Diagnozy neurologiczne dzieci i dorosłych. Więcej świadomości czy efekt sugestii?

Problemy dzieci i różne zaburzenia były zawsze, tylko kiedyś się tego nie diagnozowało. Z resztą duuuuuza część starszego społeczeństwa nadal uważa, że psycholog, depresja itp, to tylko wymysł.
Kiedyś nie było dzieci z ADHD, tylko jak ju ktoś napisał - niegrzeczne, nie było dzieci z autyzmem, tylko dziwne, głupie…
Medycyna poszła do przodu i dużo zaburzeń da się teraz nazwać, stąd po prostu diagnozy. Myślę, że nie jest to ani wymysł, ani usilne dopisywanie diagnozy.

1 polubienie

U mojego syna właśnie tak było. Nie pozwalałam mu na korzystanie z telefonu czy konsoli. Gdy miał 6 lat przyszedł do domu i zapytał co to jest minecraft. Ja nawet nie wiedziałam bo też nie byłam na bieżąco z takimi rzeczami. W rezultacie wszyscy chłopcy w przedszkolu rozmawiali o minecraft , bawili się w oparciu o tę grę . A mój syn stał na uboczu bo nie wiedział o co chodzi. I to było przykre , płakał często bo czuł się inny. Nie miał wspólnych tematów z równieśnikami. Więc tak - pozwoliliśmy mu grać w minecraft . Miał ograniczany czas , ale dzięki temu nie odstawał od grupy. Teraz też tak jest , że mnóstwo rozmów opiera się na świecie wirtualnym i dla dzieci jest to ważne. Dlatego trzeb zanalizować umiar w tym wszystkim. Bo całkowite ograniczanie też potrafi wyrządzić krzywdę

2 polubienia

Jestem tego samego zdania. Nie pozwalając dziecku na granie czy oglądanie bajek ograniczamy dziecku tematy do rozmowy, nie chciałabym żeby moje dziecko czuło się gorsze czy było odtrącone przez grupę przez to że nie ma wspólnych tematów do rozmów. Chciałabym żeby moje dziecko jak najmniej używało konsoli, tv czy telefonu, ale teraz dzieci teraz nagrywają wspólnie tik toki czy grają.

3 polubienia

Myślę, że to po części efekt większej świadomości i szerszych kryteriów diagnostycznych, a po części tego, że jako rodzice jesteśmy dziś dużo bardziej uważni i szybciej reagujemy. I to akurat jest dobre bo dzieci, które realnie potrzebują wsparcia, dostają je wcześniej.

1 polubienie

Ja zauważyłam że moja córka jest od urodzenia nadpobudliwa, zastanawiam się czy nie pójść z nią do specjalisty aby sprawdził czy nie potrzebna nam będzie jakaś terapia… tesciowa ciągle twierdzi że ona jest niegrzeczna, tlumaczy to że kiedyś dzieci inaczej się wychowywało…ja się z nią nie zgadzam i zastanawiam się do jakiego specjalisty udać się najpierw, czy to zacząć poprostu od psyhologa? :thinking:

chodzi o to że osoba z ADHD jest też bardzo powiązana z cechami charakteru jaki i preferencjami
w sprawie nadpobudliwości moze mieć adhd, albo po prostu musi się wybiegać poszaleć pobroic
tutaj zostawiam przykład
5 różnych modeli łyżek do zupy, osoba z adha będzie jadła np tylko z łyżką nr 2 bo jest głęboka, tak samo możesz mieć preferencję że wolisz z głębokie niż płaskie bo można więcej nałożyć, ale jest ci to obojętne i w razie w gdyby była w zmywarce możesz zjeść inna nie robi ci to jakiejś krzywdy.
a osoba z adha wybierze łyżkę 2 bo jest lekka, głęboka, bez zdobień i będzie jadł tylko tą łyżka bo inne mają wady i nie są według niego dobre… np(nr 1 odpada bo ma posmak metalu, 3 zdobiania w których moze zalegać resztki jedzenia, 4 płaska, 5 zbyt grube brzegi)
i ktoś myśli ze jak osoba z ADHA na filmiku wybiera tą samą łyżkę co ona to ta osoba też myśli ze ma adha
a wogule co to za moda sobie choroby wybierać? jako usprawiedliwnie do czego?

To stwierdzenie że dzieci z autyzmem są “głupie” to bardzo krzywdzące bo tak naprawdę te dzieci mają o wiele wyższy poziom inteligencji niż zdrowe dzieci.

I właśnie chodzi o to by znaleźć złoty środek. Bo całkowity zakaz w obecnym świecie jest zły bo skazujemy dzieci na wyśmiewanie i odizolowanie a znowu nadmiar też szkodzi.

@Molly ten przykład jest dość dziwny, bo niby dlaczego uważasz że osoby z ADHD lubią tylko konkretne rzeczy w tym przypadku konkretna łyżka? Nie zgadzam się z tym bo znam osoby z tą przypadłością i pierwsze słyszę że taka osoba ma jakoś wybiórczości z tego powodu. ADHD to zaburzenie neurologiczne które objawia się przede wszystkim nadpobudliwością, zachowaniami impulsywnymi oraz problemami z koncentracją.

1 polubienie

są różne rodzaje ADHD, też znam przypadki osób które moją to stwierdzone i np zawsze kawę piję z tej samej filizanki i lyczeki i zawsze ma to ze sobą w gościach, w domu .
z innej filiżanki czy w kubku ro by jej już nie smakowało

No rozumiem ale to nie wynika z zaburzeń ADHD. Niektórzy tak po prostu mają.ja też wolę pić z moich kubków niż czyjegoś i do pracy nosiłam swój ale to nie sprawia że mam ADHD :wink:

To prawda wiele dzieci ma teraz zaburzenia ale to dlatego że bardziej jesteśmy świadomi tego że jeśli pojawią się jakiś problem to terapia na wczesnym poziomie jest najlepsza aby zminimalizować objawy lub je wyeliminować. Mamy sporo znajomych z dziecmi w wieku właśnie 0-7 lat i większość jak nie fizjo to psycholog, to terapia sensoryczna. Ja sama obserwuje swoją córkę i oceniam czy coś się nie dzieje. Niestety mamy w rodzinie dziecko któremu w żłobku oceniono że ma zachowania autystyczne ale nic z tym nie zrobiono bo starsze pokolenie uznało że panie przesadzają… Wynik jest taki że dziecko ma dziwne aspołeczne zachowania, wykazuje pewne objawy spektrum. Ja pamiętając jeszcze co nieco ze studiów sama mówiłam że powinni się z nim przejść żeby go specjalista ocenił bo może taki jest a może trzeba mu pomóc. No ale cóż…
Myślę że nie tylko u dzieci ale również dorośli coraz częściej się badają i coś co było w latach 80/90 norma i złym zachowaniem czy innością teraz jest diagnozowane i leczone. Może masz rację że czasem za bardzo się doszukujemy ale lepiej tak niż w drugą stronę.

@Michaska @Molly a tutaj zgodzę się z Molly że często właśnie osoby z ADHD wybiorą konkretną rzecz typu kubek łyżkę itd. bo ich zaburzenie będzie powodować że będą analizować kształt, wygodę używania itd. dla nich zbyt zdobne łyżeczki są do wykluczenia tak samo za głębokie lub płytkie itd.

1 polubienie

I wlasnie bardzo duzo osob tez ma swoje ulubione kubki,miski czy sztucce. Sama mam tak z lyzka do zupy i widelcem ( mamy dwa komplety i w tednym widelec jest szerszy i mi bardziej odpowiada). Tak samo czytalam ze osoby z ADHD ida umyc zeby ale widza uwalona unywalke i lustro to je umyja, potem zobacza ze z kosza na pranie az wychodzi wiec wstawiaja pranie a dopiero na koncu myja zęby. I to jest dokladnie to co ja mam, wrecz czasem sie zastanawiam po co ja tu przyszlam bo juz tyle zrobilam :rofl: ale nie mam i nie mialam nigdy zadnej diagnozy postawionej a po prostu ludzie czesto tak maja i to wiele osob. Dlatego sam fakt wyczytania czegos ciekawego w necie nie oznacza ze “cos mamy” . Kilka razy wlasnie rozmawialam z jakas mama co mowila o adhd jej dziecka a finalnie okazalo sie ze diagnozowal je wujek google :rofl::rofl::rofl::rofl:

2 polubienia

Ale nie wiem wybierają konkretnej rzeczy bo takie są tylko tak ich mózg analizuje.

1 polubienie

inny przykład ze zmiana pościeli na nową to osoba z ADHD musi posprzątać pokój przed zmianą pościli oraz wykąpać się i włosy też żeby czuć 100% czystości

są różne rodzaje ADHD , Autyzmu

1 polubienie

Już wiem o co chodziło @Molly ale jakoś tak zawilo bylo napisane :wink:
Dzieci z tym zaburzeniem wybierają te same rzeczy czy lubią te same ubrania bo są to rzeczy dla nich znane i nie che obciążać mózgu nowymi rzeczami. Pewnie to miałaś na myśli pisząc to. Tu się zgadzam.

2 polubienia

Ale to też właśnie wynika z nadpobudliwości i impulsywności

1 polubienie

No tak ich mózg analizuje za bardzo i dlatego wybierają albo mają jakieś konkretne rzeczy swoje by właśnie nie dostać czegoś co spowoduje że nie wypija lub nie zjedzą.

A z drugiej strony tak jak napisałyście jak wiele z nas ma tak że wybiera konkretną rzecz, że nie zrobi czegoś zanim nie ogarnie innej rzeczy , czy zrobi milion innych tak jak napisała @Mamina :wink:.
Jak mój mąż wejdzie do kuchni to on najpierw musi ogranac by coś zrobić, musi mieć pusty zlew sprzątnięte blaty itd. a ja mogę robić bo w głowie mam że zrobię syf i wolę jeden większy posprzątać raz niż kilka mniejszych kilka razy :laughing: ale żeby ktoś nam coś stwierdził no to nie :sweat_smile: choć wiadomo że ludzi normalnych to nie ma :stuck_out_tongue::stuck_out_tongue_closed_eyes:

inne osoby mają preferencję że wolą jeszcze tą łyżka ale będzie mu obojętne

albo jak myją zęby w czasie widzą że kosz jest pełen wstawiają pranie idą robić obiad kroją warzywa i opróżniają kosz w kuchni… pralka nie włączona obiad nie zrobiony i zęby nie umyte

1 polubienie

A ja myślę że po prostu ludzie 30-40 letniej nie byli diagnozowani. Spora grupa ludzi właśnie się mierzy z różnymi zaburzeniami i całe życie walczy z łatką bycia leniwym roztrzepanym i tym podobne a jest to bardzo duży objaw ADHD. Zwłaszcza dla dziewczynek, gdzie dopiero niedawno stwierdzono że objawy dla chłopców a dla dziewczynek są całkowicie inne.

Dobrze że jest coraz większa świadomość. Bo jest znacznie łatwiej wspierać takie dziecko

1 polubienie

Ja na szczęście już nie byłam prostowana na siłę aby pisać prawą ręką ale moja matka jak mi opowiadała jak to wyglądało to naprawdę bo to był pastwienie się nad dziećmi

@Michaska jeżeli chodzi o depresję to w pełni się z tobą zgadzam. Moja teściowa ma nerwicę lękowodypresyjną jest to kobieta która potrafi przez ponad rok nie wychodzić z domu. Ona na każdym kroku myśli, że jak wyjdzie to każdy będzie ją oceniać. Każdy będzie patrzeć na jej nieporadność. Naprawdę to jest takie przerażające. Zwłaszcza, że jest tam jeszcze mocno rozwinięty egocentryzm. Totalny brak altruizmu. Ale to już inna kwestia

@jagoda.paradziej_gm u nas w przedszkolu jest chłopak, który definitywnie ma ADHD. Zaczyna ni stąd ni zowąd skakać po meblach, wdrapywać się na domek, ostatnio pobiegł do gabinetu dyrektorki i rzucił choinkę zaczął ściągać bombki i rzucać w panie. Nie potrafi na żadnym przedstawieniu ustać . Non stop buja się na boki, krok w tył przód itp. Piszczy nie śpiewa. Wszystko rozlewa. Matka jest załamana a o diagnozę walczy od roku

@_MamaKinga_1 też zauważyłam u starszej, że bardziej da się z nią pogadać jak nie ma właśnie bajek bo potem jest zawsze pretekst do awantur

1 polubienie

Teraz mam wrażenie że jakoś inaczej się do tego wgl podchodzi