której nie przychodzą osiedlowe psy i koty, huśtawkę, basen na lato). Poza tym mając więcej miejsca, oczywiście kto co lubi można mieć trochę swoich owoców i warzyw.

Mając dzieci to zdecydowanie wybieram dom aczkolwiek również Mieszkanie ma swoje plusy. Trzeba wziąć pod uwagę dużo rzeczy decydując się na konkretny wybór

Dom czy mieszkanie to chyba odwieczny problem, a ja wychodzę z założenia, że jest to przede wszystkim kwestia bardzo indywidualna, ponieważ jednym będzie bardziej pasował dom, innym mieszkanie. Trzeba też pamiętać, że przy domu jest zazwyczaj więcej pracy

To zależy od trybu życia. Mi się marzy dom, ale póki co nie wyobrażam sobie mieszkania pod miastem. Nie byłoby komu ogarnąć podwórka, a dom bez podwórka mija się z celem wg mnie. Albo może po prostu jestem na to za młoda, i potrzebuje póki co miejskiego życia :slight_smile:

Wszystko zależy od lokalizacji i finansów.
Ja też mam ten dylemat ze względu na posiadanie działki budowlanej. Zawsze o domku marzyłam, lecz koszt budowy jest dużo wyższy niż kupna mieszkania dlatego decydujemy sie na mieszkanie.

Obydwa mają swoje plusy i minusy. Na pewno budowa domu i załatwianie spraw z tym związanych jest bardziej kosztowne. Mieszkanie kupujesz gotowe i najwyżej wykończasz po swojemu. Na pewno wygodne jest mieszkanie w bloku ale nie masz za to swojego podwórka. Itd. Itp. Można by wymieniać jeszcze sporo różnic. Najlepiej samemu sobie to przekalkulowac.

kiedyś powiedziałabym że dom, teraz i to i to :wink: dom fajna sprawa - swój ogród, wyjście tylko twoje, z zaściany nic nie słychać, po suficie nikt nie skacze ;))) i na budowę lub kupno domu trzeba mieć tez sporo kasy to fakt…mieszkania z kolei sa trochę tansze, czasem kupuje się już wyposażone i tylko się wprowadzić ;)) ale plusem jest to ze wracasz po pracy i leżysz, bo nie masz nic innego do pracy ;))a co ważniejsze zimą w domu jest zawsze ciepełko :wink: nie trzeba rano marznąć przy piecu by napalic :wink:

Dom. Nie zamienilabym na mieszkanie . jest przy nim duzo pracy, duzo wiecej niz przy mieszkaniu . latem ciagle Koszenie trawy. Pielenie ogrodka . jesienia przycinanie krzaczkow drzewek , sprzatanie lisci . zima palenie w piecu. Ale ile radosci jedzac sniadanie o poranku na tararasie . ta cisza w kolo kiedy zasypiasz i kiedy sie budzisz . mnostwo kozysci z ogrodka. Owoce i warzywa z wlasnej dzialki . dzieci .aja swoj kawalek podworka . wiecej plusow niz minusow

Ostatecznie zdecydowałam sę na dom od tego dewelopera http://arbetdeweloper.pl/domy/radwanice/ polecam!

Oj domek to moje marzenie. Moze kiedys sie uda. Narazie mieszkamy w duzym miescie wiec o domek tam trudno. Pozostaje nam mieszkanko. :). Zreszta mieszkam w niemczech i tutaj prawie zawsze mieszkania sie wynajmuje. Moze jak kiedys wroce do polski to wybudujemy sobie jakis domek na wsi.

Zdecydowałabym się na dom…mogłabym od samego początku mieć kontrolę nad tym co i gdzie się znajduje jakich wybieram wykonawców.

Wybieram mieszkanie… Chociaż własny dom z ogrodem… To moje marzenie…

http://pilloledimagrantiblog.it/tisanoreica-opinioni-ed-esperienza

Zdecydowanie dom… Aktualnie mam mieszkanie, ale już odkładam na domek. Nawet mam już upatrzone kilka wstępnych projektów. Oprócz uzbierania kwoty jeszcze problem tkwi w lokalizacji bo tereny pod dużymi miastami są strasznie drogie :confused:

Generalnie uważam, że domek jest lepszą opcją. Sama wychowywałam się w domku i chciałabym, żeby moje dzieci też miały możliwość bawienia się na własnym ogródku. Obecnie mieszkam w mieszkaniu w bloku i jedynym plusem jest to, że nie trzeba tyle ogarniać, co przy własnym domu (naprawy rożnego rodzaju, dbanie o ogród) i że mam na prawdę blisko do centrum miasta. Gdyby mieszkanie miało znajdować się na obrzeżach i domek też, to nie zastanawiałabym się i bez mrugnięcia okiem wybrałabym dom.

Dla mnie zdecydowanie dom. Miałam takie przygody z sąsiadami z bloku że juz nigdy bym na mieszkanie się nie zdecydowała. Teraz właśnie jesteśmy w trakcie budowy a ja już projektuje mój wymarzony ogród. Warto choćby dla niego samego zdecydować się na dom. Mam już pełno propozycji wybranych ze sklepu z meblami ogrodniczymi Pokrowce na meble ogrodowe | Przeciwdeszczowe pokrowce na meble ogrodowe, pokrowce na zimę na taras, na balkon do ogrodu - Garden Space muszę jednak coś poodrzucać;P