Hej, co wasze dzieci ok. roku jedzą zwykle w ciągu dnia? Co ile godzin karmicie? Brakuje mi pomysłów na posiłki ![]()
Moj 10 miesieczny syn je praktycznie to co my, zawsze mu odkladam troche a potem nam sole.
Pytasz o obiady sniadania czy kolacje ?
Dzis np na sniadanie byl omlet z owocami. Na obiad szaszlyk ( kurczak, papryka,cukinia,pieczarka)
Na kolacje zje pewnie kanapke z pasta jajeczna choc jeszcze nie wiem
Przy poscie Niechęć do Nowych smakow dawalam sporo pomyslow
Na śniadanie zwykle była owsianka z owocami (kupowałam rózne rodzaje płatków owsianych ), czesto też kaszka manna z owocami, która pojawiała sie w ciagu dnia jako deser.
Robiłam rózne pasty do kanapek albo przekąsek (np krakersów lub warzyw pociętych w słupki) : jajeczna, z awokado, z ciecierzycy.
Na przekąskę wiadomo owoce, chrupki kukurydziane, musy owocowe. ![]()
Na obiady jadła to co my, nie przygotowywałam oddzielnych obiadków.
Dzięki za odpowiedź
chodziło mi o jadłospis na cały dzień, śniadania obiady i kolacje ![]()
Tutaj to chyba wszystko mamy osobno. To znaczy jest wątek " śniadania "
Albo " coś na szybko "
I wtedy wypisujemy jakies swoje pomysly albo tipy na cos co na pewno bedzie zjedzone ![]()
U nas kroluja gofry,placuszki i omleciki. Ale jajecznica tez pycha. Kanapki z pasta jajeczna albo serkiem bieluch. Muffinki weekendami jak mam wiecej czasu, wtedy daje kukurydze, mozarelli troszke, groszek, marchewke paprykę i co mam w lodowce hahaha. Starszak je takie same ale z dodatkiem szynki
Musze odkopac stare przepisy z ktorych korzystalam przy starszaku, robilam jakies serniczki, owocowe nalesniki, skyrniki, buleczki bananowe itp
A no i ja zakochana jestem w jogurcie Fruvita Pure bo jest bez cukru. Ewentualnie kupuje jogurt naturalny kremowy i dodaje do niego mus owocowy typu Ovolovo
U nas na sniadanie jajecznica albo omlet , na obiad jakas zupka albo makaron ze szpinakiem , w międzyczasie owoce jakis mus
Jak cos to na Facebook jest stronka Rozszerzanie Diety z Głowa
Tam codziennie sa posty : menu bobasa
I ludzie wpisuja swoje jadlospisy z calego dnia.
Tam moja “znajoma” daje pomysly dla 10miesieczniaka ale wiem ze ma tez konto na IG MamaSmaku czy cos takiego.
Omlet, jajecznica, kanapka z serkiem śmietankowym naturalnym, na obiad to co my tylko mniej przyprawione a na kolację. Kaszka, jaglana z owocami, kanapka, albo jak ja to nazywam wszystkiego po trochu. Kroję warzywa w paseczki do tego kanapka z masłem i dziecko się samo naje
ogólnie ten brak pomysłów jest najgorszy
Mój synek w tym wieku na śniadanie jadł zazwyczaj kaszkę lub owsiankę z masłem orzechowym i owocami, na drugie śniadanie chleb z jakąś pastą warzywną. Na obiad zupkę a na kolację jakieś mięso/rybę z warzywami i kaszą/ziemniakami. Często u nas też się pojawiały placuszki czy to na słodko z bananem na przykład czy wytrawne z mięsem. Jajka we wszelkiej postaci dobrze się sprawdzają, więc jajecznica, pasty jajeczne, omlety itp.
U nas był ten problem, że synek długo sobie nie radził z twardszymi kawałkami i ma alergię na jajka oraz nabiał, więc dużo posiłków nam odpadało. Dopiero od niedawna je takie twardsze kawałki typu papryka, kawałek kurczaka. Wcześniej jak nie było to mega rozdrobnione to wypluwał. No i alergie też już powolutku ustępują, więc od czasu do czasu dajemy mu coś z naszego talerza, szczególnie że już chce jeść to co my ![]()
Obiady córka jadła takie jak my, tylko w zesniej odbieraliśmy jej, zanim doprawilismy pod siebie. A tak to jadła różne owsianki z owocami, jajka na miękko, jajecznicę, kaszę mannę gotowana z jabłkiem, różnego rodzaju kanapeczki z pastami, które robiłam sama, gofry z buraka i banana, pancakes, pancakes owsiano bananowe. Córka uwielbiała i uwielbia warzywa, więc jadła warzywne sałatki i do tego jakiś chlebuś.
Ale dawno nie miałam pasty jajecznej ! Muszę koniecznie zrobić , moje dzieci lubią jeszcze z makrelą .
Ale pyszności ![]()
Też muszę w końcu zrobić, całkiem o tym zapomniałam ![]()
Mam 7-latka i 4,5 miesieczniaka, wiec znam temat z obu stron
U dzieci ok. roku u nas zwykle sa 3 glowne posilki + 2-3 przekaski w ciagu dnia. Co do godzin – staram sie trzymac mniej wiecej 3 godziny przerwy miedzy posilkami, ale czasem wychodzi szybciej lub pozniej, zalezy od apetytu malucha i humorów
skoki rozwojowe w tym nie pomagają
hihih
Co do jedzenia – u nas sprawdzaja sie: malutkie kanapki, warzywa na surowo lub gotowane, owoce, jogurty, sery, jajko na miekko lub w omlecie, kaszki, ryz, makaron. Czasem robimy tez “miseczki” z mieszanymi skladnikami – np. ryz + warzywa + troche kurczaka. Fajne sa tez przekaski typu chrupki ryzowe, malutkie ciasteczka domowe albo plasterki owocow… ale nie wymyslam wiele bo pracujac czlowiek nie ma po prostu czasem sily ![]()
Mój 5 latek bardzo mało je , młodszy syn akurat nie ma problemu lubi nowe smaki i zje naprawdę prawie wszystko @Mamina no nie mogę się napatrzeć na te posiłki , nie dość że pewnie smaczne to jeszcze przyciągają oki
Ja mam wrazenie ze moje dzieci wiecznie glodne ![]()
![]()