Depilacja laserowa a karmienie piersią

Drogie mamy!mam pytanie odnośnie depilacji nóg itd. depilatorem typu Philips Lumea bądź podobnym … Chodzi mi czy któraś mama depiluje się w taki sposób i karmi piersią…?
Dostałam taki depilator i niestety boję się użyć.

Ja mam i używam. Można go bezpiecznie stosować podczas laktacji. Tylko pamiętaj aby depilowane miejsca chronić przed słońcem, żeby nie pojawiły się przebarwienia:)

Ja używałam golarki zarówno w ciąży jak i karmienia piersią. Spokojnie używaj :). Uważam, ze jest to bezpieczniejsze niż użycie jednorazówki bo nią można się szybciej zranić, a to może prowadzić do zakażenia. Pamiętaj tez aby po depilacji nawilżyć skórę, możesz użyć serii przeznaczonej dla kobiet karmiących i ciężarnych

Spróbuj na małym kawałku skóry czy nie będzie przebarwienia bo podczas kp trochę inaczej funkcjonują hormony

Mama Gratki, a co myślisz o pilingu po takiej depilacji? Bo tak się właśnie zastanawiam czy może najpierw piling a później nawilżenie czy może faktycznie tylko nawilżenie…hmmm

Moniczka spokojnie można depilowac się tym depilatorem ale na początek spróbuj na malym kawałku skóry sprawdzić czy nie ma efektu przebarwień jak skóra reaguje itd:) na dziecko wpływu nie ma więc można jedynie skóra może inaczej reagować przy kp :slight_smile:

Moniczka daj znać jak poszło

Skóra do depilacji ipl musi być czysta, w sensie bez balsamu, więc nawilżenie, ale po depilacji bo skóra niestety mocno się przesusza. A jeśli o peeling chodzi to raczej odradzam, lepiej zrobić go np dzień przed lub odczekać dzień lub 2 po, żeby dać skórze czas na regenerację.

Depilacja a karmienie piersią nie ma nic do rzeczy.
Trzeba dobrze nawilzac skórę po depilacji i tyle.

Moniczka, peeling bym odpuściła, ale porządne nawilżenie jest konieczne. Mówimy o łydkach? Jesli tak to wklep i wmasuj dobrze krem i zostaw do wchłonięcia- nie ubieraj długich spodni czy getrów, chodź w krótkich. Jeśli nie masz skłonności do choroby zakrzepowej to możesz pomasować sobie przy okazji nogi ruchami okrężnymi, pobudzisz krążenie, ujędrnianie skórę

Moniczka i jak tam poszło

Przez pierwsze 3 miesiące kp ja radziła bym się wstrzymać z takim zabiegiem, bo hormony w tym okresie jeszcze wariują i nie są na tyle ustabilizowane po ciąży przez co mogą się pojawić nieciekawe rany na ciele, bąble a nawet może dojść do poparzenia skóry już po takiej depilacji. Ze względu na zwiększony poziom melaniny i zmiany hormonalne ja uważam, że lepiej zaczekać z tym zabiegiem do zakończenia przygody z karmieniem, gdyż ryzyko pojawienia się niepożądanych efektów po nim jest dość duże. Ile już kp? Możesz spróbować tak jak piszą dziewczyny wydepilować na niewielkiej powierzchni skóry i obserwować bacznie czy nie ma żadnych niepokojących zmian. Jeśli nie to możesz spróbować już działać z całością :slight_smile:

Można używać?

Jak najbardziej możesz używać jednak nie eksponuj tych części ciała na promienie słońca. Wybierz tez głęboko nawilżający preparat - ja lubię masło kakaowe i nawilz dobrze ciało. Świetnie nawilża tez olejek kokosowy i migdałowy jednak po nim skóra jest dość „tłusta” wiec dobrze zrobić to rano i poczekać długo żeby dobrze się wchlonelo żeby nie pobrudzić wszystkiego dookoła.

Moniczka o próbowałaś już? Podzielisz się jak tam wyszło i czy warto.

ja odradzałabym depilację podczas karmienia piersią, ze względu na to, iz nie ma żadnych badań prowadzonych na kobietach w ciązy czy podczas karmienia piersią. A jeśli takich badań nie ma to nie mozna w 100% nigdy zagwarantowac ze jest to bezpieczne. Dlatego jako osoba siedzaca w branzy kosmetycznej odradzam i doradzam aby poczekac chwilke, az zakonczysz karmienie piesią.
Moze byc tak że nic sie absolutnie nie bedzie działo, gdyż nie jest to światło takie jak w depilacjach IPL czy Lightsheer. Natomiast nie wiadomo (bo nie ma badan) jak organizm reaguje na to światlo.

A.Bakowska oczywiscie ze depilacja ma zwiazek z karmieniem piersią! Prosze nie wprowadzac ludzi w bład, bo depilacja podczas karmienia może miec powazne konsekwencje. A depilacja laserowa jest absolutnie zabroniona podczas karmienia piersią i zaden salon kosmetyczny czy gabinet medycyny estetyczne (o ile bedzie miał leb na karku) nie wykona tego zabiegu kobiecie która karmi piersią !
A już pisze dlaczego. Powodem dla którego karmie piersią jest przeciwwskazaniem do wykonywania takich zabiegów sa hormony, a jak wiemy burza hormonalna wariuje podczas karmienia piersią.
Oczywiscie jest gro osob które nie przyznaja sie do tego ze karmią i wykonuja takie zabiegi. Dlaczego? No bo przeciez światło lasera nie przenika do mleka wiec dziecku na pewno nie zaszkodzi. Oczywiscie, fakt. Ale nie zawsze chodzi o dziecko. Czasem musimy patrzec tez na siebie i swoje zdrowie oraz wygład skóry. Skóra która jest poddana silnemu działaniu hormonów jest o wiele bardziej delikatna i sbardziej skłonna do róznego rodzaju podrażnień a także uszkodzeń. Poddajac sie takim zabiegom ryzykujemy tym, ze zamiast pięknej gładkiej skóry, powstaną na jej powierzchni dodatkowe brzydkie przebarwienia, podraznienia a nawet blizny!
Dlatego podczas karmienia piersią najlepiej stosowac mniej inwazyjne zabiegi, takie jak kremy do depilacji, wosk czy po prostu maszynkę.

Dlatego tez jestem przeciwniczką Philips Lumea i tym podobne. Nie chodzi o samo światło, bo jak pisalam to jest inna rzecz niz depilacja laserowa, ale brak badan na kobietach kp powinno skutecznie zniechęcic do wykonywania takich zabiegów przez okres karmienia piersią.

NatkaF kremy do depilacji w swoim składzie również zawierają środki, które mogą podrażniać skórę, więc warto też napisać o tym, że przez pierwsze miesiące kp najlepiej wstrzymać się od ich stosowania. Chyba, że wcześniej mama miała z nimi doczynienia i nie występowały żadne efekty uboczne i uszkodzenia skóry to można spróbować na niewielkim obszarze skóry i jeśli po upływie kilku dni nic się złego nie wydarzyło można wydepilować całość.

Moja szwagierka zajmuje się tym profesjonalnie i gdy ja pytałam o laserowa depilację to powiedziała ze minimum pół roku po zakończeniu laktacji . 

Tak jak Naftka piszesz chodzi o hormony ;)

Też to słyszałam że wlansie najlepiej pół roku po zakończeniu laktacji takie coś wykonywać że wcześniej może to być dla skóry źle działanie:)