Dołącz do programu testowego #teamLOVI! (luty 2026)

Jajku co to się dzieje na tym świecie :see_no_evil:

I co. ? Jakieś odszkodowanie ?przecież dzieci to jadły

@Molly to teraz nawet niewiadomo co kupić, żeby mieć pewność, że za chwilę nie ogłoszą że jest skażone :pleading_face:

To nie jest do końca tak ze względu na to że prawo nie działa wstecz. A tak wysokie restrykcje unijne zostały wprowadzone relatywnie niedawno więc to jest tylko dobra wora producenta że wycofuje mleka

Skoro jedna firma produkowała różne marki i różne rodzaje mleka i używała tego samego oleju sprowadzanego z Chin to nic dziwnego, że wszystkie te mleka są wycofane.
Pamiętajcie też że wycofania dotyczą konkretnych partii produktów, które służby sanitarne i producenci uznali za potencjalnie niebezpieczne lub istnieje podejrzenie zanieczyszczenia. To nie jest tak że każda partia wycofana jest skażona. Partie są wycofywane z powodu potencjalnej obecności toksyny (co nie oznacza że ona występuje). Dlatego jak któraś z was miała taką partię a dziecko piło i nic mu nie było to pomimo wycofania tej toksyna tam nie było. Wiem że to nie jest proste bo każda z nas się bardzo martwi o swoje dziecko i jego zdrowie ale to jest prewencja i trzeba podejść do tego zdrowo rozsądkowo :face_with_peeking_eye:

1 polubienie

No ja jestem w szoku

Masakra ja wczoraj zobaczyłam tą informację na stronie byłam przerazona nie stosuje żadnych z tych mlek ale srednia corka bebiko 3 pije i zastanawiam się czy też jest bezpieczna ta partia :slightly_frowning_face:

W 3 nie ma oleju ARA. Jest to olej odpowiedzialny za transfer Omega 6 do mózgu. Wielu producentów odchodzi już w 2 od tego, bo dziecko im starsze to zaczyna je syntezować z innego oleju. Już nie pamiętam jak to co końca szło.

Tu masz super to wytłumaczone

https://www.instagram.com/p/DUa3jefDOf6/?igsh=Y3lsNWFteDRkdGVp

2 polubienia

Dokładnie , to co pisze @Anetteso_gmail.com ten olej jest głównie w 1, w mleku 2 robię czasem jest a czasem nie to zależy od producenta

1 polubienie

Zestaw idealny do rozszerzania diety u Maluszka! Zawiera wszelkie niezbędniki i świetny kubeczek! Oczywiście gama kolorystyczna jest dodatkowym atutem! :smiling_face:

Są już wyniki za styczeń :see_no_evil:

2 polubienia

A jak to na dzieci wpływało jak takie mleko zdarzyło wypić

1 polubienie

Różnie od bólów brzucha, biegunek, odrzucenie mleka po wymioty a w skrajnym przypadku (czytałam o jednym) z odwodnienia wylądowało w szpitalu

Aż mnie ciarki przechodzą jak o tym czytam ;( przerażające

tak ale w Polsce jest bardzo duże opóźnienie :blush:
od stycznia Bebilon też wycofywał partię a nasz kochany GIS dopiero w lutym

1 polubienie

Jejku, ile to stresu kosztuje wszystko, nie wiadomo jakie mm teraz kupić żeby móc spać spokojnie i nie martwić się że za moment wyskoczy komunikat, że coś jest nie tak :pleading_face:

Szok , przerażające to jest

ja specjalnie kupiłam hipp kozie 2 bo nie ma oleju ARA, ale okropne jest to mleko dziecko ma zaparcia i wogule… czekam aż paczka do mnie przyjedzie ze Gemini z kenadamilem i lakowitem do testów :see_no_evil:
masakra ile oni mają tych zamówień :pensive: każdy się rzucił
na stronie lakowit ponoć ceny rosną o 12 zł na dobę :joy:
i niby producent mowi ze spadają bo oni produkują i nie byli przygotowani na tyle zamówienia i oni wysyłają do sklepów swoje mleka
ja sama jestem ciekawa vzy później te ceny mleka spadną czy nie…
kendamil z tego co się naczytałam to ma innych dostawców bardziej premium a nie Chiny :joy:
zawsze coś z Chin wyplywa jak nie covid, bakteria zawysokie stężenie heksanu
ostatnio czytałam ze w mlekach nic nie ma tylko że wycofują bo Unia Europejska ma nowe normy regorystcznye dotyczące żywienia niemowląt i chodziło właśnie zeby ten heksan miał niższą (nowa) dopuszczoną dawkę do spożycia dla niemowląt
(dla mnie to brzmi jak wybornie się z sytuacji)
szkoda że nie zostawiłam puszki do badania…
teraz te firmy pozbędą się dowodów…
bo bardzo dużo kasy stracili przez to zamieszanie i sianie paniki…
ale są zgony i dzieci na sorach przez mleka modyfikowane …

No właśnie umieściłam na którymś z wątków informacje o tym że były dwa zgodny dzieci we Francji z tego co pamiętam.

Teraz te mleka jak lakowit, które nie oszukujmy się były tak popularne i mniej reklamowane będą miały swoje 5 min bo ludzie się zniechęcą do tych marek które są niepewne stąd obawiam się że ceny nie będą maleć zwłaszcza jak producent nie był przygotowany na taki popyt :grin: i tych mlek jest zwyczajnie za mało w sprzedaży.

U nas zawsze informacje idą z opóźnieniem. Tak już mamy :see_no_evil:

Najważniejsze że są mleka które można bezpiecznie stosować bo nie mają tego oleju ARA

1 polubienie

Ja kupuję dla obojga dzieci mleko tylko syn jest na mleku dla alergików i ak narazie nie słyszałam żeby go wycofywali, a córka na 3 dziewczyny mnie uspokoiły że tam raczej się nie zdarza :blush: