Dojrzała ciąża

od strony mojej stwierdzam ze lepiej wczesniej choc sa minusy ja obecnie mam problem w odnalezieniu sie na rynku szukam pracy juz pol roku i nie moge sie odnalezc wkoncu wycofalam sie  z przedszkola i siedze z synem w domu ale od wrzesnie musze  cos zaczac syn do przedszkola corka do zerowki a ja do pracy

Patrycja - ze znalezieniem pracy, to wszystko zależy, czego ktoś oczekuje i co chce robić :) Przykładowo na call center lub do hipermarketów cały czas szukają osób. Jeśli ktoś wolałby mieć pracę niezależną, to może otworzyć działalność - jest mnóstwo ogłoszeń, że poszukiwani są copywriterzy (czyli osoby piszące różne teksty, opisy produktów etc.) czy osoby od grafik – w tych przypadkach wystarczy tak naprawdę trochę umiejętności (nie trzeba mieć żadnego wykształcenia), komputer z internetem i chęci :) 

mnie niestety ogranicza czas nie mam nikogo do pomocy a dzieci od 8 do 15 w przedszolu obecnie jedno ze mna caly czas. dopiero od wrzesnia bd w przedszkolu. owszem jest wiele pracy ale nie kazdy do wszystkiego sie nadaje. ale dla mnei najwazniejsze te godziny i niestety nie jestem mobilna zostaja autobusy poki co bo zamierzam to zmienic 

nie wydaje mi sie zeby tworzenia grafiki bylo czym latwym i wystarzylo trche umiejetnosci przuynam ze nie mialam z tym do czynienia ale wiem ile szkolen i umiejetnosci ma znajomy od grafiki 

a samo otworzenie dziaalnosci ejst wedlug mnie w tych czasach bardzo trudne obecnie maz prowadzi dzialalnosc i to jak panstwo rzuca klody pod nogi jest nie do ogarniecia ciagle jakis p0odatek zaraz bd placic za tlen w firmie prawie 50 proc jest tak poprostu zabierane do panstwaa od tego co czlowiek zarobi to jest jakas paranoja. 

No może i jest dużo ofert pracy,ale nie zawsze to jest takie łatwe. Oferty może i są,ale chętnych też jest sporo ,a jak Patrycja sama wspomina ja interesują stałe godziny pracy bo ktoś musi się zająć dziećmi niestety tak jest trudniej. Natomiast spokojnie z czasem znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie

mazia jestem dobrej mysli cos musze ogarnac na wrzesien ;D 

Patrycja, na pewno sie uda :) 

Jednak godziny pracy to ogromne ograniczenie. Moja szwagierka wróciła po wychowawczym na rynek pracy. Była kierownikiem w sklepie dużej sieci handlowej i na takie samo stanowisko by wróciłą. Niestety przez godziny wybrała nową pracę, z pensją ponad dwukrotnie słabszą, tylko po to aby mieć jak odbierać dzieci.

Co do tworzenia grafik, owszem wykształcenie niepotrzebne jak się ma talent, ale nie jest to praca dla każdego. Ja chętnie bym popracowała online, ale to na pewno nie byłoby dla mnie. Zero artystycznych zdolności.

Patrycja teraz to jeszcze sytuację utrudnia lockdown więc pewnie firmy boją się zatrudniać nowych pracowników z obawy przed kolejnymi obostrzeniami. 

A w jakiej branży szukasz? 

Myślę że zależy w jakim rejonie moj mąż zmieniał prace w czasie pandemii w październiku tamtego roku i miał sporo ofert pracy.

Ja właśnie tez mam pewne grono znajomych i łatwo nie jest bo też propozycje wynagrodzenia są nieadekwatne do przeżycia na swoim.

nati to zalezy tez od branży....twój w jakiej szukał pracy??

Weronisia też prawda. I też jak ktoś już zarabiał swoje to nie chce za mniej..  

Na bank sie uda wcześniej czy później znaleźć taką pracę jaka będzie Cie satysfakcjonować

Dziewczyny, ale zobaczcie: same siebie stopujecie. Własna firma nie, bo to trudne, podatki. Nie zatrudniają bo stałe godziny. Nie mam czym dojechać... Zanim zaczniecie to macie już 10 powodów na "nie", tylko dlatego że coś usłyszałyście lub ktoś powiedział. 

Co do grafik - nikt nie każe wam robić grafik mega profesjonalnych. Wystarczy bezpłatna Canva i wyczucie smaku. Nie musicie mieć kursów - na prawdę. Mając własną firmę macie takie godziny pracy, jakie chcecie. Możecie skorzystać z niskiego zusu czy innych ulg - wystarczy skontaktować się z księgową, która Wam powie co i jak. Mało tego! Do ok. 1400 zł miesięcznie nie musicie zakładać firmy, tylko możecie działać w ramach działalności nierejestrowanej lub brać zlecenia przez różne portale, np. Useme. Uwierzcie, że jest multum możliwości - trzeba chcieć i wyjść z własnej strefy komfortu. Nie wiecie co chcecie robić? Zobaczcie jakie są oferty na Useme i zastanówcie się, co będzie wam pasować. 

A jeżeli czekacie aż odezwie się do was pracodawca z propozycją pracy w godzinach 08:00-14:00, bez żadnych warunków i w dodatku z pensją powyżej średniej krajowej... To życzę powodzenia. Tylko nie narzekajcie, że nie ma pracy, bo właśnie udowodniłam wam, że jest mnóstwo. I to zdalnej.

Marta masz duzo racji, ale teraz czasy są bardzo trudne. Moze zalezy od branzy ale wlasne firma to tez nie zaesze jest kolorowo. W czasie pandemi czesto klade sie spac z myslą o tym ze zbliza sie 10-ty i trzeba oplacic zusy, podatki i inne. A niestyty zarobek jest słaby 

Klaudiamama - czasy są trudne, były trudne i będą trudne. Zawsze... Jednak uważam, że jeśli ktoś chce, to da radę. Sama założyłam firmę we wrześniu 2020, czyli w środku pandemii. Co robiłam? Spisywałam nagrania! Czyli ktoś wysyłał mi mp3 np. wywiadu, podcastu lub czegoś innego, a ja to spisywałam w wordzie. Do tego nie trzeba żadnych umiejętności - wystarczy komputer, internet, słuchawki i word lub inny plik tekstowy. W niewielkim stopniu się ogłaszałam na grupach na FB. Pracowałam kiedy mi dzieci pozwalały. I byłam w stanie zarobić najniższą krajową na czysto -> podkreślę, że nie miałam wielkiej reklamy, nie szukałam mocno klientów i nie pracowałam 8 godzin dziennie, codziennie. 

Do pisania wpisów na bloga też nie trzeba mieć umiejętności. Zobaczcie ile osób zakłada blogi! A można na tym zarabiać. Wystarczy wejść na grupę: szukam copywritera i zobaczycie ile jest ogłoszeń, że ktoś szuka kogoś, kto napisze o: motoryzacji, meblach, ogrodach, rodzicielstwie, ślubach etc. OGROM. 

Pamiętam jedna pacjentkę której wypisywalam zwolnienie w ciąży przyszła do nas myśląc że jej tak menopauza dokucza okazało się że jest w ciąży. Przy wypisywaniu zwolnienia płakała i przeklinała a potem przychodząc z maluszkiem mówiła że to najlepsze co mogło się jej przydarzyć , dziecko scalilo rodzinę ,rodzeństwo już dorosłe więc bardzo pomagają , dodatkowo odmłodniała o co najmniej kilkanaście lat