Wiekszość ubezpieczeń nie wypłaca za szpital z powodu ciąży , ja miałam ubezpieczenie w Pzu i Axie i za szpital nie płacili ale za urodzenie dziecka nawet fajnie wyszło , od razu założyłam konto Jasiowi i wpłaciliśmy tak jego kaskę.
Pzu wypłaca za pobyt w szpitalu, gdy u kobiety wystąpiły jakieś komplikacje i z tego powodu pobyt się przedłużył. Maja koleżanka dostała krwotoku i miała transfuzję. Dostała świadczenie za pobyt w szpitalu.
Dziewczyny, a jakiego preparatu z dha używacie? Za szukam jakiegoś z alg, ale nie wiem czy jest tak samo przyswajalny jak ten rybi. Na pewno mniej śmierdzi. Mi po tym rybim czasami się odbija rybami…
ja biorę witaminy dla kobiet karmiących i ciekawe jest to, że wiele z nich powtarza się z witaminami jakie brałam w ciąży:) i zmieniam te witaminy:) jak skończą mi się jedne to idę do apteki i biorę inne bo mają różne stężenia różnych minerałów, pierwiastków:)
Polecam witaminy Femibion Natal 2, lub Classic
Ja cały czas używam tych samych witaminek
Barałam je w ciąży i teraz biorę je podczas karmienia.
Oczywiście, witaminki można brać, jest to wręcz wskazane. Tak , mój lekarz również polecał Femibion. Chciałabym jeszcze wzmocnić włosy po porodzie - ale to już sprawa bardzo indywidualna.
Ja brałam Centrum i DoppelHerz. Te drugie wygodniejsze bo 1 kapsuła a w Centrum były oddzielnie witaminy i kwasy omega.
Ja pod koniec ciąży jak i teraz po porodzie choć minęło już 3 mc biorę dodatkowe witaminy np Oeparol femina sprawdzają się dobrze a mama karmią piersią napewno potrzebuje dodatkowe zastrzyku w postaci witamin.
Generalnie staram jeść dużo warzyw i trochę owoców. Właśnie na warzywach oparłam swoją dietę i aby jak najwięcej witamin zostało w warzywach gotuję je aldente w wodzie lekko osolonej albo na parze. Ale zawsze aldente. Ponadto jem bardzo dużo różnych kasz, a to gryczana, a to pęczak, kuskus, jęczmienna. Owoców jem mało bo ciągle muszę uważać na poziom cukru, ale jabłko jest codziennie, czasami kiwi. Dodatkowo biorę Prenalen Laktacja. Natomiast w czasie ciąży brałam prenalen multivit+ dha.
Ja brałam do 6 miesiąca vitaminer prenatal, a od 6 witaminer pranatal z dodatkową kapsułką DHA i to samo jadłam karmiąc piersią, ponieważ to są witaminy dla ciężarnych i karmiących. A oprócz tego owoce, które można (jabłka, banany, potem brzoskwinie).
Femibion (dawniej feminatal) jest bardzo drogi i praktycznie ma identyczny skład jak reszta zestawów witamin dla ciężarnych. 5 lat temu za femibion płaciłam ponad 30zł za 30 tabletek, a teraz mam 60 tabletek za 12-20zł (cena zależna od apteki).
Ja też w poprzedniej ciąży brałam feminatal, to było 5 lat temu, i za opakowanie 30 tabletek + 30 kapsułek z dha, płaciłam ok. 60zł. A w tej ciąży jak byłam przyjrzałam się składom i faktycznie mają one składy zbliżone do siebie, i mój lekarz nie widział przeciwskazań do brania witamin przeze mnie wybranych. Bo ja jak to ja, w ciąży nawet witaminy skonsultowałam z ginekologiem.
Ja brałam mama dha premium a teraz kupilam femibion Natal
Już nie pamiętam co brałam, lecz było to tabletki dla karmiących z zawartością DHA przez ok 4 do 5 miesięcy po porodzie.
Ja biorę zwykle centrum ona. Codziennie jedna tabletkę. Zaraz po porodzie przyjmowalam również kwasy omega a teraz już tylko witaminy.
Jak pojawi się więcej świeżych owoców i warzyw to z witamin w tabletkach tez zrezygnuje.
w tarkcie karmienia piersią należy brać witaminy dla mam karmiących w tym okresie należy zadbać o siebie i swój organizm gdyż dziecko z pokarmem mamy zabiera nam najcenniejsze zorganizmu składniki i możesz mieć problemy z włosami i paznokciami
włąsnie te włosy mnie przeraza dlatego witaminy biorę bo poki co nie wypadaja ale tyle co moja mama ze mnie wysysa moze sie okazac niezbędne mimo tego ze jem tyle owoców
kum_pela włosy zaczynają wypadak kilka miesięy po porodzie. Ja brałam witaminy dla matek karmiących, ale włosy zaczęły mocno wypadać.
Trudno oswajsm się z tym powoli
ja nie biorę żadnych witamin, a czuję się dobrze. Na pewno to kwestia indywidualna, jeśli mama czuję się osłabiona warto sięgnąć po preparaty witaminowe ![]()
W ciąży nabrałam się tych witamin, zwracałam uwagę by były z DHA. i zauważyłam, że póki po ciązy też brałam to włos piękny a jak tylko przestałam to od razu zaczęły rzednąć i wypadać)