Cześć Mamusie,
Odkąd zaczęłam byc w ciazy w 2023 moje stopy bardzo sie zmieniły (rozmiar i szerokość). Po porodzie nawet doszlo do tego ze musialam chodzic na fizjoterapie i tejpowac stopy poniewaz bol byl nie do zniesienia. Wszystko to tlumaczone jest glownie rozluznianiem wiezadel (dzialanie relaksyny) oraz wzrostem masy ciała ( w pierwszej ciazy 14 kg, w obecnej ciazy jestem w połowie i jest to 5kg).
Po pierwszej ciazy musialam zakupic nowe buty poniewaz z 38,5 zrobilo sie 39,5… i teraz juz zamowilam buty 40,5 z czego jedna stopa wydaje sie mniejsza a druga wieksza wiec mnie obciera.
Pamiętam ze na jednej z wizyt, fizjo powiedziala ze zeby przywrocic ksztalt stopie nalezy kupic specjalne wkladki ktore mozna dobrac u podologa ( tylko to znowu wiaze sie przeciez z wiekszym rozmiarem buta i trzeba w nich chodzic ciagle). Ogolnie stopy juz mnie bola, chodzę jak kuternoga i zastanawiam sie czy oplaca sie w ogole teraz isc po te wkladki czy moze lepiej jakies lepsze buty kupic…
Macie jakies doswiadczenie z podologami w tym temacie ? Moze polecacie jakies buty na moja ciagle powiekszajaca sie stope ? Jak zeby chodzic jak po chmurce ![]()
Doswiadczenia z dobieraniem wkladki nie mam,ale przy obu ciazach powiekszyl mi sie rozmiar stopy z 35 do 36.5.
Moje ulubione obuwie i najbardziej wygodne to Birkenstock. Rodzilam w grudniu i chodzilam w chodakach. Maja bardzo wygodne wkladki, profilowane , spora regulacje i sa szerokie ![]()
W 1 ciazy rowniez urosla mi stopa o 1 rozmiar. Na szczescie w drugiej juz nie.
A dlaczego te wkladki maja byc kupione tylko u podologa ? Nie wiem dlaczego, ale podolog kojarzy mi sie tylko z paznokciami i kurzajkami… czy w specjalistycznym sklepie obuwniczym lub u ortopedy nie mozna tego kupic ?
Jesli jest cos co moze poprawic Ci teraz komfort zycia to ja bym sie na to zdecydowala ![]()
Nie mam doświadczenia z wkładkami, ale to była moja zmora żeby tylko mi stopa w ciąży nie urosła bo mam tyle butów że szkoda by mi ich było ![]()
To bardzo normalne. Nogi w ciąży się mogą powiększyć nawet o jedne rozmiar. Ja na twoim miejscu poszłabym do podologa i pogadała. Może to jest nie głupi pomysł by zadbać o właściwy kształt stopy. Można kupić lepsze buty ale to może nie wpłynąć na kształt stopy.
Może odwiedzić lekarza rehabilitacji? Ja od zawsze krzywie stopy i robię takie „podbitki” u szewca. Było to konsultowane z fizjoterapeutą. Ale też mi się wydaje, że wkładki to raczej nie podolog, a sklep ortopedyczny.
Myślę że warto odwiedzić podologa który dobierze ci odpowiednie wkładki do rozmiaru stopy , warto zainwestować w twój komfort chodzenia zwlaszcza jak mówisz że bolą cię stopy. Sprawdź a nóż ci pomoże i będzie po problemie .
Hmm a ja nie zauwazylam zmiany w wielkosci stopy
tak jak mialam 41 tak mam ![]()
moze to zalezy czy wam nogi puchly bo ja nie mialam akurat z tym problemu…
Ja też nie miałam zmiany. Pewnie nie każda ciąża zmienia stopy ale czytałam że często tak jest
To nie jest taka uniwersalna wkladka tylko specjalnie dobrana do danej stopy z tego co wiem. Pewnie nie tylko u podologa da sie je wyrobic, tylko rowniez w specjalistycznych sklepach.
Tak, wiem. To zapewne wkladka ortopedyczna lub wkladka profilaktyczna. Natomiast nigdy nie spotkalam sie zeby takie rzeczy kupowac u podologa, myslalam ze on swiadczy tylko uslugi a nie handel
Dokładnie, nabywa nie spotkałam się z taką sytuacją. Bardziej podolog kojarzy mi się z takimi „kosmetycznymi” zabiegami przy stopach.
Wkładki mimo wszystko konsultowałabym z ortopedą
Tak, podolog jest ogolnie od stop ale jeśli ma taką wiedzę czy kursy lub sprzęty to może ocenić biomechanikę chodu, wykonać badanie i pomiar nacisków stopy na specjalnej macie i dobrać lub zlecić wykonanie indywidualnych wkładek. Można też takie pomiary wykonać u ortopedy czy u fizjoterapeuty jeśli się w tym specjalizuje
Mi stopy nie rosły ale
Puchły strasznie . A z wkładkami niestety nie mam doświadczenia. Ja nosiłam luźniejsze buty bo nogi i stopy miałam jak balony ![]()
Mi się nie zmienił rozmiar stopy po ciąży, więc nie mam z tym doświadczenia, ale na pewno nie zaszkodzi odwiedzić podologa, skonsultować się z nim i zasięgnąć porady ![]()
Tez podolog mi sie kojarzyl tylko z kurzajkami i odciskami o i wrastajacymi paznokciami
ale pewnie niekyorzy oferuja szerszy zakres.
W mojej okolicy jest kobieta ktora dobiera wkladki. Jak bede na pedicure to zapytam jej co mi radzi.
Mi też spuchły, jeszcze pamiętam jak w zimę chciałam ubrać takie wysokie kozaczki skórzane, bo szliśmy na jakieś urodziny u już mi nóżki nie wlazły ![]()
![]()
Nosilam rozmiar 36 i dobrze ze rodzilam latem bo 2 ostatnie miesiace nosiłam za duze japonki w rozmiarze 38/39 bo tylko w takie miescila mi sie gira ![]()
To ja miałam XS (34) I taki miała całą ciążę. Nosiłam jedynie bardziej szersze bluzki albo rozciągliwe. W gole nie kupowałam rzeczy ciążowych z wyjątkiem spodni z tym szerokim pasem, legginsów i rajtek.
A może zamiast wkładek jakieś buty ortopedyczne?
Może nie są wygledne,. chociaż na pewno jakieś fajne też się znajdą, a przecież komfort jest najważniejszy.