Moja córeczka ma nietolerancję białka mleka - na szczęście to nie jesttypowa skaza białkowa. Ogólnie jestem na diecie bezmlecznej. Ale wypiję czasem kawę z odrobiną mleka i masło też jem.
Dopiero jak przegnę z ilością produktów mlecznych (np zjem ciasto z jakimś kremem, czy czekoladą) to młodą wysypuje.
A w maśle nie ma białek kazeinowych - to praktycznie sam tłuszcz (82% - jeśli kupujemy prawdziwe masło), więc nie powinno szkodzić maleństwu.
No właśnie zastanawiałam się o co chodzi z tym masłem, bo ja też moglam je jeść przy alergii syna. Wręcz lekarka kazała mi jeść masło a odradzała margarynę ze wzgledu na tluszcze trans.
AnnaMa piszesz że malucha wysypuje po tym jak przeoczysz czekoladę czyli pewnie też i na kakao ma uczulenie.
U nas się okazuje, że synka wysypuje. Pierwszym podejrzanym jest nabiał lecz lekarka na początek kazała mi odstawić wyłącznie słodki typu mleko, a zostawić kefiry, jogurty czy maślanki.
Wszystko zależy od intensywności skazy lub alergii. Syn ma narazie okres ochronny i mam zakaz jakiegokolwiek nabiału.
Mamuśka a może to alergia na laktozę?!
AnnaMa masz rację tyle, że czekolada jast na tyle silnym alergenem, że nie zaleca się jej jedzenia podczas karmienia piersią wcale.
Zofia, narazie ciężko określić, bo w sumie pojawiło się tylko kilka krostek na buzi synka, coreczka ma czysty pyszczek. Ja poprostu wiem czym to może pachnieć. Dzisiaj była u mnie położna i też stwierdziła, żeby narazie odstawić tylko mleko w czystej postaci i obserwować.
Niestety zmagamy się z problemem nietolerancji mleka krowiego. Zaczęło się miesiąc po karmieniu piersią, wtedy też wyłączyłam z diety wszystko co zawierało krowie mleko. Dokladnie czytałam etykiety i naprawdę się pilnowałam. Niestety miesiąc takiej diety nie pomógl, w ostatnim tygodniu bylo jeszcze gorzej. Maluch miał wszystkie możliwe objawy skazy białkowej. Wtedy sama zdecydowałam się sprawdzić czy zadziała środek mlekozastępczy. Kupiłam Bebilon Pepti i zaczęłam podawać synkowi, wizytę u pediatry mieliśmy dopiero dwa dni później, a do tego czasu stan dziecka znacznie się poprawił. Pediatra wypisała receptę na kolejne puszki mleko i tak skończyła się moja przygoda z karmieniem piersią. Ważniejsze było dla mnie zdrowie mojego dziecka, nie chciałam żeby dłużej cierpiał.
Tak więc od końca drugiego miesiąca moje dziecko jest na Bebilonie. Teraz mieliśmy robione test na alergie, czekamy na wyniki, ale lekarka w szpitalu zaproponowała wprowadzanie stopniowo zwykłego mm. Synek zaraz skończy pół roku. Mam nadzieję, że alergia minęła i będziemy mogli przejść na zwykłe mm.
Jeśli chodzi o dietę i kp, to warto próbować. Ja próbowałam, ale u nas niestety to nie pomogło.
Aurinko ja właśnie przez wzgląd na alergie syna tym bardziej chciałam karmić piersią bo wiem jak jest to ważne dla alergika i jaką ochronę daje mu mleko mamy. Stosowałam bardzo restrykcyjną dietę eliminacyjną i jak się okazało synka alergizowało sporo produktów- jaja, ryby, pomidory, papryka , sporo przypraw. Już dokładnie nie pamiętam co tam jeszcze na zakazanej liście bylo ale wiem że warto było dla synka zrezygnować z nich byle mógł korzystać z dobrodziejstwa jakim jest mleko mamy.
Mój syn miał skaze białkową, pediatra takie podejrzenie wysnula w drugim miesiącu jego zycia. Zostalam skaza a na dietę bezmleczna. Potem do tego doszło także odrzucenie białka jajek. Szalenie trudno mi było, chodziłam wiecznie głodna, nie obyło się bez płaczu. Na śniadania jadalam ciemne pieczywo z margaryna flora (w składzie nie znalazłam nic mlecznego), bądź smarowalam odrobiną majonezu lub oliwy z oliwek. Do tego chudziutka wedlina, najczęściej z indyka i liść sałaty, plasterek pomidora. Kupilam maszynę do chleba i zaczelam piec chleb w domu. Wędliny tez zaczelam robić sama, piec np. W rękawie kawałek mięsa. Obiady to glownie był indyk, kurczak, ziemniaki, kasze, marchewka, brokul lub sałata z delikatnym domowym winegretem. Było ciężko, wytrwalam pol roku. Obecnie mam prawie dwumiesięczny córeczkę, na razie objaw skazy nie ma, ale pediatra zalecila uwazac i odstawić produkty mleczne. Tak robię, szukam ciągle nowych rozwiązań, by urozmaica dietę i cały czas karnie tylko piersią.
Schanti to i tak dobrze miałaś bo pomidory mogłaś jeść; ) Trochę dziwne, że pediatra kazał profilaktycznie odstawić produkty mleczne. Mi owszem po pierwszych krostkach kazano ale tylko czyste mleko na początek, a produkty typu jogurt, kefir kazano zostawić.
Mamuska - odstawiamy alergeny jak uczulaja. Ja czekolade przy starszych jadlam. W smie to wszystko jadlam normalnie.
Aurinko szkoda, ze musialas odstawic malucha od piersi. Hm, mysle, ze mozna bylo jeszcze odstawic jajka z diety jesli to skaza faktycznie. A moze cos jeszcze go uczulalo?
AnnaMa są różne szkoły ja się spotkałam z opinią położnej od laktacji, że można jeść wszystko- kapusta, kalafior itp ., ja wolę na początku przynajmniej podarować sobie rzecy, które nie są wskazane, a wśród nich zawsze wymieniana jest czekolada i to nie tylko ze względu na to że jest alergenem. Przy starszym niemowlaku jak najbardziej można sprawdzać powoli.
Odkopuję, bo u mnie, jak i przy starszym synu, tak i przy córce skaza się teraz objawiła. Jestem od 6 tygodni na diecie bezmlecznej. Z małymi wpadkami, bo rodzina mimo, że wie to jednak nie rozumie. I tak po posiłku, gdzie pytałam czy mogę jeść, bo dieta bezmleczna u mnie ti nagle okazuje się, że chlebek na zaczynie z mlekiem plus kefir… Mięso w sosie śmietanowym, już oblane, do tego moczyło się też w kefirze. Eliminuję produkty mleczne ze wszystkiego, córka nadal nie ma super gładkiej skóry, ale jest coraz lepiej. Na razie nie robię też eksperymentów, czy np. mogę samo masło albo czy kozie produkty są ok (pediatra też odradzała).
Drogie Mamy skąd pewność,że to akurat alergia na wszystko co krowie? Owszem,jadłam dużo nabiału i w ciąży i po. Mały miał szorstką wysypkę w 8tyg życia ale nie mam pewności czy to to. Nie jem czekolady czy orzechów bo byłam alergikiem i się odzwyczaiłam…zmieniałam ostatnio balsam na oliwke,dostaliśmy pościel z owiec,karmie pół na pół (kp +hipp bio cambiotic).
Byliśmy u pediatry i ona sama nie wie. Część wysypki jest w okolicach gdzie Maluch ma fałdki więc może to być odparzenie i wszystko inne…wprowadzam stopniowo Bebilon pepti i odstawiłam wszystko mleczne,jem tylko chleb,szynki i kurczaka z ryżem.
Czy mogę pić mleko bez laktozy czy calkiem odpada? Pomocy bo zwariuje… dodatkowo zaraz wracam na studia a próby odstawienia Malucha od piersi nie wychodzą. Najpierw karmie piersią potem dojada z butli…
Gdzie wykonam testy? Jeden z pediatrów powiedział że dziecko jest za małe na testy bo może je uczulać wszystko w pierwszym kontakcie co nie oznacza alergii na dłuższą mete…
Pediatra ma rację. Musisz to niestety wywnioskować metodą prób i błędów. Wyklucz nabiał na kilka dni i zobacz. Jeśli nadal jesz nabiał (a minęło juź 5 dni) a wysypka ustępuje, to być może była to jakaś jednorazowa sprawa. Jeśli nie, spróbuj wykluczyć i zobacz, czy jest poprawa. Powodzenia
Mam tego pecha,że na raz zadziałało pełno alergenów -nowe kosmetyki,krople na kolki S.S. pościel z owiec…
Czy skaza ustępuje z czasem? Chciałabym za 2-3msc wprowadzac nowe rzeczy do diety a tak to nie bedzie jak…
No i czy po 12tyg.zycia mozliwe zeby skaza dopiero dala objawy? Jadlam caly czas jogurty,serki ale nie po kilka w tyg bo by mnie zemdliło
Mój mały też miał podejrzenie skazy, był cały w krostkach, na buzi, rączkach, brzuszku, pleckach, ale miał wtedy jakieś trzy tygodnie, może miesiąc. Przychodziła do nas jeszcze wtedy położna i też sugerowała różne rzeczy, że to może alergia na proszek, jak nie jego, to może nasz, bo ma kontakt z naszymi ubraniami np jak go trzymamy, może to od balsamu, płynu do kąpieli, była nawet opcja, że może to potowki. Aż w końcu pediatra kazała mi na miesiąc odstawić wszystkie produkty mleczne, tak zrobiłam i w końcu po kilku dniach wysypka całkowicie znikła. Później zaczęłam stopniowo jeść produkty mleczne i z czasem mu to minęło, teraz ma prawie 8 miesięcy, a ten problem już dawno za nami.
Niestety przy małym dziecku to metoda prób i błędów. U nas u syna po wyglądzie skóry i kupkach pediatra oceniła, ze przyczyna jest białko mleka krowiego. Po odstawieniu stan skóry i kupek dosyć szybko się poprawiła. Skora potrzebowała ponad miesiąca by być ładna i gładka. Ale nie powstawały już nowe krostki i szorstka skóra nie rozszerzała się już bardziej.
Pediatra zaleciła morfologię i w tych wynikach coś wskazywało, ze to alergiczne podłoże u synka jest. Po ponad 2 latach, najpierw mojej diety, potem bebilonu pepti i nutraigenu, może syn jeść ser, lecz mleka nadal nie.
Dlatego przy corce pierwsze podejrzenie, to że skaza białkowa. I dieta pomaga. Skóra jest ładniejsza. Nie idealna, lecz poprawa duża, a już 7 tygodni duety mojej.
Nam pediatra mówił, że testy alergiczne to najlepiej po 3 roku życia.
Skaza bardzo często ustępuje,często nawet już po roku i wcześniej. Jednak z rozszerzaniem diety trzeba uważać,bo jeśli dziecko ma skazę to może(choć niekoniecznie) mieć skłonność do alergii na inne produkty
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.