Deserek jako posiłek?

Witam mamusie… zamierzamy wprowadzić do życia 5 stałych posiłków dziennie… Więc z tąd moje pytanie czy deserek uważać za jeden z posiłków czy po prostu jako dodatek do obiadku?

Deser u nas jest posiłkiem;)
Nasz plan posiłków wygląda tak:
7- mleko(pełny posiłek )
11-mleko (przekąska )
13- obiadek (pełny posilek)
16-17 -deser (przekąska)
19- mleko ( pełny posiłek)

Mam nadzieje ze pomoglam;)

Traktować jak posiłek.

dziękuję serdecznie :slight_smile:

Też mi się wydaje że jako posiłek :slight_smile:

to też jest osobny posiłek jak obiad czy śniadanie.

Przyjmujesz jako normalny posiłek.

U nas jest tak samo traktowany jako posiłek najwcześniej w podobnych godz jak u agi1989 :slight_smile:

Dzięki :slight_smile:

U nas podobnie-deser traktujemy jako posiłek, tylko taki mniejszy, koło 17. Najlepiej dążyć do tego by z czasem wprowadzić łącznie 5 posiłków: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, deser, kolację

No właśnie tak zamierzamy zrobić :slight_smile: tylko zastanawiałam się czy między obiadem i kolacją dawać coś jeszcze oprócz deseru :slight_smile:

Aga1992 u nas corka je 5 posiłków dziennie bez podjadania między posiłkami - tak ją nauczyliśmy i raczej trzymamy się tej zasady, po obiadku i w odstępie czasowym podaje jej jakiś deser np. jogurt plus garść owoców i do kolacji pije jedynie wodę ewentualne sok - ja nie widzę, potrzeby wprowadzania dodatkowych zapychaczy -oczywiście niekiedy coś zdarzy się, że Młoda przekąsi miedzy posiłkami ale u nas odbija się to potem na normalnym posiłku, który potem jest zjedzony w ilości minimalnej

Dziękuję jutii :slight_smile:

Deser jako podwieczorek czyli pełnowartościowy posiłek jak najbardziej jest odrębny. Oczywiście nie mówimy o ciasteczkach i czekoladkach :wink: tylko o owocach kaszce czy czymś w tym stylu.

Ah jutii tutaj o tych posiłkach wspominałaś…ale już poniżej widzę, że Aga traktuje mleko jako posiłek także i ja tak będę czynić…tym sposobem wychodzi nam znacznie więcej posiłków w ciągu doby, gdyż córka zasypia na 2 drzemki w ciągu dnia przy piersi.

Witam ,

Oczywiście deserek należy traktowa jako posiłek. Zwłaszcza kiedy dziecku rozszerza się dietę :slight_smile: Mojej Zosi staram się też wprowadzić 5 posiłków - zdrowych oczywiście ( owoce i warzywa ). I deserek mała dostaje po obiadku.

pozdrawiam

dziękuję ślicznie :slight_smile:

Nam jak sie zdarzyło ze Cela pila soczek to soczek tez byl traktowany jako posilek :wink: wiec deserek tym bardziej

dokładnie u nas soczek też jest formą posiłku i podaję na deser;) Jednak jest w nim dość sporo cukru naturalnego z owoców i zapchało by ją a potem konkretnego posiłku mogłaby nie chcieć.

u nas teraz zamiast soczkow ktore corce z dnia.na dzien sie odwidzialy wprowadzilam deserki. wczoraj jadla deserek.nestle w pojemniczku takim jak jogurty. smakowal jej nieziemsko, jednak wszystko co z wanilia corka lubi